LINO ČERVAR / Potjerali su ga, a on donosi revoluciju u sport: 'Takvo što nisam vidio, s time se sad bavim'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Lino Červar za Net.hr o razočaranju koje je doživio, knjizi koju završava, a koja je svojevrsna revolucija koju donosi u sport jer je vezana za um, pravovremeno, brzo i točno donošenje odluka u igri. Govorio nam je i o stilu igre kojeg naši rukometaši moraju gajiti i Goranu Perkovcu

11.5.2023.
14:02
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su jučer u Merkur Spiel Areni u Dusseldorfu izvučene grupe za EP 2024., a hrvatska rukometna reprezentacija doznala svoje suparnike u grubi B prve faze turnira (Španjolska, Austrija i Rumunjska), okrenuli smo broj najuspješnijeg hrvatskog rukometnog izbornika svih vremena, velikog Line Červara.

Lino za RTL: 'Zoran Gobac me maknuo'

Image
LINO ČERVAR ZA NET.HR /

'Hrvatska mora doći na prvenstvo s ključnim detaljem koji čini razliku. Dobitna formula je samo jedna'

Image
LINO ČERVAR ZA NET.HR /

'Hrvatska mora doći na prvenstvo s ključnim detaljem koji čini razliku. Dobitna formula je samo jedna'

U prvom dijelu razgovora s njim Lino nam je prokomentirao ždrijeb,reprezentacije s kojima će igrati Hrvatska i otkrio tajnu uspjeha za našu momčad na prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas vam donosimo i drugi dio intervjua u kojem smo s Linom razgovarali o ostalim aktualnostima. Lino je ranije ove godine smijenjen s funkcije koordinatora za muški rukomet, jer je Upravni odbor HRS-a ukinuo tu funkciju.

Odlasku trofejnog trenera prethodila je, kako su pisali pojedini mediji, velika svađa, ne samo oko izbora izbornika već i oko rezultata na posljednjem SP-u u Švedskoj. Tako je puklo između Line i Zorana Gopca, vladara, alfe i omege hrvatskog rukometa, dopredsjednika Saveza koji je sad umjesto Line zadužen za muški rukomet. Time je Zoran Gobac dobio novu moć, na svu prethodnu koju je imao...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Odlazak Line dogodio se i noć prije velike obljetnice jednog od najvećih uspjeha hrvatsko sporta, svjetskog zlata u Portugalu 2003. Hrvatska je tad pod Červarom postala svjetski prvak, a na EP-u godinu dana ranije je bila posljednja. Linu je rasplet svog djelovanja u rukometu, sve što se događalo i dogodilo, jako pogodilo. Osjetio se poniženim, izdanim i razočaranim.

"Zoran Gobac me maknuo jer misli da je otac rukometa", kazao je Lino Červar u prijenosu UŽIVO za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve što se izdogađalo jako me pogodilo'

"Mislio je da sam mu ja opasnost, a ja nisam nikome opasnost! Ja se bavim strukom, nemam nikakve ambicije", dodao je.

Sad s odmakom, kad su se strasti smirile, za Net.hr govori:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve to što se izdogađalo jako me pogodilo i mislim da je to jako negativno utjecalo kod mnogih ljubitelja sporta, jer ipak sam ja najtrofejniji trener i mislim da sam to i dokazao. S druge strane, pokazao sam da držim do sebe, da držim do posla koji smo zajedno radili i da se moramo poštovati. Jer, to je vrlo bitno, a ja sam takav da sam izrastao u malom klubu, prošao sam čitav razvojni put. Ne znam koji trener u svijetu ima takvu priču. Pišem sad 4 knjigu, gotova je zapravo, knjigu koja će biti vrlo araktivna i važna za mene, sav rukometni svijet, kao i druge sportove", priča nam Lino i nastavlja:

"Knjiga govori o tome kako ja vidim rukomet i sport kao trener, baš kao trener - kako zamišljam vrhunskog trenera, kako zamišljam sustav treniranja u budućnosti, taktiku igre, kognitivnu komponentu treninga. Dakle, sasvim jedan drugi pristup i do sad nisam vidio takvu literaturu. Pokušao sam u njoj baviti se više umom i mozgom, manje tijelom jer tijelo se može pripremiti a um je um. Trebamo naučiti igrače da brzo misle, da mogu brzo otrčati ali jednako tako da mogu brzo misliti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Sad se jako bavim umom u sportu'

Lino nam potvrđuje našu konstataciju da je u današnjem brzom rukometu um - mozak najbitnija stvar, tj brzo, točno i pravovremeno razmišljanje u datom trenutku...

"Je, time se jako bavim. Za mene se danas misaoni proces svodi na tri pitanja, na tri riječi - vidjeti, odlučiti i djelovati. Samo što je vrijeme odlučivanja, elaboracije vrlo kratko kao što ste i sami rekli i normativ vremena danas je iznimno važan kod donošenja prave odluke u igru. Na tome radim i to sam prenio i na mlađe uzraste. Ne znam da li namjerno ili ne, ali mislim da sam jako utjecao na razvoj mladih selekcija, mlađih kadeta, kadeta i juniora. Pokazalo se sad i to zlato koje smo osvojili na Mediteranu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Taj stil smo trebali igrati i na SP-u'

Červar tu nije stao...

"To isto dolazi iz radionice koje smo mi radili, to je bio jedan drugačiji rukomet. On je upravo ono što se danas u svijetu traži. Nije slučajno da smo mi prošle godine na EP-u u mlađoj dobnoj kategoriji bili ispred jedne Danske, Francuske, Norveške, Srbije, Slovenije... I to sve s igračima iz druge lige praktički. Tu nije bio niti jedan igrač PPD Zagreba i Nexea. To su bili igrači iz Rugvice, iz Ruda, iz Senja, Valpovke, prema tome kako smo to mogli pokazati s jednim drugačijim stilom igre, a to smo trebali igrati na SP-u za seniore. Nažalost, ne znam tko je to zaustavio."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lino kaže kako je to bila šteta što su mu to stopirali, jer prema njemu, to je bio način igre, stil, igra kao takva u svim segmentima, vrijedna borbe za medalju.

'Protiv Danske na SP-u igrali smo kako spada'

"Žao mi je što smo to demonstrirali samo sa Danskom, to je bila ta igra, ne znam zašto se to dogodilo jer nisam mogao ići na prvenstvo. Držim do mojih ideja, mislim da trebamo imati cjeloživotno učenje, jer ja učim i danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor nas je odveo na turnir od prije 3 godine, na kojem je hrvatska rukometna reprezentacija osvojila svoju posljednju medalju...

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Ono naše srebro na EP-u 2020., vi koji ste pratili moju karijeru dobro znate da nikad nisam išao na jedno veliko natjecanje kao autsajder, nikad nisam dozvolio da ekipa razmišlja o porazu. Bez obzira što su neki samo čekali samo da se poskliznemo, samo kako bi kritizirali. Međutim, onaj koji voli sport, koji poštuje, onaj koji mi se obraća s poštovanjem na ulici kad god samnom razgovara, ljudima je žao što je do svega toga došlo, ali daju mi potporu zato što sam, nekako, išao kao Hrvatska s ambicijama da pobijedimo", naglasio nam je Lino Červar i nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebamo stvoriti tim'

"Da ne drhtimo pred bilo kime, neovisno o krajnjem rezultatu. Bitno je stvoriti moć tima, to je vrlo bitno. Momčad je najbolji igrač. Ne priznajem individualne zvijezde jer jedan čovjek je ipak mali broj da bi se njemu dala velika pozornost. Trebamo napraviti momčad, a to smo imali u Švedskoj na EP-u. Pokazali smo tad nevjerojatnu mentalnu izdržljivost. Ako se sjećate onog sraza s Njemačkom, gubili smo 4 razlike pa preokrenuli rezultat i dobili utakmicu. Pa ona velika, povijesna borba protiv Norvežana u polufinalu pokazala je isto tu mentalnu stabilnost ekipe. To je vrlo bitno. Ne pobjeđuje ekipa koja je bolja potencijalno, nego ona koja je u stanju izdržati sve mentalne prepreke, zamke, izazove... Naravno, moraš igrati pritom maksimalno, disciplinirano i nikad ne razmišljati o porazu."

'Imamo 5-1 obranu'

I za kraj se osvrnuo na prve četiri utakmice Gorana Perkovca na izborničkoj klupi reprezentacije Hrvatske...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Goran Perkovac u ovim kvalifikacijama nije imao dovoljno vremena za pripremu, što je istina, istina je... Ne želim mu tražit greške kao što se to meni radilo uvijek. Što se tiče igre, moram isto tako reći da smo morali, pored toga, bolje igrati. Ipak Hrvatska ima tu obranu 5-1 koju su mnogi klubovi i dosta reprezentacija preuzeli, a ja razmišljam sad o jednoj novoj 5-1 obrani. U svakom slučaju mislim da moramo bolje stajati na igralištu", završio je Lino Červar.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo