ODBIJENICA EUROVIZIJI / Sportfive kupio prava za Olimpijske igre

Image

Međunarodni olimpijski odbor prodao je Sportfiveu prava TV-prijenosa Zimskih olimpijskih igara 2014. te Ljetnih igara dvije godine kasnije.

18.2.2009.
12:46
VOYO logo

Iz Međunarodnoga su olimpijskog odbora u srijedu objavili da su prava TV-prijenosa Zimskih olimpijskih igara 2014. te ljetnih dvije godine kasnije prodali Sportfiveu.

Radi se o europskom paketu prava prenošenja dviju Igara, 2014. u ruskom Sočiju i 2016. zasad nepoznatog domaćina, i to za 40 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima nisu Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Turska i Velika Britanija. Za Tursku i Italiju MOO je prava prodao Skysportu, dok se koncesionar za preostale četiri zemlje tek ima iznjedriti u pregovorima koji slijede.

"Ovaj sporazum obilježava novo i uzbudljivo doba emitiranja događaja s Olimpijskih igara. Mi u MOO-u smo osigurali ovom ugovorom da olimpijske događaje i dalje prati što veći broj TV-gledatelja", izjavio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportfive sada mora pronaći partnere za emitiranje olimpijskog programa u svakoj od 40 europskih zemalja. Svaki od njih mora se obvezati da će u eter plasirati minimalno 200 sati programa s ljetnih, odnosno minimalno 100 sati programa sa zimskih Igara.

Krajem prošle godine MOO je odbio ponudu Eurovizije, koncerna europskih javnih televizijskih kuća, koji je prava na prijenos Olimpijskih igara dosad uživao bez konkurencije. Posljednji paket koji Eurovizija ima odnosi se na ZOI 2010. u Vancouveru, te OI dvije godine kasnije u Londonu. Taj je ugovor bio vrijedan 740 milijuna dolara. Ovaj je, pretpostavlja se, skuplji, iako u MOO-u nisu izašli sa službenim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto znači da će u Hrvatskoj olimpijski TV-program iz Sočija i nepoznatog domaćina Ljetnih igara 2016. godine biti ponuđen svim kućama s nacionalnom koncesijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo