PILIĆ RASTURIO PIQUEA I NOVI FORMAT DAVIS CUPA: / 'To je skandal, da jedan nogometaš i jedan Japanac dođu i uzmu tradiciju od 120 godina'

Image
Foto: Profimedia/PIXSELL

S Net.hr-om je svoja razmišljanja podijelio Nikola Pilić, legenda hrvatskog i svjetskog tenisa

21.11.2019.
13:00
Profimedia/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska teniska reprezentacija upisala je dva poraza u Madridu na završnom turniru novog formata Davis Cupa. Nakon onog od Rusije 0-3, hrvatski tenisači, branitelji naslova, izgubili su istim rezultatom i od Španjolske.

Naša reprezentacija u Madrid je stigla u oslabljenom sastavu. Zbog ozljede na turnir nije otputovao Marin Čilić, a prvi hrvatski igrač Borna Ćorić mučio se s bolešću pa je morao otkazati nastup protiv prvog svjetskog reketa Rafaela Nadala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Igrali s drugom ekipom'

O tom nastupu popričali smo s Nikolom Pilićem, hrvatskom i svjetskom teniskom legendom i jedinom osobom koja je osvajala Davis Cup s tri različite reprezentacije - s Hrvatskom, Njemačkom i Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nikola Pilić

"Mi smo praktički igrali s drugom ekipom. Kada dođete s nekim igračima koji su 280. ili 260. na ATP ljestvici to nije ista liga. Kada ćete shvatiti da tenisač koji igra u u parovima to radi jer nije uspio u singlu. U 'Bryan brothersima' (Bob i Mike, najuspješniji teniski par ikada op.a.) jedan je bio 190., drugi 300., a bili su deset godina prvi par na svijetu. Mi kao branitelji titule smo nažalost došli u situaciju da nismo imali bolju momčad i nismo se mogli bolje predstaviti. U šest mečeva dobili smo jedan set…", rekao je Pilić.

Gojo ima potencijala

U srazu sa Španjolskom Ćorić je trebao igrati s prvim igračem svijeta Nadalom, ali zbog zdravstvenog stanja otkazao je nastup. Umjesto njega zaigrao je 21-godišnji Borna Gojo, a Nadal je nakon meča pohvalio njegov nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLAVNI NADAL SE NAKLONIO HRVATSKOM TENISAČU: /

'Koliko on ima godina? Odličan mu je servis, iskoristio je moje greške'

"Mislim da sigurno ima potencijala, ali nisam ga prije toga nisam ga puno gledao. Ima pristojan servis, dobar je, igra solidno, ali polako. Sigurno ima potencijala, ali gdje je on trenutno? Na 280. mjestu. Ima tenisača koji od 200. do 300. mjesta na ljestvici stoje tri, pet, deset godina dok ne dođu u prvih 150. Gojo ima pristojan servis, dobar backhand, dobar forhand, ali još će proći vremena dok ne dođe stepenicu gore", prokomentirao je Pilić.

'Ne možete s Fiatom protiv Ferrarija'

Tenisači su na te mečeve otputovali s privremenim izbornikom Frankom Škugorom jer je Savez par dana prije odlaska raskinuo ugovor s dotadašnjim selektorom Željkom Krajanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni Pilić otkrio je koliko je to po njegovom mišljenju utjecalo je to utjecalo na reprezentativce.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Željko Krajan

"Jako malo, s ovom ekipom jako malo. Da je Krajan bio s Čilićem i Ćorićem, to bi bila kompletna ekipa i druga priča. Šteta je što se to dogodilo tri dana, a na mjesec prije Madrida. Ali ne bi mogao ni Škugor ni Krajan s Mekitićem ili Gojom dobiti Španjolsku. Bez obzira tko je na klupi, mogao sam ja sjediti ili bilo tko drugi i bilo bi isto. To je jednostavno razlika u klasi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete u utrku krenuti s Fiatom, a oko vas su Porschei", slikovito je opisao situaciju u Madridu Pilić.

'Potrebno je i malo sreće'

Hrvatska je u Madrid stigla kao aktualni pobjednik Davis Cupa pa ostaje žal što se nije postigao bolji rezultat. No, Pilić inzistira da treba biti realan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što je to tako, s obzirom da smo branili naslov, ali ne smijete zaboraviti prošlu godinu. To se dogodilo jednom u 120 godina, da smo osvojili titulu, a da nismo odigrali ni s jednim igračem koji je bio u prvih 20. Ne želim im oduzeti niti jedan milimetar od uspjeha prošle godine, svaka čast na tome. Ali to se tako dogodilo, u sportu je potrebno malo sreće", rekao je.

Kritika novog formata

Davis Cup od ove sezone igra se u novom formatu, nakon što Kosmos grupa, čiji je čelni čovjek slavni nogometaš Gerard Pique, otkupila prava na sljedećih 25 godina i donosit će odluke u suradnji s japanskim Rakitenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom formatu natjecanja grupna faza se odvija u prva četiri dana, a zemlje sudionice su podijeljene u šest skupina po tri. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarit će plasman u četvrtfinale. Svi mečevi se igraju u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova. Pilić je veliki protivnik te promjene.

'Gdje je atmosfera?'

"To je jedan skandal, da tamo jedan nogometaš i jedan Japanac dođu, uzmu tradiciju od 120 godina. Gdje je sada atmosfera, koliko je bilo ljudi na mečevima između Hrvata i Rusije? Pedeset Hrvata i dvadeset Rusa. Kako to? Tko će gledati Belgiju i Kolumbiju? Jedino kad Španjolska igra onda ima gledatelja zbog Nadala i Madrida. To je po meni skandal koji je potpisao predsjednik ITF-a", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Manu Reino / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Image
Foto: Manu Reino / SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Gerard Piqué

Pojavilo se obrazloženje da će takav format pomoći tenisačima da više ne budu toliko iscrpljeni. Pilić to odbacuje.

"Top igrači igraju 19, 20 turnira u godini. U moje doba igrali smo 30 do 35 turnira, a oni ih igraju 19. Dobro, konkurencija je veća i igra se bolji tenis, svaka čast, ali moglo se sve napraviti puno bolje. Po meni je ovo što su napravili Pique i kompanija je skandal. Gdje je atmosfera, recite mi? Zamislite da je Španjolska izgubila, pa tko bi gledao duge mečeve? Budimo objektivni", zaključila je legenda hrvatskog i svjetskog tenisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo