veliki intervju / Mandić: 'Ove smo sezone pokazali da je sve moguće! SP? Bilo je nevjerojatno igrati uz Štrleka'

Image
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

David Mandić u godinu se dana prometnuo u jednu od najljepših priča hrvatskog rukometa

13.3.2019.
15:09
Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
VOYO logo

David Mandić jedan je od najvećih dobitaka za hrvatski rukomet ove sezone. Nevjerojatne utakmice za PPD Zagreb i reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu pokazale su da je David netko na koga hrvatski rukomet može računati na dugogodišnji period.

Sve je počelo kvalitetnim nastupima u vrijeme kada je igrao za Izviđač, zatim zlatna medalja s Mediteranskih igara u Tarragoni, a kulminiralo je sjajnim nastupima za PPD Zagreb te za reprezentaciju u Njemačkoj i Danskoj. Mandić je doslovce iskoristio svaku priliku koju je dobio. Posljednjeg dana regularnog dijela SEHA lige, Mandić je dao intervju za službenu stranicu natjecanja u rubrici 'sedmerac'.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da su vam Mediteranske igre pružile veliki poticaj za razvoj karijere?

"Iskreno, nisam očekivao ovakav napredak jer sam još bio u Izviđaču i nismo baš igrali mnogo međunarodnih utakmica, čak ni SEHA ligu ... Istina je da sam prošao sve mlađe selekcije i da smo bili dobri, ali nikada nismo uspjeli stići do kraja. Stvarno sam oduševljen činjenicom da sam bio dio popisa za Tarragonu, trener je vjerovao u mene i nisam ga razočarao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao najveću vrlinu Mandićeve igre stručnjaci ističu obrambeni segment. 

"To tako bude s dečkima iz Hercegovine. Navikli smo pokazivati ​​od čega smo napravljeni. Osjećam da je to ono što je najvažnije, iako se želim istaknuti i na ofenzivnoj strani terena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko vas je naučio igrati tako dobro u obrani?

"Imao sam priliku učiti od puno velikih trenera - Zdenka Grbavca, Darija Mikulića, Slavena Tomića i Silvija Ivandije. Svi su se prvenstveno fokusirali na obranu, zbog čega sam vrlo brzo napredovao u tom aspektu igre."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li prošlih ili sadašnjih igrača koje vidite kao uzore i poput kojih bi jednog dana željeli biti?

"Ljudi ponekad kažu da ih podsjećam na Patrika Ćavara. Iskreno, stvarno bih volio jednog dana prerasti u igrača tog kalibra. Nisam imao prilike gledati ga uživo jer sam još bio klinac, ali mogu reći da sam gledao mnogo njegovih vrhunskih videozapisa na YouTubeu i primijetio sam da je igrao odlično na obje strane terena!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je bio veliki iskorak u vašoj karijeri?

"Trebao sam dodatni motiv, nešto što u Bosni i Hercegovini više nisam mogao naći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li se ikad okušali u nekom drugom sportu osim rukometa?

"Nikada. Prije sam hodao od kuće do teretane i objekata u kojima smo trenirali, dolazio sam sat vremena ranije i ostao vježbati sat vremena nakon treninga. Otkako imam auto, postalo je mnogo lakše i doista sam sretan s onime što sam postigao. Međutim, ne namjeravam sada prestati jer imam prilično visoke ambicije. Nikad nisam bio ozbiljno ozlijeđen, mlad sam i već sam prošao kroz mnogo toga. Mogu reći da se radujem svemu što je pred nama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ocjenjujete iskustvo stečeno u Njemačkoj i Danskoj?

"Bilo je nevjerojatno igrati uz Štrleka koji spada u sam vrh europskog rukometa. Trener mi je vjerovao i osjetilo se da svi dajemo sve od sebe. Ovaj put nije bilo dovoljno, ali smo još uvijek dovoljno mladi i imamo kvalitetu zbog čega vjerujem da ćemo napraviti veliki iskorak na sljedećem turniru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je iznenadio u Ligi prvaka, kako to komentirate? 

"Uspjeli smo postići cilj, ali to ne znači da priča mora završiti ovdje. Nikada se ne predajemo - ovaj tim je mlad i ambiciozan. Izgubili smo neke utakmice koje smo možda trebali pobijediti, ali smo postigli i neke stvari koje nisu bile vjerojatne s obzirom na činjenicu da smo imali mnogo ozlijeđenih igrača. U slučaju da se uspijemo poboljšati na obrambenoj strani terena, bit ćemo još bolji. Ovo je moja prva sezona i ja sam zadovoljan. Vardar je za nas novi veliki izazov. Imamo šanse unatoč činjenici da je Vardar favorit i s obzirom na sve što su postigli u posljednjih nekoliko godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SEHA liga može otići u bilo čije ruke? 

"Da, finalni turnir zaista može otići u bilo kojem smjeru. Četiri velike momčadi sudjeluju i ne osjećamo se favoritima protiv bilo koga. Ova sezona je pokazala svima da nema nemogućih stvari i mislim da bi bilo sjajno završiti sezonu sa stilom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo