VRATARSKO PITANJE / Hrvoje Horvat ima sličan problem kao Zlatko Dalić: Vatreni su svoj uspjeli riješiti, hoće li Kauboji svoj?

Image

Izbornik Horvat objavio je popis za kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo. Do svjetskog prvenstva ostalo je manje od tri mjeseca i Horvat će u nadolazećim utakmicama isprobavati opcije za siječanj. Prošlo natjecanje Hrvatska je imala veliki problem s vratarima. Hoće li ovo natjecanje biti drugačije? Sve govori da hoće.

9.10.2022.
11:26
VOYO logo

Na početku nove sezone Lige nacija, Zlatko Dalić nije mogao baš mirno spavati. Obrana je bila nova, upitna i nepovjerljiva, prvi napadač se zapravo još traži, a pitanje vratara nije bilo toliko jasno kao danas. Ipak, Dominik Livaković pokazao se kroz utakmice Lige nacija i kroz Dinamove utakmice da je uvjerljivo prvi golman.

Hrvoje Horvat ima vrlo sličan problem. Nakon prošlogodišnje očajne predstave naših golmana na Europskom prvenstvu, problem vratara postao je očit široj javnosti. Hrvatska već dugi niz godina nema konstantu na golu i čovjeka za kojeg možemo reći kako je broj jedan na vratima Kauboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLATKE BRIGE ZLATKA DALIĆA /

Hrvatska ima četiri vrhunska golmana, a Dalić svaki dan ima sve manje vremena za odluku: Tko će biti jedinica u Kataru?

Image
SLATKE BRIGE ZLATKA DALIĆA /

Hrvatska ima četiri vrhunska golmana, a Dalić svaki dan ima sve manje vremena za odluku: Tko će biti jedinica u Kataru?

Ove sezone hrvatski vratari brane sjajno u svojim klubovima. Tinte i tinte prolivene su o Ivanu Pešiću koji je u Francuskoj očigledno pronašao novu sretnu sredinu. Marin Šego jako dobro brani u Bundesligi i on je nekako najkonstantniji od naših vratara.

Dominik Kuzmanović nekako tu isplivava kao treće ima na vratima Kauboja. Mladi vratar Nexea briljirao je u nekoliko utakmica prošle sezone, a pogotovo u Danskoj kada je izludio igrače GOG-a i odveo Nexe na Final4 Europske lige. Posljednje dvije sezone tu se pojavilo jedno novo ime. Dino Slavić u svakoj utakmici pokazuje da je reprezentativni kalibar i da Hrvoje Horvat ne smije ostati slijep na njegove predstave. Tu je naravno još i Matej Mandić koji ove sezone ne brani zbog ozljeda, ali kada se oporavi naći će se u kontekstu golmana na koje Horvat mora obratiti pažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Uskrsnuće Ivana Pešića

Ivan Pešić dobio je titulu igrača mjeseca u Francuskoj ligi. Trenutno je i najbolji vratar lige, a obranio je ukupni 71 udarac od 207 pokušaja. Prosjek obrana mu je 34 posto i možemo reći da igra možda i najbolji rukomet svoje karijere. U Ligi prvaka odigrao je četiri utakmice i prosjek obrana mu je 25.5 posto.

Image
Foto: Profimedia.hr

Pešić je u Nantes došao iz Stuttgarta i pokazao da je još uvijek najviša klasa golmana. Iako je na prošlom prvenstvu razočarao i nije bio na razini, onime što trenutno pokazuje, ponovno je prvi pick za vrata reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pešić nije atraktivan golman koji će padati u špagu i letećim atrakcijama izluđivati protivnike. On je golman koji brani na postavljanje i na sportsku inteligenciju. Takav tip golmana do izražaja dolazi u kasnijim godinama i s iskustvom i možda je baš ovo sezona u kojoj je Pešić skupio dovoljno iskustva da takav stil branjenja može primjenjivati na najvišoj razini.

Marin Šego je konstanta

Marin Šego trenutno brani u njemačkom Goppingenu i ponovno se našao na popisu Hrvoja Horvata. Nakon nepotrebnih prozivanja na prošlom prvenstvu i ne pozivanja Šege, najiskusniji hrvatski vratar ponovno se našao u reprezentaciji. U dvije utakmice s Finskom, koliko god Finci bili rukometna atrakcija, branio je sjajno i pokazao da se na njega mora računati. Ove sezone u Bundesligi odigrao je osam utakmica i skupio 24 obrane. Nalazi se na 26 posto obranjenih udaraca i kako sezona odmiče tako Šego izgleda sve bolje i bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šego dijeli minutažu s Rebmannom i potrebno mu je još utakmica da dođe na svoju razinu. On je zasigurno najiskusnije što hrvatska ima na vratima i to se mora iskoristiti. Šego mora biti u kombinaciji za Svjetsko prvenstvo jer svojom mirnoćom i znanjem može puno pomoći obrani. Horvat ga je pozvao za kvalifikacijske oglede s Grčkom i Belgijom. Iako to ponovno nisu reprezentacije na razni Hrvatske, utakmice će sjajno doći da se ekipa uigra, a i osjete vratare iza svojih leđa.

Image

Hrvatska u Šegi ima sigurnost. Nije on golman koji će isporučiti više od 15 obrana svaku utakmicu i koji će natjerati publiku na pljesak. Šego je uvijek imao problema s udarcima s devet metara. To mu zna biti problem i zato će dobro doći uigrati takvu obranu kada je on na vratima. S druge strane njegovo branjenje zicera i udaraca s krila je genijalno i tu može tražiti svoju priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se hrvatska dobro uigra sa Šegom na vratima, jedni drugima mogu sjajno pomoći i recept može biti jako dobar.

Dominik Kuzmanović je budućnost

Iako ima samo dvadeset godina, rukometna inteligencija Dominika Kuzmanovića pokazuje kako će se jednog dana raditi o velikom golmanskom imenu. Od samog početka njegove karijere priča se kako će jednog dana biti reprezentativni golman i zaista je to postao. Prošle sezone pokazao je da nije više "mali Kuzma" nego da se radi o vrataru koji već nešto znači u rukometnom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova predstava protiv GOG-a u kojoj je prelomio utakmicu i odveo Nexe na Final4 pokazala je da je spreman i na velike utakmice. Kuzma je prošle sezone u Europi branio 14 utakmica i skupio je 76 obrana. Imao je preko 30 posto obrana i sezona je bila sjajna. Ove godine nalazi se u dosta nezahvalnom položaju. Ima veliku konkurenciju u Morenu Caru koji se vratio nakon ozljede i sjajnom Radovanoviću koji je zasigurno prvo ime na golu Našičana.

Image

Kuzmanović je golman budućnosti. Njegove fizičke predispozicije su savršene za jednog golmana, nevjerojatno je atletičan, a brani kao da ima stotine i stotine velikih utakmica. Ipak, golmani sazrijevaju puno kasnije i teško da će mu se u skorije vrijeme dati velike ovlasti na vratima Kauboja. Horvat nije u poziciji da riskira s mladim vratarom koji ove sezone nije branio u puno utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Kuzma se zasluženo našao na popisu za kvalifikacijske utakmice i zasigurno će dobiti priliku. Kada god je dobio priliku pokazao je da se radi u velikom vratarskom imenu kroz nekoliko godina i da će biti jedinica na golu Kauboja.

Slavić je zaoštrio konkurenciju

PPD Zagreb napokon počinje ličiti na ozbiljno europsku ekipu. Nakon nekoliko sezona lutanja i sramoćenja po Ligi prvaka, Ivica Obrvan složio je respektabilnu ekipu koja će ako ostane u istom sastavu biti vrlo opasna u Ligi prvaka. Uostalom, bez jakog PPD Zagreba nema niti jakog hrvatskog rukometa, jer najveći hrvatski klub i jedini koji igra u Ligi prvaka mora stvarati igrače za reprezentaciju. Kada gubiš više od deset utakmice godišnje i kada si kanta za napucavanje, igrači nisu motivirani i ne mogu pokazati koliko vrijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prošle i ove sezone, Zagreb igra lijep rukomet i stvara nove pojedince. Jedno od najistaknutijih imena je Dino Slavić. Vratar koji se u prošle dvije sezone pokazao kao zaista klasnim vratarom i reprezentativnim kalibrom. Ove sezone u četiri utakmice ima preko 25 posto obranjenih udaraca, a pobjeda protiv Porta je njegovo maslo.

Prošle sezone bio je na 27 posto obrana u Ligi prvaka i već tada najavio da će zakucati na vrata reprezentacije. Iako je izvisio za prijateljske utakmice, Slavić je dodatno zaoštrio konkurenciju. To je sjajno jer se drugi vratari moraju dokazivati kroz svaku utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavić brani slično kao Pešić. Fizički nije toliko impozantan jer je visok samo 185 cm ali svojom inteligencijom i znanjem to sjajno nadoknađuje. Brani na najvećoj svjetskoj pozornici i ako ovako nastavi, vrlo brzo će se naći i unutar popisa.

Sve manje vremena, sve više dobrih predstava

Svjetsko prvenstvo počinje u prvom mjesecu. Hrvoje Horvat napravio je vrlo logičan popis za kvalifikacijske utakmice i s Pešićem, Šegom i Kuzmanovićem odlučio isprobati koje su mu opcije na vratima. Sva tri vratara su reprezentativni kalibar, no jako je teško pogoditi tko će krenuti na vratima u srijedu, a kamoli u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojam rukometnog i nogometnog vratara puno su drugačiji. Leteća zamjena dopušta izborniku puno više luksuza i otvara mu više opcija. Ipak, jedinica se mora znati. Hrvatskoj nedostaje konstanta na golu i bez jasnog prvog vratara nema niti jake reprezentacije. Horvat je do sada pokazao da zna što radi i da ima jasan plan i viziju za budućnost reprezentacije. Ako uspije riješiti pitanje prvog vratara, riješio je važan problem koji hrvatsku muči već godinama.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo