NOVI DETALJI / Đokovića su maltretirali na aerodromu? Procurio dokument žalbe, evo što odvjetnici smjeraju

Image
Foto: Profimedia

Đoković se žalio na odluku o oduzimanje vize i nije se želio prvim letom vratiti u grad iz kojeg je stigao u Melbourne

8.1.2022.
20:16
Profimedia
VOYO logo

Najboljem tenisaču svijeta, Srbinu Novaku Đokoviću, poništena je viza za Australiju jer nema dokaz o cijepljenju niti valjano medicinsko izuzeće koje bi uvjerilo australske vlasti da može nastupati na Australian Openu, iako nije cijepljen.

Đoković je deset sati proveo na aerodromu, a trenutno je u hotelu Park, u imigracijskom pritvoru, i uložio je žalbu te čeka konačnu odluku vlade. A sada je Đoković konačno doznao i kada će odluka stići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud pravde savezne države Victorije objavio je spisak saslušanja za ponedjeljak 10. siječnja, a na popisu je i Novak Đoković te njegov slučaj i to u terminu od 10 sati prema lokalnom vremenu.

Image
HOĆE LI GA DEPORTIRATI? /

Đoković konačno doznao kada se odlučuje o njegovu ostanku u Australiji. Evo kada je zakazan termin

Image
HOĆE LI GA DEPORTIRATI? /

Đoković konačno doznao kada se odlučuje o njegovu ostanku u Australiji. Evo kada je zakazan termin

Nije se htio vratiti prvim letom

Žalba koju su podnijeli njegovi odvjetnici napisana je na 35 stranica, a srpske Novosti prenose dio žalbe. Đoković se žalio na odluku o oduzimanje vize i nije se želio prvim letom vratiti u grad iz kojeg je stigao u Melbourne, nadajući se pozitivnom raspletu situacije u kojoj se našao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žalbi se navodi da viza nije ni na koji način uvjetovana time je li cijepljen te da je certifikat o liječničkom izuzeću izdao Nezavisni stručni medicinski odbor za provjeru, kojeg je angažirao australski teniski savez.

Prvog dana godine dobio je dokument Odsjeka unutarnjih poslova u kojem se navodi da je ispunio neophodne zahtjeve za putovanje i dolazak u Australiju bez karantene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maltretirali su Đokovića na aerodromu

S obzirom na to da je imao vizu, certifikat o izuzeću od cijepljenja, koji je izdao organizator turnira poslije pregledavanja odbora, te dokument Odsjeka unutarnjih poslova o ispunjenju uvjeta za putovanje bez smještaja u karantenu, Đoković je zaključio da može u Australiju i ondje nastupati na turniru, navodi se na početku žalbe.

Također piše i kako je predstavnik Odsjeka za unutarnje poslove na aerodromu Melbourne prilično maltretirao Novaka Đokovića, navodeći ga i na pogrešne poteze, onemogućavajući mu valjanu pravnu pomoć i slično. Razgovor je započeo u 6:07 po tamošnjem vremenu, a delegat je u 7:29 donio odluku o oduzimanju vize. Đokoviću ju je priopćio 13 minuta kasnije te je potom srpski tenisač odveden u hotel u kojem je i danas. Odbijen mu je zahtjev za smještajem na kojem bi mogao trenirati bude li njegova žalba prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegat nije uzeo u obzir Đokovićeva objašnjenja

"Konačno, odluka ministra da otkaže Đokoviću vizu može biti pravno valjana samo ako je donesena u vremenskom roku koji dozvoljava Akt, ili, u suprotnom, u sklopu dobre pravne prakse (za što Đoković tvrdi da nije bio slučaj), kao i u sklopu valjanog proceduralnog donošenja odluka, uključujući i dužinu razgovora i tajming donošenja odluke (što Đoković tvrdi da, kada se o valjanosti tog postupka tiče, nije bio slučaj)."

Đokovićevi branitelji navode da je delegat istaknuo da se "prethodno inficiranje covidom ne smatra medicinskom kontraindikacijom za covid-cijepljenje u Australiji", ali da takav stav nije uopće predviđen Bio-sigurnosnim aktom. Đoković je naglašavao da se, upravo prema ATAGI (Australsko tehničko-savjetodavna grupa za imunizaciju) propisima, nedavna covid-infekcija smatra kontraindikacijom za cijepljenje. Delegat to nije uzeo u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo