Ivano Balić je bio u pravu! Ovo su stvarno porazni podaci!

'Ja sam bio dobar u svim sportovima i svim igrama. Današnja djeca ne znaju se popeti na drvo', izjavio je to prošle godine u jednom intervjuu Ivano Balić.

25.11.2013.
8:29
VOYO logo

Današnji maloljetnici ne uspijevaju trčati brzo kao što su trčali njihovi roditelji kad su bili mali. U prosjeku, djeca između devet i 17 godina starosti danas trebaju 90 sekundi više da bi otrčali milju (1,6 km) u odnosu na rezultate djece iste dobi otprije 30 godina.

Kad je pak u pitanju srčana kondicija, ispada da od 1975. godine naovamo njezine vrijednosti padaju pet posto po desetljeću. To znači da današnja djeca imaju srce slabije izdržljivosti između 15 i 20 posto u odnosu na generacije svojih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sasvim logično. Današnja su djeca tjelesno daleko neaktivnija no što su bila djeca prije 30-ak godina", izjavio je dr. Stephen Daniels, pedijatar sa Sveučilišta Colorado.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju da djeca koja su navršila šest godina (i starija) dnevno trebaju 60 minuta umjereno jake fizičke aktivnosti. U ovom trenutku u Sjedinjenim Državama tek jedna trećina mlade populacije zadovoljava normu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza je uključila 50 studija o trkačkoj spremnosti djece između devet i 17 godina. Uključila je 25 milijuna djece iz 28 zemalja svijeta između 1964. i 2010. godine. Istraživanja su mjerila koliko daleko djeca dotrče u vremenskom rasponu od pet do 15 minuta, kao i koliko vremena trebaju da bi otrčali određenu dionicu. Konkretno, od pola do dvije milje. Današnja djeca u prosjeku imaju 15 posto slabije rezultate nego djeca na prijelazu iz 70-ih u 80-e godine prošlog stoljeća.

Negativne promjene podjednako se odnose na mušku i na žensku djecu, iako donekle variraju geografski. Vrijednosti pada otprilike su se izjednačile u Europi, Australiji i Novom Zelandu, a čini se da će se uskoro izjednačiti sa Sjevernom Amerikom. Situacija se konstantno pogoršava u Kini, dok najmanje odstupanje od vrijednosti otprije 30-ak godina pokazuju japanska djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fizička je kondicija danas generalno jadna u odraslih, pa ne čudi da je još gora kod djece, što se posebno odnosi na Sjedinjene Države i istočnu Europu", kazao je dr. Ulf Ekelund iz Norveške visoke škole za sportske znanosti u Oslu.

Svjetska zdravstvena organizacija pretpostavlja da 80 posto mladih ljudi diljem svijeta danas ne vježba dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo