WUNDERKIND / Najmlađi debitant u hrvatskom rukometu još ide u osnovnu školu: 'Ovo je samo početak'

Image
Foto: Jozo Cabraja/kolektiff

Matej Delač, Alen Halilović, Marko Dabro i Luka Vušković redom su najmlađi debitanti u povijesti HNL-a sa samo 16 godina, a proteklog je vikenda u rukometnoj Premijer ligi debitirao jedan mladić kojem je tek 14 godina

8.5.2023.
11:12
Jozo Cabraja/kolektiff
VOYO logo

Hrvatska je početkom 2009. godine bila domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu, a samo mjesec dana prije rodio se dosad neviđeni talent o kojem će se još puno pričati. Riječ je o Lucasu Pittu, mladom rukometašu zagrebačke Dubrave, čiji je otac s Jamajke, a majka iz Zagreba.

Image
OGROMAN USPJEH /

Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija osvojila zlato na Mediteranskom prvenstvu

Image
OGROMAN USPJEH /

Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija osvojila zlato na Mediteranskom prvenstvu

Najmlađi ikad, a još osnovnoškolac

Lucas Pitt ima tek 14 godina, a proteklog ga je vikenda Rukometni klub Dubrava promovirao u najmlađeg debitanta u povijesti tog kluba, ali i najvišeg rukometnog ranga u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da priča bude još zanimljivija treba reći kako je Lucas i dalje učenik osnovne škole, što dodatno daje na težini ovom događaju.

Debi za pamćenje

Veprovi su posljednji susret Lige za prvaka igrali u SD Dubravi, svom popularnom Brlogu, a protivnik im je bila momčad MRK Sesveta. Gosti su u lokalnom derbiju slavili rezultatom 24-31, a debitant Pitt u igru je ušao u drugom poluvremenu i postigao dva pogotka iz tri pokušaja, što je za igrača tih godina u seniorskoj konkurenciji vanserijski uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz kluba su ovaj događaj obilježili objavom posvećenu rukometnom wunderkindu:

''Danas je svoj prvi seniorski nastup u dresu Dubrave imao mlađi kadet Lucas Pitt. Jedan od naših najvećih talenata u školi rukometa, rođen je 2008. godine a nakon nastupa za generaciju U15, U17 i drugu seniorsku ekipu, danas je dobio priliku i u prvoj momčadi. Čestitamo “Lukiju” na današnjih 2 gola i nadamo se da je ovo samo početak!''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo vam dočarali snagu protivnika kojima je Pitt zabio golove, Sesvete su ove godine ostvarili najveći uspjeh u klupskoj povijesti igravši četvrtfinale EHF Kupa, a uz to su još iz domaćeg Kupa izbacili Nexe u četvrtfinalu i to na gostujućem terenu. O tom uspjehu ne treba trošiti riječi, obzirom na to da i Nexe već nekoliko godina niže velike uspjehe u EHF Europskoj ligi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dominira na svim poljima

Inače, Lucas igra na poziciji srednjeg i lijevog vanjskog, a u svojem godištu dominira nevjerojatnom lakoćom i ove sezone svoju će U15 generaciju Veprića pokušati nositi do obrane naslova prvaka Hrvatske. Te zlatne 2022. godine na završnici je osvojio i nagradu za najboljeg strijelca te najkorisnijeg igrača turnira (MVP).

Treba napomenuti kako je liga u kojoj nastupa za igrače godišta 2007. i 2008., a on kao igrač rođen krajem 2008. godine trenutno drži mjesto prvog strijelca Dubrave.
Osim za svoje godište, redovno nastupa i zabija za U17 uzrast, igrače rođene 2005. i 2006. godine, a nedavno je debitirao i za drugu, popularno zvanu "B" momčad seniorskog uzrasta. Na turnirima koje igra redovito osvaja nagrade najboljeg strijelca ili igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to kulminiralo je već spomenutim debijem za prvu momčad, koja je u Ligi za prvaka igrala i protiv PPD Zagreba, te već spomenutih Nexea i Sesveta.

Potencijal za budućnost hrvatskog rukometa

Popularni Luki, kako ga od milja zovu u Dubravi, u sadašnji je klub došao još 2020. godine iz RK Dinama, a već dulje vrijeme o njemu bruje klubovi iz cijele Hrvatske koji se interesiraju o njemu, ne bi li ga doveli u svoje redove. Zasad, Lucasu se iz Dubrave ne ide, na istoku grada odlično se radi s mlađim uzrastima i on je neprikosnoveni projekt kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko mjeseci bio je i na prvom kontrolnom okupljanju reprezentacije koja će ozbiljno krenuti selektirati ove jeseni, a kako iz kluba tvrde, dileme o pozivu za Lucasa neće i ne smije biti.

Zaista, gledajući individualne nagrade i priznanja, uspjehe sa svojom momčadi te sada šlag na tortu u vidu nastupa za seniore, Lucas Pitt nameće se kao budućnost hrvatskog rukometa, mladić na kojeg treba posebno paziti i brusiti ga poput najsjajnijeg dijamanta, a ne sumnjamo kako će u Dubravi upravo tako i biti, jer upravo iz tog zagrebačkog kvarta proizašli su mnogi poznati hrvatski rukometaši, ali i ostali sportaši i osvajači brojnih medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo