65 godina legende / Spačekijada u Muzeju automobila

Image

Prva tematska izložba povodom 65. rođendana Citroëna 2CV (1948. -2013.) popularnog 'Spačeka' otvorena je u Muzeju automobila Ferdinand Budicki i traje do 1. studenog.

9.9.2013.
11:00
VOYO logo

Kroz šest izloženih 'Spačeka' prikazuje se fenomen jednog od najutjecajnijih automobila u povijesti autoindustrije.

Na izložbi je  izložen najstariji 'Spaček' u Hrvatskoj koji datira iz 1958. godine, kao i najmlađi proizvedeni model iz 1990. godine, 'Spaček' iz 1964. godine s kontra vratima, Charleston dizajn, off road izvedba i jedna kućna preinaka tzv. "home made" verzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Uz Citroëne posjetitelji mogu razgledati 250 fotografija nastalih u periodu od 1939. -1990. godine koje obuhvaćaju razne svjetove koje je stvorio ovaj "kišobran na kotačima" kako su ga zvali u njegovim počecima, a to su: originalne press fotografije koje su se koristile u promociji i marketingu, fotografije francuske tvornice Levallois,  fotografije jugoslavenske tvornice Cimos, fotografije YU-AS (Ami-Spaček) kluba 1965. -1990. fotografije s Prvog svjetskog susreta Citroëna u Poreču 1973. godine, fotografije sa susreta u Krapinskim toplicama 1971. godine, fotografije 2CV avantura Pariz – Kabul 1970. godine, Pariz – Perzepolis 1971. godine, Afrika raid 1973. godine i 2CV Cross natjecanja te fotografije Citroëna kluba Croatia.

Image

Spomenute fotografije i dokumentarni filmovi prikazuju se  ujedno i na dva Led panela, dok se u muzejskoj kino dvorani svakodnevno prikazuje sinhronizirani dokumentarni film o povijesti Spačeka u trajanju od 50 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu izložbe izložena je i literatura, memorabilije, modeli u raznim mjerilima, artefakti i igračke na temu 'Spačeka'.

Image

Svaku subotu u 11:00 sati posjetitelji mogu sudjelovati na jednosatnim predavanjima vezanim uz razne teme 2CV svijeta, mehaničarskom kutku u muzejskoj radionici, a nakon svega i provozati se u Spačekima kako bi upotpunili vlastiti doživljaj ovog "valovitog kokošinjca na kotačima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo