euforija na vrhuncu / Susret Davida i Golijata? Hrvatska u finalu sa zemljom koja ima 16 puta više stanovnika i 4 puta veće plaće

Protivnici nam dolaze iz zemlje u kojoj živi 67 milijuna ljudi, prosječna plaća je oko tri tisuće eura, a nezaposlenost ispod devet posto

13.7.2018.
7:35
VOYO logo

Engleze smo poslali kući, u nedjelju nas čeka Francuska. Mogla bi to biti lijepa prilika za osvetu za 1998. i polufinale koje smo od njih izgubili rezultatom 2:1. Oba gola zabio je tada Lilian Thuram - čovjek koji je jedine golove u karijeri za reprezentaciju zabio samo tada protiv Hrvatske.

Ovo je finale ponovno susret Davida i Golijata. Francuska ima 16 puta više stanovnika nego Hrvatska i četiri puta veće plaće. U nedjelju u Moskvi Francuska i Hrvatska na terenu. Protivnici nam dolaze iz zemlje u kojoj živi 67 milijuna ljudi, prosječna plaća je oko tri tisuće eura, a nezaposlenost ispod devet posto, slično kao kod nas. BDP po stanovniku iznosi 37 tisuća dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Julien se tome nije nadao ni u najluđim snovima. Mladi Francuz u Zagreb je došao prije tri godine zbog ljubavi. Sutra se ženi Hrvaticom. 

"Iazbrali smo datum prije sedam mjeseci, nije nam na kraj pameti bilo da će se ovo dogoditi. U subotu ćemo svi biti prijatelji, a što će biti u nedjelju, vidjet ćemo", najavio je Julien Geltzenlichter. Odlično je svladao naš jezik, oduševio se zemljom i ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret polufinala '98. pamte i jedni i drugi. Mlada i poletna francuska momčad -  oprezna.  

"Igrat ćemo protiv fantastičnih igrača, onih svjetske klase. Bit će to strašna i jako teška utakmica", kazao je Paul Pogba, francuski nogometni reprezentativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fizički najjaču ekipu na prvenstvu vodi trener Didier Deschamps. Svjetsko zlato već je osvojio kao igrač, ali njegovi dečki mudro poručuju - ne mislimo da smo favoriti.

"Morat ćemo paziti na Modrića i Mandžukića i Rakitića. Uz sav umor, dobro će reagirati i nastaviti trčati kao i do sada", smatra i Samuel Umtiti, francuski nogometni reprezentativac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pobjede Francuza nad Belgijom, slavlje u francuskom Nantesu se otelo kontroli. Policijsko vozilo ubilo je dva mladića. Slavlje mnoštva pretvorilo se u bijes i divljanje. Macron se za vrijeme utakmice nalazio na NATO-ovom skupu u Bruxellesu zajedno s Kolindom Grabar Kitarović, a trenutak su ovjekovječili fotografijom.

"Nekoliko minuta prije utakmice, završila je utakmica, predsjednik Macron i ja smo pogledali zajedno i dogovorili da se vidimo u Moskvi", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometna euforija dobro će doći i francuskom predsjedniku. Reforme koje je predložio 30 posto Francuza drži nepravednima. Željeznica i zrakoplovstvo nedavno su održale sveopći štrajk, a neizbježna tema je i imigrantska politika. Čini se da četverostruko veće plaće od naših nisu dovoljan razlog za zadovoljstvo. Naime, usporedbe radi, u jeftinijem restoranu Francuz ne može pojesti obrok ispod 100 kuna, za šalicu kapučina treba mu 25, a ako mu se pije uvozno pivo morat će dodati 44 kune. Sudeći po ludilu koje nas okružuje, to su ovih dana nebitne stvari. 

"Koliko sam se čuo s prijateljima iz Francuske, gužva je na cesti, svi su raspoloženi i jedva čekamo nedjelju! To je to! Koliko sam vidio ista priča u Hrvatskoj i Francuskoj", kazao je Julien.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u nedjelju više neće biti. Neka pobijedi bolji!  

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo