Euro 2022. / Kelentrić o stanju u našem rukometu: 'Reprezentacija s prvotnog popisa nije imala kvalitetu za napraviti rezultat'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U posljednja dva dana reakcije na rezultat hrvatske reprezentacije se redaju sa svih strana, a oglasio se i bivši vratar Kauboja, Mario Kelentrić koji je podijelio svoje viđenje stanja u reprezentaciji i hrvatskom rukometu.

24.1.2022.
14:46
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski su rukometaši porazom protiv Danske izgubili sve šanse za plasman u polufinale Europskog prvenstva, a nakon tog dvoboja su krenule iskre između bivših reprezentativaca i izbornika Hrvoja Horvata. Tema nije bila utakmica s Danskom već dvoboj protiv Crne Gore dva dana ranije te izjava izbornika Horvata koja nije legla svima.

Horvat se nakon dvoboja sa svjetskim prvacima obračunao s kritičarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam zamjerke, spojili smo jedan i pol trening, uspjeli smo se dogovoriti i izgledali smo bolje. Začepili smo danas usta ovima što govore da se ne borimo. Dečki su bili sigurni, ulovili smo se u novim postavama. Pokazali smo veliko srce kakvo je bilo kroz cijeli turnir", izjavio je Horvat pred kamerama što je izazvalo reakciju legendarnog kapetana reprezentacije Petra Metličića koji je izbornika pozvao na odgovornost.

Image
Još dvije utakmice /

UŽIVO Hrvatska - Island: Dramatična završnica u Budimpešti, Hrvatska u nevjerojatnoj utakmici pobijedila Island

Image
Još dvije utakmice /

UŽIVO Hrvatska - Island: Dramatična završnica u Budimpešti, Hrvatska u nevjerojatnoj utakmici pobijedila Island

Euro je potpuni promašaj

U posljednja dva dana reakcije se redaju sa svih strana, a oglasio se i bivši vratar Kauboja, Mario Kelentrić koji je svoje viđenje stanja u reprezentaciji i hrvatskom rukometu podijelio u intervjuu za Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Euro kao Euro je na kraju ispao kao promašaj. Možemo se dovesti sad čak i u probleme za SP. Ne znamo koji ćemo završiti, koga ćemo izvući u tim dodatnim kvalifikacijama, tu se zna naći jako dobrih reprezentacija u tom trenutku. Kako je to u lipnju, nećemo niti znati u kojem ćemo sastavu igrati, baš bi se mogli naći u problemima. Euro je od početka krenuo navrat i nanos', kazao je trener vratara njemačkog Vfl Gummersbacha. Kelentrić se osvrnuo i na još jednu temu koja dulje vrijeme muči hrvatski rukomet.

"Moram osvrnuti na ovo što je Božo Jović kazao, ne možemo se mi baš odricati nekih igrača, koji su s 31, 32. ili s 33. kod nas stari. Premala smo mi zemlja da bi mi svake dvije, tri godine, vršili smjenu generacije", ustvrdio je Mario Kelentrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji moraju igrati u reprezentaciji

Smjena generacija je tema o kojoj se priča već gotovo cijelo desetljeće i javnost je dojma da se Hrvatska prerano odriče najboljih igrača te da je kontinuirano u procesu pomlađivanja. Kelentrić je sličnog razmišljanja te povlači paralelu s dominantnom rukometnom silom u 21. stoljeću.

"Uvijek sam uvjerenja da najbolji moraju igrati u reprezentaciji. Pa taj Karabatić je u zadnjih nekoliko godina imao 5-6 operacija, pa i dalje vuče reprezentaciju Francuske. Nije on više kvalitetan kao prije, ali je itekako potreban. Omeyer je branio do 40. godine. Istina, ne možemo se mi mjeriti s Francuskom, mi smo manja zemlja, imamo manju bazu igrača. Međutim, bez obzira na to, Francuzi su i dalje, bez obzira na bazu igrača, igrali s najboljima. Ok, postoji dugoročni ciljevi u rukometu, ali ne smije se dogoditi da se dva natjecanja poprate bez veze', tvrdi Kelentrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat previše luta

Bivši reprezentativac osvrnuo se i na odluke koje je tijekom svog mandata donosio aktualni izbornik Hrvoje Horvat.

"Previše Hrvoje Horvat luta. Karačić je sad nedavno produžio ugovor u ozbiljnom klubu. Znači, on je u naponu snage, on još tri godine može biti top igrač. Nije da može biti nego je top igrač. Mi smo premali, da bi se odricali nekih igrača, pa ih ponovno vratili. Hrvoje Horvat je na olimpijskom kvalifikacijskom turniru, po meni, imao najbolje što je hrvatski rukomet imao u tom trenutku. Imao je igrače koji su stvarno top topova bili i koji su, realno, bolji od onoga što smo mi pokazali", tvrdi Kelentrić te dodaje kako sumnja da bi Horvatovi odabranici prošli bolje i da nije bilo kaosa s koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što je on napravio se ne radio s nacionalnom momčadi"

"Nakon toga se krenulo u nagli rez. Mislim da ona reprezentacija Hrvatske u rukometu koju je Hrvoje Horvat odabrao za Euro, da nije bilo koronavirusa, da ne bi prošla puno bolje od ovog kaosa s ovim svim igračima. Koronavirus je utjecao na rezultat, ne samo naš nego možda i drugih reprezentacija, to nitko ne može poricati, ali mislim da ni ona reprezentacija s prvotnog popisa, nije imala kvalitetu napraviti rezultat, kao i ova koja je na kraju igrala na Euru", rekao je Kelentrić za Net.hr te na kraju dao konačnu presudu.

"To što je on napravio se ne radi. Možeš to napraviti u nekom klubu, gdje imaš projekt do 3-4 godina, prati te sponzor, stvaraš neku momčad da bi ona bila jednog dana prvak Europe, Hrvatske ili čega već. S nacionalnom momčadi tako se ne radi. Ako se u reprezentaciju stalno upada, iz nje stalno ispada, tu se gubi ono što je u biti reprezentacija. Ako je HRS stao iza projekta Hrvoja Horvata, onda ga treba podržati. Ako je to bila odluka Hrvoja Horvata, da ne zove najbolje nego mlade, e onda mislim da je na lošem putu i da je fulao u tome", zaključio je Mario Kelentrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo