Novi uspjeh za hrvatsko jedrenje, sad se lakse dise!

Hrvatska ima sigurna najmanje dva mjesta u jedrenju na Olimpijskim igrama u Riu 2016. nakon sto su na Svjetskom prvenstvu u Santanderu osigurane norme u muskom i zenskom samcu Laseru i Laser Radialu.

18.9.2014.
9:24
VOYO logo

Tina Mihelic se kao sedma plasirala u plov za odlicja i time potvrdila olimpijsku normu u zenskom samcu, dok su Sime Fantela i Igor Marenic su nakon tri plova drugi u dvojcu.

Laserasi koji su prvi startali 12. rujna stigli su do same zavrsnice. Tina Mihelic se kao sedma plasirala u sutrasnji plov za odlicja za Laser Radial i time Hrvatskoj donijela drugu olimpijsku normu u jedrenju za OI 2016. S obzirom na stanje s bodovima do medalje ne moze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni cilj je ostvaren, norma je tu, to je najvaznije, steta sto nisam malo blize borbi za medalje, ali jako teski uvjeti su bili i treba biti zadovoljan i s ovim", izjavila je Tina.

U Laseru nakon zaista dugo vremena nemamo predstavnika u finalnom plovu za odlicja na nekoj vaznoj regati. Zadnji put kad Tonci Stipanovic nije natjecanje zavrsio medu najboljih deset bilo je na regati Europskog kupa u Nizozemskoj u svibnju 2013., a i to je bio jedinstven slucaj nakon duzeg vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje jedrenje je bilo katastrofa. Napravili smo jake pripreme i sve je izgledalo super i mozda bas sto je na treninzima sve izgledalo super sam preopusteno usao u ovu regatu. To me kostalo koncentracije, krivih odluka i nije moglo bolje. Steta, sezona je bila izvrsna kao i prosle godine, i opet je nisam zatvorio bas kako treba. Nadam se da cemo izvuci pouku i da se nece ponoviti, da docekamo ponovno medalju sa svjetskog prvenstva", izjavio je Stipanovic, do je u ovoj klasi Filipu Jurisicu pripalo 46. mjesto.

Dvojci u klasi 470 jos uvijek nisu zavrsili kvalifikacije, u cetiri dana su odradili samo tri plova, tako da kvalifikacije jos nisu zavrsili, no Sime Fantela i Igor Marenic su na drugom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izazovno je danas bilo na moru zaista, najprije ujutro vrlo jak vjetar, visoki valovi, pa smo se vratili na kopno za novu podjelu na skupine, ponovno isplovili, ali nazalost poslijepodne nismo nista uspjeli odjedriti. Jedrimo dobro, to je najvaznije i sigurno idemo dalje. U danasnjem jedinom plovu bili smo treci", kazao Igor Marenic.

Odlicni hrvatski kormilari u Finnu, u finalnu, zlatnu skupinu, nakon cetiri plova plasirala su se cak cetvorica, sto nismo nikad imali. Sesto mjesto drzi Ivan Kljakovic Gaspic, osmi je Milan Vujasinovic, Josip Olujic je 23., a kao 30. u finalna jedrenja ulazi Nenad Bugarin. U srebrnoj skupini ostao je samo Dan Lovrovic na 66. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Flota klase 49er bila je skoro do 20 sati na moru da bi okoncali kvalifikacije, i uspijelo im je, pet jedrenja, Pavle Kostov i Petar Cupac su kao 15. usli u finalnu zlatnu skupinu.

U jos dvije discipline su se nasi jedrilicari plasirali u finalnu zlatnu skupinu, gdje ce nastaviti nadmetanje za dobre rezultate i mjesto na OI. Za ocekivati je da ce to ostvariti i Fantela/Marenic, kad konacno zavrse kvalifikacije za ovu disciplinu. Jos su cetiri dana do kraja prvenstva, sutra natjecanje zavrsava za laserase, 19. rujna za daskase, 20. rujna za 470, 21. rujna za 49er i Finn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo