NEZABORAVNO / Na današnji dan osvojena je prva olimpijska medalja za Hrvatsku: Goran Ivanišević u svom stilu ušao u povijest

Image
3.8.2022.
12:57
VOYO logo

Hrvatska je u svojoj povijesti osvojila 41 olimpijsku medalju. Naši sportaši donijeli su nam gomilu veselja i radosti i s razlogom se svi veselimo svakim novim olimpijskim igrama jer nam je veselje i sportski uspjeh zagarantiran. Navikli smo se već na berbu medalja na najvećoj svjetskoj sportskoj pozornici, no jedna medalja, ona koja je probila led, ostat će zauvijek posebna.

Image
promjene u HNS-u /

Robert Jarni preuzeo mladu reprezentaciju: 'Osjećam veliku odgovornost'

Image
promjene u HNS-u /

Robert Jarni preuzeo mladu reprezentaciju: 'Osjećam veliku odgovornost'

Hrvatska je prvu medalju na olimpijskim igrama osvojila u Barceloni 1992. godine. Olimpijske igre u Barceloni ostat će najviše upamćene po finalu Hrvatske košarkaške reprezentacije protiv neponovljivog Dream teama. Hrvatska je tada vodila protiv uvjerljivo najbolje košarkaške ekipe u povijesti. Ipak ostali su kratki za zlato, no prije njih jedan drugi sportaš stavio je Hrvatsku na sportsku kartu svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Ivanišević je na tim Igrama u Barceloni 1992. godine osvojio pojedinačnu broncu i broncu u paru s Goranom Prpićem, što je bila i prva olimpijska medalja za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.

Bronca pojedinačno i u parovima

Najprije su Ivanišević i Prpić osvojili broncu u kategoriji parova, a nakon toga je i Ivanišević u pojedinačnoj konkurenciji osvojio brončano odličje. Na putu do medalje, Ivanišević je na zemljanoj podlozi igrao četiri dvoboja koja je dobio u pet setova. Nikada u teniskoj povijesti nije se dogodilo da jedan tenisač pobjedi u četiri dvoboja u pet setova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U polufinalu ga je, s 3-6, 5-7, 2-6, svladao kasniji olimpijski pobjednik, Švicarac Mark Rosset. Na putu do polufinala Goran je najprije sa 6-2, 6-2, 6-7, 4-6, 6-3 svladao Portugalca Motu, a u drugom kolu sa 6-7, 6-2, 1-6, 6-3, 6-2 Nizozemca Paula Haarhuisa. U osmini finala pobijedio je Jacoba Hlaseka iz Češke i Slovačke 3-6, 6-0, 4-6, 7-6 i 9-7, a u četvrtfinalu Francuza Fabricea Santoroa sa 6-7, 6-7, 6-4, 6-4, 8-6. Klasično goranovski reklo bi se.

Ivaniševićeva brončana medalja prvo je pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku i zauvijek će biti upisano u našu noviju sportsku povijest. Da bi došao do medalje Ivanišević je na terenu proveo nešto više od 14 sati. Isplatilo se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo