teniski skandal desetljeća / Đokovićev komentar nakon slučajeva namještanja teniskih mečeva: 'Nudili su mi novac da predam meč'

Image
Foto: Marc Aspland/News Syndication/PIXSELL

Svim igračima bilo je dopušteno da se i dalje natječu, uključujući i osvajače Grand Slam naslova

18.1.2016.
12:08
Marc Aspland/News Syndication/PIXSELL
VOYO logo

BBC i BuzzFeed News su došli do tajnih dokumenata koji otkrivaju slučajeve namještanja teniskih susreta na najvišem nivou, uključujući i Wimbledon.

Tijekom posljednjeg desetljeća, 16 igrača rangiranih u top 50 je u više navrata prijavljeno Tennis Integrity Unit (TIU), tijelu koje djeluje na inicijativu Grand Slam komisije, zbog sumnje da su dogovorili mečeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim igračima bilo je dopušteno da se i dalje natječu, uključujući i osvajače Grand Slam naslova.

Iz TIU-a su poručiki da imaju 'nultu toleranciju' prema aferama vezanim uz klađenje. Chris Kermode, čelnik Asocijacije teniskih profesionalaca, odbacio je tvrdnje o namještanju dok se sve detaljno ne istraži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će istraga obuhvaćati i sve novije informacije iako se dokazi odnose na događaje od prije 10 godina.

Mark Phillips, jedan od istražitelja, potvrdio je da su pratili određen broj igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je desetak tenisača za koje smo vjerovali da su najčešći počinitelji. Dokazi su stvarno bili jaki", rekao je Phillips.

BBC je odlučio ne objaviti imena tenisača jer bez pristupa njihovim bankovnim računima i računalima nije moguće konkretno utvrditi jesu li osobno sudjelovali u namještanju mečeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalih, tu se našao i onaj 2007. iz 2007. koji je istražio ATP. Tiču se susreta Nikolaja Davidenka i Martina Vassalla Arguella. Obojica su oslobođena krivnje za kršenje ikakvih pravila.

Godinu poslije, uveden je novi antikorupcijski model prema kojem nije otvorena nijednan ova istraga protiv tenisača iz izvještaja u 2008.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, postoji i osam 'sumnjivih' tenisača na Australian Openu koji je počeo sinoć.

Nakon toga svega toga je progovorio i Novak Đoković, kojemu su nudili novac da preda meč, što se događalo ranije u njegovoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je da su njegov meč pokušali namjestiti 2007. u prvom krugu turnira u St. Petersburugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu prišli meni direktno, već preko ljudi koji rade sa mnom. Naravno, to smo odmah odbacili i ništa se nije dogodilo. Taj čovjek koji je pokušao doći do mene, nije uspio. Osjećao sam se užasno jer ne želim ni biti u istoj rečenici s takvim stvarima", rekao je Đoković.

Naglasio je kako je to odmah odbio i da čovjek nije pokušao razgovarati s njim. Ipak, tvrdi da u posljednje vrijeme toga nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednjih šest, sedam godina, nisam čuo ništa slično. Meni osobno nikada nisu prišli direktno, tako da nemam ništa više za reći o tome", rekao je dodavši kako su mu ponudili 200.000 dolara kako bi dobio meč.

"Netko to može nazvati prilikom. Za mene to je čin nesportskog ponašanja, zločin u sportu, iskreno. Ja to ne podržavam", rekao je Nole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo