KOMENTAR NET.HR-a: / Zašto je Federer donio drastičnu odluku nakon teškog poraza od 175. tenisača svijeta?

Image
Foto: AFP

Federer je opet odlučio propustiti cijelu zemljanu sezonu i na terene se vraća tek za nekoliko mjeseci. Što stoji iza takve odluke Švicarca?

26.3.2018.
12:19
AFP
VOYO logo

Švicarski tenisač Roger Federer nakon iznenađujućeg poraza od Australca Thanasija Kokkinakisa, 175. igrača svijeta u drugom kolu ATP turnira u Miamiju iz Masters 1000 serije, odlučio je kako će propustiti cijelu zemljanu sezonu pa tako i drugi Grand slam sezone Ronald Garros. Ovo je druga godina zaredom da uopće neće igrati na "crvenoj prašini", a treći put zaredom propušta i zemljani Grand Slam koji se igra u Parizu. Posljednji put je na Roland Garrosu igrao 2015. godine kada je u četvrtfinalu izgubio od sunarodnjaka Stanislasa Wawrinke u tri seta.

ŠVICARAC RAZOČARAO FANOVE: Federer poslije šokantnog poraza donio neočekivanu odluku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaslužio sam poraz poslije ovakvog meča. Loše se osjećam. Svaki put kada sam imao šansu, nešto loše se dogodilo, napravio bih lošu odluku. To je razočaravajuće, ne znam zbog čega nisam mogao dosegnuti zadovoljavajući nivo. Odlučio sam da ne igram zemljani dio sezone, još i prije poraza“, poručio je Švicarac nakon poraza od Kokkinakisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji start u karijeri nije mu promijenio mišljenje

Za neke iznenađujuća odluka, ali za neke i veoma očekivana.

Federer ima 36 godina i njegovom tijelu je potreban odmor. Ove godine je briljantno krenuo u sezonu, nanizao je čak 17 pobjeda. Osvojio je Australian Open i Rotterdam da bi zatim najbolji početak sezone u karijeri zaustavio Juan Martin Del Potro u finalu Indian Wellsa. Vratio se i na broj 1 te igrao sjajno, ali usprkos tome donio je odluku o propuštanju zemljane sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenucima kada su trenutačno van pogona zbog ozljeda Andy Murray, Stanislas Wawrinka, Rafael Nadal, a Novak Đoković se tek vratio i jako se muči na terenu, ovo se čini kao i logična odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljana podloga fizički najviše traži od igrača, karakteriziraju ju iscrpljujuće duge izmjene, a Federerov brzi tenis ne dolazi toliko do izražaja u ovim godinama. Impresivno izgleda kada na bržim podlogama, gotovo je uvijek "u terenu", traži kratke poene od nekoliko udaraca, a to bi teže prolazilo na sporoj zemlji. Visoke loptice s mnogo spina teško je konstantno hvatati u penjanju, a s dubokim loptama probleme mu je nedavno radio i Borna Ćorić u pojedinim trenucima meča u polufinalu Indian Wellsa. Federer je igrao praktički samo polu-voleje s osnovne linije, ali koliki god Švicarac bio teniski čarobnjak, takve udarce je veoma teško igrati bez pogreške u dužem vremenskom periodu. Zbog toga je i promijenio recept protiv Ćorića, pustio ofenzivu Borni i strpljivo pronalazio ritam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Roland Garrosa nije zadovoljan odlukom, ali ju poštuje

Zasigurno je kako će njegovom odlukom patiti i tenis koje će nekoliko mjeseci biti bez prve zvijezde. Kada se već navještavalo da će Federer opet preskočiti Roland Garros, direktor prestižnog pariškog turnira izražavao je žaljenje.

"Poštovat ćemo njegovu odluku kakva god bude. Ipak, u povijesti nije viđeno da prvi tenisač svijeta ne igra na Grand slamu, a da nije ozlijeđen. Osobno vjerujem da ga čak može i osvojiti", rekao je direktor Ronald Garrosa Guy Forget u razgovoru za RMC Sport prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federer je i na svojem vrhuncu najviše problema imao na zemlji, Roland Garros osvojio je samo jednom i to 2009. godine kada je njegovog najvećeg rivala Nadala izbacio Šveđanin Robin Soderling.

Federer je sam na vrhu planine

Svjestan je Roger kako se u ovom trenutku natječe sa samim sobom. Osvojio je 20 Grand Slam naslova, četiri više od Nadala, šest od Petea Samprasa i osam od Đokovića. A nalazi se u stadiju karijeri kada se samo najveći naslovi broje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U diskusijama o najvećim sportašima svih vremena, u svim sportovima - broje se samo titule, a to je još naglašenije u individualnim sportovima. LeBronu Jamesu će uvijek u debatama s Michaelom Jordanom spočitavati tri prstena NBA prvaka nasuprot Jordanovih šest, Lionelu Messiju kako nema nijedan naslov svjetskog prvaka u odnosu na Diega Maradonu, a Federer, iako ima više poraza od pobjeda u međusobnim susretima protiv Nadala, prema većini stručnjaka neprikosoveni je broj jedan svih vremena - jedan od najvažnijih razloga su 20 Grand slam titula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Roland Garrosu teško može do naslova, pa je i donio jedinu logičnu odluku, propustiti zemlju i biti spreman za ono gdje je najveći majstor - travu. Zato će i opet, bez obzira na mlade lavove, biti prvi favorit u svojem domu Wimbledonu i tražiti novi skok na još jednu stepenicu više te ispisivanje nove stranice u bogatoj knjizi postignuća.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo