POGLED IZNUTRA / Novakov teniski otac: 'Za mene je Đoković najveći ikad, a to što galami na Gorana, e tu je posrijedi nešto drugo. Reći ću vam sad jednu stvar...'

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Nikola Pilić za Net.hr komentira Novakov 10. trijumf u Melbourneu i 22. Grand Slam

30.1.2023.
9:11
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Ako tko poznaje Novaka Đokovića onda je to njegov teniski otac Nikola Pilić. Slavni splitski teniski stručnjak, popularni šjor Niko, bio je trener Novaku u mlađim danima, moglo bi se reći da je zapravo i otkrio njegov talent...

Image
VELIKA ANKETA NET.HR-A /

Tko je najveći tenisač svih vremena?

Image
VELIKA ANKETA NET.HR-A /

Tko je najveći tenisač svih vremena?

Stasao kod Pilića na akademiji

Đoković je kao klinac igrački stasao na Pilićevoj akademiji u Munchenu. Nikola Pilić mu je bio mentor, čovjek koji je nesebično dijelio znanje i iskustvo o tenisu i životu s njim, koji mu je pomogao da postane profi tenisač... U jednom trenutku bio mu je poput pravog oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda sam subjektivan, ali kad sve bacim na papir, kad sve izvažemo svi skupa što je dosad napravio i pod kakvim okolnostima, za mene je Novak Đoković najveći tenisač ikad", kazat će Nikola Pilić.

Novak Đoković osvojio je dominantno prvi Grand Slam turnir sezone Australian Open pobijedivši u finalu u Melbourneu Grka Stefanosa Tsitsipasa s 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) nakon tri sata igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell, Boris Šćitar

Đokoviću je to rekordni 10. naslov Australian Opena, te 22. Grand Slam titula, čime se izjednačio s Rafom Nadalom. Također, Đoković se danas vraća na prvo mjesto ATP ljestvice.

'Ovo je Novakova točka na i'

Nikola Pilić nam se javio u ponedjeljak rano ujutro kako bi nam prokomentirao Novakov trijumf u Melbourneu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je točka na i svega što mu se prošle godine događalo u Melbourneu, ali Novak je i rekao da mu je to najveća pobjeda zato što su imali problema već i ove godine, a da ne kažem i ono kako su ga tretirali i deportirali na kraju, to je bilo sramota, politička sramota. Znate, kad sam vidio kako igra četvrtfinale i polufinale, bio sam uvjeren da će osvojiti Australian Open. Bez obzira što je Tsitsipas postao bolji tenisač nego prije", rekao nam je Nikola Pilić i dodao:

"Novak se borio i sa svojim emocijama, s obzirom da mu se dogodilo prošle godine. No, one sekunde kad je Novak osvojio Wimbledon i Masters u Torinu, onda mi je bilo jasno da mogu reći, tek onda, da je za mene, ja sam subjektivan kad je u pitanju Đoković, pokušao sam biti objektivan... Dakle, za mene je Novak, kad sam stavio sve stvari na papir, na vagu, ne podcjenjujući niti jedan milimetar Rafaela Nadala i Rogera Federera koji su izvanredni šampioni, da je Novak dokazao da je najbolji tenisač svih vremena, za mene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je auspuh, to su emocije'

Mediji su pisali i o reakcijama Novaka Đokovića prema svom treneru Goranu Ivaniševiću. Nole zna u naletu bijesa za vrijeme mečeva zagalamiti na Gorana. Vidjeli smo to i na ovom Australian Openu. OVDJE i vi možete vidjeti jednu od takvih situacija. Ova je iz finala.

" Tu je posrijedi nešto drugo, niti malo ružno. To je jedan svojevrsni 'auspuh', to su emocije koje u tom trenutku izađu na površinu, to vam je normalno. Tri sekunde poslije toga se to zaboravlja. Novak, u biti, opravdava sebe zbog udaraca za koje je smatrao da ih je mogao napraviti bolje, međutim ako vidite Novakove intervjue i izjave, možete vidjeti kako Novak ima respekt prema svakom. Na koncu, i drugi imaju respekt. Evo, čestitao mu je i Federer. Novak je figura u teniskom svijetu, svatko ga respektira. Vidi se da je Novak šampion koji je u teškim uvjetima pokazao da ima psihičku, fizičku i tehnički kvalitetu - po meni - kad igra u 6 brzini, onda ga se na cementu (betonu, op.a) teško može dobiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenirati Đokovića je poput treniranja Real Madrida. Ne pobijediš li dvije utakmice, vani si", izjavio je Ivanišević nakon meča jučer u Melbourneu za Marcu. Htio je Goran reći da je to stresan posao....

"I je. Goran je u pravu. Reći ću vam sad jednu stvar baš kad je pitanje toga. Kad je Novak imao 14 godina i nekoliko mjeseci, jedne nedjelje - to je bio prosinac 2000. - kad je Goran bio u jako lošoj rezultatskoj i igračkoj (formi) situaciji, Novak i Goran su odigrali jedan sparing za upoznavanje. Inače, to mu je, za Gorana govorim, bila loša godina. U nedjelju poslijepodne smo igrali, sjećam se i tu se u biti Goran upoznao s Novakom. Ivanišević je za Đokovića u tom trenutku bio šampion koji je tri puta igrao finale Wimbledona i gledao ga je od početka velikim očima", govori nam šjor Niko i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trening Gorana i Novaka kad je bio klinac

"Tu su oni igrali 20-25 minuta, upoznali su se i mislim bez obzira na sve, dobro je rečeno - Real Madrid mora svaku utakmicu dobiti, a ako ne dobiješ svaku već nisi dobar. Tako je i Goranu s Novakom. No, bez obzira na sve, njih dvojica si idu, oni si odgovaraju itekako, bliski su si i uspješni u onom što rade. Ne bi osvojili toliko Grand Slamova zajedno. Ostavit će Novak, ako bude zdrav u narednih dvije do tri godine, ostavit će Novak veliki utisak u svjetskoj teniskoj povijesti. Već ju je i ispisao. I kao igrač i kao čovjek", zaključio je Nikola Pilić.

Inače, još prije nam je Nikola Pilić ispričao tu priču o upoznavanju Gorana i Novaka, odnosno njihovom prvom teniskom sparingu - treningu, na kojem se vidjelo da će Novak biti poseban tenisač. OVDJE pročitajte taj razgovor s Pilićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo