trener hrvatskih korijena / Strancima voli reći da potječe iz Dubrovnika: Tko je šesterostruki osvajač Super Bowla Bill Belichick?

Image
Foto: AP Images

Tko je Bill Belichick, američki trener hrvatskih korijena koji je sinoć postao najstariji osvajač Super Bowla?

4.2.2019.
11:15
AP Images
VOYO logo

Bill Belichick, 66-godišnji stručnjak hrvatskih korijena sinoć je ušao u povijest NFL lige osvojivši šesti Super Bowl kao glavni trener. 

Sa 66 godina postao je najstariji trener ikad koji je osvojio naslov NFL prvaka, a njegova najveća zvijezda Tom Brady s 41 godinom postao je najstariji 'quarterback' s naslovom. S ovim naslovom pridružio se Georgeu Halasu i Curlyju Lambeauu sa šest naslova NFL prvaka, otkako je u toj ligi uvedeno doigravanje 1933. godine. No, jedini je koji je došao do šest naslova u Super Bowl eri započetoj 1967. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odigranog finala suočio se s novinarskim pitanjem otkud mu motivacije, no njegov odgovor bio je vrlo jednostavan i iskren. 

"Što ste me pitali, odakle mi motivacija? Pa pogledajte ovo iza mene“, rekao je novinarima 42-godišnji Brady i pokazao prema tribinama stadiona u Atlanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radišni i disciplinirani Belichick je pak u svom stilu sve zasluge pripisao svojoj momčadi. 

"Sve je na igračima koji su radili odlične poteze u obrani. Ovo je momčad koja odlično trenira. Svi su nas otpisali prije sezone, tijekom sezone, a mi smo i dalje ovdje“, rekao je nakon susreta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strancima govori da je iz Dubrovnika

Image

Nestvarni rekordi Bradyja i Belichicka i 'show' Maroona 5: Pogledajte 53. Super Bowl kroz fotografije

Image

Nestvarni rekordi Bradyja i Belichicka i 'show' Maroona 5: Pogledajte 53. Super Bowl kroz fotografije

Na nevjerojatne rekorde postavljene jučerašnjim novim naslovom može biti ponosna i Hrvatska. Glavni trener Belichick vuče korijene iz Lijepe naše. Njegovi djed i baka Ivan Biličić i Marija Barković emigrirali su iz Draganića pored Karlovca 1897. godine u SAD, a smjestili su se u blizini Pittsburgha. Billov otac Steve Belichick (rođen Biličić) igrao je za Detroit Lionse, a 33 godine bio je i pomoćni trener te skaut Američke mornaričke akademije. Od njega je, reći će mnogi, i naslijedio tu vojničku disciplinu, namrgođen izraz lica i 'pokerašku facu'. Kad stoji pored terena, ponekad je teško razlučiti vode li Patriotsi ili gube. 

Za američke medije jednom je dao zanimljivu izjavu o svom porijeklu. Iako potječe iz grada na četiri rijeke, Belichick se voli 'preseliti' kad se predstavlja strancima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednog dana upitao sam djeda i baku odakle potječem. Pošto ne govorim hrvatski ubrzo sam zaboravio mjesto odakle potječem. Znam samo da nije na obali. Pošto sam jednom vidio da je Dubrovnik jedno od 5 najljepših mjesta za posjetiti na svijetu, odlučio sam ubuduće govoriti da potječem iz Dubrovnika."

Kako je Bill stario, sve je više dolazio u kontakt sa svojim korijenima. Prije dvije godine prvi put je i posjetio Hrvatsku, kad ga je na zamolbu poznatog američkog producenta hrvatskog podrijetla Petea Radovicha ugostio bivši košarkaš Boston Celticsa i veliki navijač Patriotsa Dino Rađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S Belichickom me upoznao producent s CBS televizije Pete Radovich, a prva stvar koju me zamolio bila je hrvatska zastava da je može objesiti na kuću", rekao je Rađa te dodao:

"Bio je moj gost u Splitu prije par godina. Smjestio sam ga u hotel pokraj Dioklecijanove palače, vodio po gradu, a potom sam mu 'nacrtao' što sve treba obići unajmljenim brodom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako Belichick nije jedini trener s hrvatskim korijenima u američkom nogometu tj. NFL-u. Prije dvije godine na Super Bowlu na suparničkoj strani kao trener Seattlea stajao mu je Pete Carroll, čiji su djed i baka iz okolice Dubrovnika, kao i bivšeg trenera Miamija Nick Sabana. Tako su mediji Super Bowl 2014. najavljivali kao 'Bitku za Hrvatsku', dok je Belichick nakon jednog sudara protiv Sabana izjavio:

'Dva uspješna Hrvata u istoj NFL diviziji, to se ne viđa često, zar ne?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva naslova u ulozi pomoćnog trenera

Bill je svoju trenersku karijeru započeo davne 1975. godine kao asistent u Baltimoreu. Nakon toga radio je u Detroitu i Denveru, da bi 1979. počeo raditi u New York Giantsima. Tu se zadržao punih 11 godina, a kao pomoćnik trenera Billa Parcellsa osvojio je Super Bowl 1986. i 1990. U ljeto 1991. preuzima prvi put ulogu glavnog trenera u Cleveland Brownsima. Na njihovoj klupi bez većih uspjeha zadržava se pet godina, da bi mu Brownsi uručili otkaz na Valentinovo 1996. Te godine ponovo se udružuje s Parcellsom.

Belichick je često ispitivao granicu koliko daleko može rastegnuti pravila NFL-a. Zbog snimanja protivničkih signala kažnjen je s 500.000 dolara. Nikad nijedan trener u povijesti NFL-a nije dobio veću kaznu. Belichick je priznao krivicu, ispričao se i platio. Zbog njegovog postupka kažnjen klub, Patriotsi su morali platiti 250.000 dolara, no nakon svega što im je donio, teško da mu to mogu zamjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo je poznata činjenica kako Bill ima veliko srce što često iskazuje posjetima zatvoru. Ondje razgovara s manjim prijestupnicima i pruža im podršku kako bi izdržali kaznu. 

Veliki trener velika srca s još većim rezultatima. Gdje mu je kraj, saznat ćemo vjerojatno tek kad se otisne u mirovinu. Sudeći po njegovim izjavama nakon ovogodišnjeg Superbowla, to neće biti tako brzo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo