15-godišnja hrvatska senzacija osvojila Australian Open!

Ana Konjuh, mlada 15-godišnja hrvatska tenisačica, već je sada glavna zvijezda juniorskog dijela turnira na Australian Openu.

25.1.2013.
13:51
VOYO logo

U finalu juniorskih parova Konjuh i njena partnerica, Kanađanka Carol Zhao, su pobijedile šeste nositeljice, Ukrajinku Oleksandru Korašvili i Čehinju Barboru Krejčikovu, sa 5:7, 6:4, 10:7. Konjuh i Zhao su, pak, bile postavljene za prve nositeljice. Sam rezultat govori koliko je napeta bila ova finalna borba, a čak treba reći kako su Ukrajinka i Čehinja osvojile više poena u meču (69:67). Oba su para po tri puta oduzimala servis suparnicama. Anu Konjuh nakon ovog finala tek očekuje najvažniji meč. U noći s petka na subotu po srednjeeuropskom vremenu će igrati juniorski finale pojedinačne konkurencije - suparnica će joj biti Čehinja Katerina Siniakova. Spomenimo samo da je prošle godine Konjuh igrala četvrtfinale juniorskog dijela turnira u Wimbledonu, te treće kolo na US Openu.

Nakon točno četiri sata britanski tenisač Andy Murray je pobijedio Rogera Federera sa 6:4, 6:7(5), 6:3, 6:7(2), 6:2, te se tako plasirao u finale Australian Opena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrat će u finalu Murray protiv prvog svjetskog tenisača Novaka Đokovića, što će ujedno biti repriza posljednjeg Grand Slam finala. Tada, prošle godine u New Yorku na US Openu, Murray je slavio u pet setova i tada je uzeo prvu Grand Slam krunu u karijeri. Murray je ovom pobjedom poveo s 11:9 protiv Federera u karijeri, ali je prvi puta pobijedio Švicarca na nekom od četiri Grand Slam turnira. Prije ovog današnjeg meča je izgubio tri takva ogleda. S obzirom na današnji polufinalni ogled Murray je možda trebao i ranije zaključiti borbu s Federerom jer je objektivno bio dosta bolji. No, dva puta je padao u dva tie-breaka, a ujedno je propustio servis za pobjedu kod 6:5 u četvrtom setu. "Kada serviraš za finale protiv ovakvog suparnika ruka se mora malo skratiti", rekao je nakon meča Murray. U prva tri seta je Federer imao jednu jedinu break-priliku (u prvom setu) i to najbolje govori da je Murray bio dominantan u tom dijelu meča, ali je to naplatio "samo" s vodstvom 2:1 u setovima. U tie-breaku drugog seta je Murray poveo s mini-breakom 1:0, samo da bi Federer zaredao s četiri poena u nizu (4:1). Ali, Murray se vratio do 4:4 i stao. Ipak, gubitak tog seta Murrayja nije izbacio iz ritma, već je suvereno dobio treći set, ali se i našao u problemima na startu četvrtog seta. Kod vodstva 2:1 Federer je napravio prvi break u meču. I Britanac ne samo da je vratio taj break minus, već je napravio novi i kod 6:5 servirao za meč. No, Federer se nije predao niti u tom trenutku. Vratio se iz zaostatka, a tie-breakom je potpuno dominirao, čime je odveo meč u peti set. No, nada je za Švicarca trajala kratko jer je Murray odmah napravio break u prvom servis gemu Švivcarca u petom setu. Sve je zaključio breakom u zadnjem gemu za zasluženo slavlje. Recimo da je Murray iskoristio šest od 16 break-lopti, a Federer dvije od šest. Murray je osvojio čak 26 poena više u meču (177-151), imao je više izravnih poena (62-43) i manje neforsiranih pogrešaka (47-60). Odservirao je Murray čak 21 as tijekom meča. Đoković će u nedjelju loviti četvrtu titulu najboljeg u Melbourneu, s tim da je ovdje pobijedio u posljednje dvije godine, dok Murray traži premijerni naslov na vrućem australskom suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo