VRUĆA TEMA / Hrvati jednu stvar kod Novaka Đokovića obožavaju: 'Nebitno što je Srbin, ima svoj stav i svoje ja. Nije prodana duša'

Image
Foto: Profimedia

Odluka Novaka Đokovića da i dalje ustraje u tome da se ne cijepi, podijelila je javnost. No, kad su Hrvati u pitanju, nekako smo dojma da sportska zemlja poput naše voli sportaše koji su sami protiv svih. Pogotovo u ovom slučaju, u eri vaksera i antivaksera

16.2.2022.
11:54
Profimedia
VOYO logo

Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković prekinuo je šutnju i u razgovoru za BBC jasno dao do znanja kako je spreman platiti cijenu toga što se ne želi cijepiti, pa makar to značilo da ne nastupi na Wimbledonu i Roland Garrosu. Time je ostao prvi svome, da se ne cijepi, iako on ne zabranjuje to nikome, već upravo suprotno. Poštuje svačiju odluku oko cijepljenja ili ne cijepljenja, ali isto tako želi da se poštuje i njegova odluka...

Image
BILO JE PITANJE VREMENA /

Poznata kompanija ismijala Novaka Đokovića nakon što je rekao da nije antivakser

Image
BILO JE PITANJE VREMENA /

Poznata kompanija ismijala Novaka Đokovića nakon što je rekao da nije antivakser

Cijena koju je Novak spreman platiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, to je cijena koju sam spreman platiti. Nikada nisam bio protiv cijepljenja, primio sam ih kao dijete, ali sam uvijek podržavao slobodu izbora što stavljate u svoje tijelo. Principi donošenja odluka o mom tijelu su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam biti u skladu sa svojim tijelom koliko je god to moguće", rekao je Đoković i nastavio:

'Razumijem posljedice svoje odluke'

"Ponavljam, nikad nisam bio protiv cijepljenja i nadam se da ćemo svi vrlo brzo vidjeti skori kraj ovog virusa. Trudim se držati um otvorenim jer se svi trudimo pronaći najbolje moguće rješenje. Nitko ne želi biti u ovoj situaciji u kojoj smo mi kolektivno već dvije godine. Dio sam globalnog sporta koji se igra svakog tjedna na različitim lokacijama. Razumijem posljedice svoje odluke. Jedna od posljedica je da ne idem u Australiju, bio sam spreman na to. Razumijem da danas ne biti cijepljen, znači da ne mogu putovati na većinu turnira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnoviji istup Novaka Đokovića izazvao je reakcije teniskog svijeta, koji se već dugo, predugo bavi ovom temom. Neki su stali u obranu srpskog tenisača, dok neki govore kako on ovim riskira i zdravlje drugih ljudi...

Reakcije korisnika Twittera

"On je sinonim sebičnosti u ovoj situaciji. Da, svatko ima pravo na izbor, ali u teškim situacijama, alarmantnim vremenima, on je pokazao kako mari samo za sebe, ne i za svoje navijače koji ga podupiru, na kraju krajeva", napisao je jedan teniski pratitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je istaknuo kako je Novak svakom daje pravo na izbor u ovoj situaciji i kako podupire svačiju odluku. Naravno, mogli bi ovako izdvajati komentare do sutra. Sukus Twittera je da je javnost podijeljena, da svaki korisnik ove društvene mreže ima neko svoje mišljenje.

Nole sam protiv svih

Istina je i ta da ima dosta onih koji kritiziraju Novaka Đokovića, ali isto tako ima i onih koji podupiru njegovu principijelnost i dosljednost u ovoj situaciji, pa makar sve izgubio. A ne zaboravimo, Novak ima 20. osvojenih Grand Slam naslova. Trenutno je broj 1, nije mogao nastupiti na Australian Openu i loviti svoj 10. naslov na turniru, time i pokušati uzeti i svoj 21., koji je na kraju otišao u ruke rivalu Rafaelu Nadalu, koji sad ima 21. Grand Slam naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U očima mnogih, on je pravi junak

I sad, što se u biti događa? Događa se to da je Novak u očima mnogih pravi sportski junak, koji je u biti sam protiv svih, kojem se zabranjuje nastup na turnirima, a samim time ga se sprječava da postane najbolji ikad. A ljudi, raja, narod, sportski zaljubljenici na kraju krajeva, nekako vole one koji su sami i koji se kao takvi bore protiv svih. Za sebe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se nekako kod Hrvata očito stvorio efekt jedne sportske nacije koja poštuje uspjehe jednog takvog šampiona, koji, k tome, vodi neku svoju borbu u ovom ludilu koje vlada oko COVID-19 mjera, odnosno svega onog što otežava neki normalni život i čini ovu situaciju oko pandemije, koja je na svom zalasku, još i težom. Znači, za mnoge je Novak Đoković heroj u ovoj situaciji, ne samo sportski...

Danima je Novak plakao zbog ozljede

U proteklih 11 godina muškog tenisa, tijekom kojih je Novak Đoković narastao do dominacije i nevjerojatno se pozicionirao kao jedan od najvećih koji je igrao ovu igru, jedini put kada je njegov uspjeh bio pod znakom sumnje dogodio se nakon ljeta 2017. kada je propatio mnoge mjeseci s ozljedom lakta, kako to ističe ugledni britanski Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozljeda je postala točka spora između njega i njegovog tadašnjeg trenera Andrea Agassija, koji je kasnije rekao da je brzo zagovarao operaciju. No, Đoković je ozljedu riješio tako što je odmarao gotovo šest mjeseci, vjerujući da je njegovo tijelo izgrađeno da se prirodno liječi. Nije. Nakon što se iduće godine vratio bolovima i ranim gubicima, Đoković je konačno podvrgnut operaciji u veljači 2018. Dok je probavljao svoju krivnju zbog pristanka na operaciju, danima je plakao.

No, opet se vratio i prešao preko svega. Đoković je sad pred svima priznao da, kako stvari stoje u svjetskom sportu koji se svaki tjedan seli iz zemlje u zemlju, njegov necijepljeni status znači da ne može igrati na većini turnira. "To je cijena koju sam spreman platiti", rekao je. I to je kazao jasno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samosabotaža

U istom dahu Đoković je sa smiješkom kazao da u tako kritičnom trenutku u teniskoj povijesti shvaća da bi mu njegovi postupci mogli uskratiti mogućnost osvajanja najvećeg broja Grand Slam turnira. Svoju je odluku uokvirio libertarijanskim riječima: “Načela donošenja odluka o mom tijelu važnija su od bilo koje titule ili bilo čega drugog.”

Đokovićev razgovor s BBC-jem podsjetio je i da je njegova sklonost samosabotaži postala odlučujuća osobina. Principi zbog kojih je bio toliko nesklon operaciji 2017. nisu bili u skladu sa stvarnošću. Nakon operacije osvojio je posljednja dva turnira te sezone 2018. i od tada je osvojio osam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkontroverzniji trenutak na terenu u njegovoj dosadašnjoj karijeri, njegova diskvalifikacija s US Opena 2020. nakon što je nenamjerno pogodio linijskog suca loptom, uslijedio je nakon bliskih promašaja iz kojih nije uspio naučiti ništa. Ili, ipak je... Kako bilo, ono što mu se ne može osporiti je to da je dosljedan, da je uporan i ne želi da itko utječe na njegove odluke i tijelo. Bez obzira, što netko mislio i što se može postaviti pitanje, a to je je li takvo ponašanje u jednoj specifičnoj, teškoj situaciji i ispravno, društveno prihvatljivo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentari čitatelja Net.hr-a

Stoga, malo smo pronjuškali i po komentarima čitatelja Net.hr-a na ovu temu, te samo samo za vas izdvojili one najbolje komentare. Čisto da vidimo kako dišu naši vjerni čitatelji, kakav je općenito puls korisnika društvenih mreža, teniskih pratitelja i svih onih koje ova tema zanima i koji ju prate.

Prema našem nekom dojmu, puno je onih koji Noletu daju podršku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad imaš obitelj, ljubav svoje žene i mir tom čovjeku nikad neće prijetiti kolaps. On će biti u kolapsu ako bude slušao moćnike ovog svijeta kojima ništa nije sveto, ni čovjek, ni obitelj, ništa. Nole ima sve".

"Ne volim Đokovića, ali što je tu sablasno ako se ni po koju cijenu ne želi cijepiti?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo stari, kapa do poda, samo jako protiv fašista".

Čitatelji Net.hr-a uglavnom hvale Novakovu odluku, dosljednost i karakter

"Nebitno koje je nacionalnosti, ima svoj stav i svoje ja, za razliku od onih koji ga kritiziraju i vrijeđaju, takav čovjek može uspjeti u svakom poslu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad cjepivo počne djelovati, teško da će ga itko skinuti sa prvog mjesta idućih 10 godina".

"Svaka ti čast...ako si pametan nemoj se cijepiti...love imaš...pokazao si da si najbolji...samo jednom se živi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo Nole. Kapa do poda."

"Svaka čast na dosljednosti, jednog dana trebao bi dobiti zadovoljštinu i odštetu na sudu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bravo, to se zove čovjek s karakterom, na vrijeme je shvatio da ne postoji ništa važnije od zdravlja, ni novac ni karijera niti išta drugo".

"Svi mi normalni očekivali smo ovakav odgovor od Novak Đokovića jer nije prodana duša poput vas".

Ima i onih koji ga kritiziraju

No, ima i onih komentara koji ne idu u prilog Novakovoj odluci.

"Kad nestane love cijepiti ćeš triput tjedno?"

"Kakve veze tu ima ikakav karakter, njegov izbor hoće li se cijepiti ili ne, ali neka ne kuka onda što ne može igrati".

"Možemo li mi biti sigurni da se Đoković nije cijepio ?! Do sada je mnogo laži izrekao, tako i za cijepljenje. Naprosto ništa mu ne vjerujem, izgubiti će još puno toga, svi novci koje je zaradio neće mu vratiti ugled, jel' mu to trebalo?!"

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo