Nema boljih / Najbolji meč svih vremena? Na današnji dan prije 10 godina Nadal i Đoković odigrali su veliko finale

Image
Foto: AP Images

Na današnji dan 2012. godine Novak Đoković i Rafael Nadal odigrali su možda najbolji teniski meč svih vremena u finalu Australian Opena,

29.1.2022.
20:35
AP Images
VOYO logo

Novak Đoković i Rafael Nadal će uz, naravno, Rogera Federera otići u povijest kao najbolji tenisači svih vremena. Kako trenutno stoje stvari, ovaj veliki trojac izjednačen je po broju osvojenih Grand Slamova s 20 titula.

Nedvojbeno je kako je Đoković imao uvjerljivo najbolju 2021. godinu. Nole je osvojio čak tri Grand Slam titule i bio u finalu US Opena. Također, osvojio je posljednji Masters sezone u Parizu, a uzeo je titulu i u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, prošlogodišnja sezona nije bila toliko bajna za najboljeg španjolskog tenisača. Izgubio je u fenomenalnom meču protiv Đokovića u polufinalu Roland Garrosa, a propustio je Wimbledon i Olimpijske igre zbog ozljede stopala. Sezona je za Nadala završila početkom kolovoza.

Finale Australian Opena 2012: Teniski klasik

Australian Open 2022. pružao je mnoge priče. Naravno, najveća drama nastala je oko Đokovića i sage s njegovom vizom. Najbolji je reket svijeta, na koncu, deportiran i nije mogao loviti svoju 21. Grand Slam titulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, Nadal se vratio tenisu i iznenadio sve s fantastičnom formom koju je pokazao. Ušao je u 29. finale Grand Slama i ima priliku osvojiti Australiju po drugi put u karijeri.

Upravo su njih dvojica odigrali vrlo vjerojatno najbolje Grand Slam turnira u povijesti. Bilo je to 2012. godine, koja je po mnogome bila vrhunac velike teniske četvorke. Nadal je u polufinalu porazio Federera u četiri seta, dok je Đoković odigrao još jedan klasik protiv Andyja Murrayja u meču koji je trajao skoro pet sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL

Finale u Australiji bilo je treće uzastopno finale Grand Slama koje su igrali Nadal i Đoković i četvrto ukupno. Također, radilo se i o njihovom 30. međusobnom meču, a Nadal je vodio s 16-13 u susretima.

Prva dva seta pokazala su o kakvom meču se radi. Nadal je slavio u početnom setu s rezultatom od 7-5, a Đoković je izvukao drugi set sa 6-4. Treći set je bio najkraći set meča, a trajao je 45 minuta iako je Đoković dobio sa 6-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nole je bio nadomak pobjede, sve dok...

Četvrti set išao je sve do samog kraja, odnosno tiebreaka. Đoković je vodio s 5-3, ali Nadal je spektakularno osvojio četiri uzastopna poena i izborio ključni, peti set finala.

Rafa je nastavio u odličnom momentumu i u petom setu. Uzeo je 'break' Đokoviću i imao vodstvo od 4-2. Sve se promijenilo kada je Španjolac promašio naizgled rutinski backhand udarac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima je poznato kako je Đoković nevjerojatno mentalno snažan igrač. Vraćao se iz naizgled nemogućih situacija, a to se desilo i Nadalu u tom finalu 2012. godine. Đoković je uzeo dva breaka u nizu, pa odservirao za pobjedu i slavio novi trijumf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S trajanjem od pet sati i 53 minute, meč je ušao u povijest kao najduže finale Grand Slam turnira u povijesti. Noletu je to bila peta Grand Slam titula, a meč je završio tek u 1:37 ujutro.

Nadala sutra čeka prilika za povijesni 21. Grand Slam naslov, a protivnik će mu biti Daniil Medvjedev, koji s pobjedom postaje novi svjetski broj jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ATP pratite na Eurosportu u sklopu PLAY Premium paketa.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo