SLATKE BRIGE ZLATKA DALIĆA / Hrvatska ima četiri vrhunska golmana, a Dalić svaki dan ima sve manje vremena za odluku: Tko će biti jedinica u Kataru?

Image
Foto: Grafika RTL.hr/Luka Stanzl, Davor Javorovic i Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
21.8.2022.
11:32
Grafika RTL.hr/Luka Stanzl, Davor Javorovic i Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Često se u javnosti govori kako neki izbornik ili trener ima "slatke brige" kada ima nekoliko kvalitetnih igrača na istoj poziciji. Luksuz je kada možete razmišljati o tome kojeg igrača staviti u igru i koji će vam dati najbolju povratnu reakciju. "Slatke brige" zvuči kao da trener ne može pogriješiti nego samo da može izabrati igrača koji je najviše po njegovom ukusu. Najčešće se treneri odluče za igrača koji ima najbolju reakciju na njihov sustav igre.

Image
NEVJEROJATNA CIRFA /

Dalićev 'Zlatni dječak' pred transferom karijere: Dinamu se sprema bogatstvo, velikani licitiraju za njega

Image
NEVJEROJATNA CIRFA /

Dalićev 'Zlatni dječak' pred transferom karijere: Dinamu se sprema bogatstvo, velikani licitiraju za njega

Često zbog toga kvalitetni igrači sjede na klupi, pogotovo kada su u pitanju reprezentacije. Ipak, takve "slatke brige" nisu baš tako slatke kako izgleda na prvu. Ako se trener odluči za jednu opciju i taj igrač odigra lošu utakmicu ili sustav ne bude funkcionirao postavljat će se mnoga pitanja. Odgovornost će biti samo na leđima izbornika koji eto, imao te, "slatke brige".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje reprezentativne jedinice

Devedeset i šest dana ostalo je do prve utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Dakle, ostalo je devedeset i pet dana da Zlatko Dalić odluči tko će stati na gol na utakmici protiv Maroka. Ostalo je 85 dana da Zdravko Dalić odluči koga će od Hrvatskih vratara voditi na Svjetsko prvenstvo. U igri su već je svima poznato četiri imena. Dominik Livaković, Lovre Kalinić, Ivica Ivušić i Ivo Grbić borit će se za svoje mjesto u avionu za Katar. Borba dugo nije bila ovako neizvjesna. Dugo se ovoliko imena nije borilo za jednu poziciju, a kamoli onu golmansku.

Ako smo utvrdili da u "slatkim brigama" postoji doza gorčine, odnosno da nije sve baš tako kako izgleda kada je u pitanju gomilanje igrača iste kvalitete, onda možemo utvrditi i da ove brige kakve ima Zlatko Dalić nisu ni približno slatke. Odluka o prvom vrataru bit će samo njegova, odnosno njega i njegovog stručnog stožera. Mišljenja su podijeljena, javnost nema jasnu sliku tko je broj jedan, a vjerujemo kako je još nema niti izbornik Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije mu lako, sva četvorica su kvalitetni golmani, usudio bi se reći i svjetske klase. Od njih četiri, trojica brane u HNL-u što je još jedan dvosjekli mač u ovoj situaciji. Koliko god bilo sjajno što tri vrhunska golmana, koja vrijede nekoliko milijuna eura, neki i desetak brane u domaćoj ligi, toliko to daje i iskrivljenu sliku.

Ivušić je ponovno ostao bez ozbiljne utakmice u Europi. Sramotno Osijekovo ispadanje protiv momčadi koja se bori za ostanak u Kazahstanskoj ligi, udaljila je Ivušića od svjetske scene. On svojom kvalitetom pokazuje kako zaista zaslužuje biti tamo i braniti protiv ozbiljnih europskih ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalinić će također kako stvari za sada stoje imati tek četiri utakmice u Europi i to protiv samo dvije ekipe. S druge strane, Grbićev odlazak u inozemstvo pokazao je kako vrhunski golman vrlo lako ostane bez minutaže i izgubi status reprezentativca baš zbog odlaska u inozemstvo.

Image
Foto: SofaScore

GOLMANI SOFASCORE

Livaković ima velike utakmice

Dominik Livaković iz nekoliko se razloga nameće kao broj jedan. Standardno brani u Dinamu, koji je već prije nekoliko godina prerastao HNL i spada pod ozbiljnije europske momčadi. Livaković svake sezone odigra preko deset europskih utakmica i to protiv ozbiljnih momčadi. Razina nogometa u Europi, nažalost, veća je nego u HNL-u i to nam daje nekakvu realniju sliku kvalitete golmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaković je ove sezone u šest utakmica u Europi primio šest golova. Dakle, jednostavno prima jedan gol po utakmici. To je statistika koja nešto ne očarava puno, no uzmimo u obzir to da Dinamo nije igrao bajno u tim utakmicama. Livaković se, nažalost, uklopio u Dinamovo sivilo iz prošle sezone. Njegova kvaliteta je dokazana, svi smo u nekoliko navrata vidjeli o kakvom se golmanskom talentu radi i koliko može. Izvlačio je neke nemoguće obrane prošlih sezona i to protiv vrhunskih ekipa. Ipak,

Livaković je prošle sezone, a tako je nastavio i ove, branio toplo - hladno. Inače toplo hladno više naginje prema ovom "hladno" i lošim izvedbama u kontinuitetu. Livaković je doslovce znao u jednoj utakmici imati nekoliko kikseva i onda obraniti nevjerojatan zicer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća njegova boljka i već milijun puta ispričana priča je njegova igra nogom. To više nije problem koji će se vrlo lako riješiti jer Livaković ne pokazuje napredak u tom segmentu. Livaković je ipak u prošloj sezoni imao najveći postotak obrana. Njegovo standardno branjenje u Europi i igranje velikih utakmice stavlja ga na prvo mjesto u ovom slučaju. Ipak, ako se Dalić odluči za njega i Livaković napravi kiks, svu odgovornost će snositi Dalić koji je dao priliku golmanu koji je imao sezonu punu kikseva.

Image
Foto: SofaScore

Dominik Livaković

Kalinić donosi sigurnost i mirnoću

Lovre Kalinić u jednoj utakmici pokazao je koliko je zapravo strašan golman. jednostavno je bilo nevjerojatno ono što je poskidao igračima Dinama u Superkupu na Maksimiru na otvaranju sezone. Njegova kvaliteta je također već dokazana. Iako je možda malo pala u zaborav, ona postoji i vrlo je lako uočljiva. Ima Lovre određenu mirnoću i iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očigledno je najiskusniji od sve četvorice konkurenata i ima sportsku bahatost koja ga krasi i koju potrebno imati kao golman. Kaliniću očigledno nedostaje utakmica i žalosno je što ih je morao skupljati kroz utakmice u HNL-u jer je puno kvalitetniji od toga.

Na utakmicama protiv Villarreala i Vitorije se nije proslavio, iako je teško njega optužiti za bilo koji gol. Dva protiv Vitorije su eurogolovi koji se nisu mogli braniti, a Hajdukovu predstavu protiv Villarreala u prvoj utakmici najbolje je ne komentirati. S Kalinićem na golu Zlatko Dalić dobiva određenu sigurnosnu notu više u odnosu na Livakovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: SofaScore

Lovre Kalinić

Ivušić najkvalitetniji i u najboljoj formi

Najmanje krivice u tome što Ivica Ivušić nije prvi golman reprezentacije ima sam Ivušić. Neugodna ozljeda izbacila ga je s terena na određeno vrijeme i to baš u trenutku kada je pokazao javnosti svoju kvalitetu. Ivušić je branio u posljednjem, povijesnom susretu protiv Francuske i tako pokazao da je ponovno tu i da konkurira za "jedinicu" u Kataru.

Ivušić je prema SofaScoru najbolje ocijenjen od sve četvorice, sjajno brani, siguran je na lopti i zna igrati nogom. Ono što mu nedostaje smo već spomenuli. Ivušić je prošle sezone odigrao četiri utakmice u Europskim natjecanjima, ove godine dvije. Golman takve kvalitete igra protiv istih ekipa svaki vikend i nema iskustva s velikim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno Ivušić je demantirao moju tezu sjajnim obranama protiv Francuske. Tada je dobio ocjenu 8.0 i uz Stanišića bio naš najbolji igrač. Ipak, pozornica Svjetskog prvenstva je nešto sasvim drugo. Naime on je prošle sezone imao tri velike greške u HNL-u, dok su svi ostali imali po jednu ili niti jednu.

Image

Ivušić je trenutno u najboljoj formi, kvalitetu na većoj razini treba dokazati, no smatram da zapravo uopće ne kaska za Livakovićem i Kalinićem. Zapravo je najveća vjerojatnost kako će Ivušić nositi jedinicu u Kataru ako svi nastave braniti u formi u kojoj su trenutno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbić je budućnost

Ivo Grbić je nekakva maglasta priča koju je teško dokučiti. Sjajno je branio u Lokomotivi i veliki Diego Simeone je prepoznao u njemu kvalitetu i želio ga u svojem klubu. Kada vam je prvi golman Jan Oblak gotovo da ne možete dovesti nekoga tko će ga zamijeniti. Ali isto tako kada ste navikli na priredbe kakve vam daje Oblak zasigurno ne pristajete na ništa manje od toga.

Simeone je to u Grbiću vidio. Nitko ne može osporiti njegovu odluku i jedino što možemo je vjerovati u njegov izbor i nadati se da će Grbić ispuniti potencijal. Grbić je prošle sezone odigrao 21 utakmicu, najmanje od sve četvorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branio je većinom u prvom dijelu sezone i to na posudbi u Lilleu. Primio je više od jednog gola po utakmici i nije baš u najboljoj formi. najmlađi je od svih i treba mu dati šansu. Velika borba će se voditi između njega i Kalinića. Kale koji ima iskustvo i sigurnost ili Grbić koji je ulaganje za budućnost?

Image
Foto: Profimedia

Ivo Grbić

Muke po Zlatku Daliću

Što god Zlatko Dalić odabere, pogriješit će. Neće pogriješiti jedino ako ostvari rezultat kao i na prošlom prvenstvu. Za sve ostalo javnost će tražiti problem, a četiri asa su prva na piku. Ipak, ima Dalić tu određenu karmu, znanje ili auru dobro odlučiti u trenutcima kada to treba. Zna odabrati, zna motivirati i vjerujem kako će zapravo donijeti odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak mislim da je i njemu trenutno teško odlučiti tko će uopće ići na prvenstvo, a kamoli tko će biti jedinica. Slatke brige iz dana u dan postaju sve kiselije i kiselije. Osim na ovoj poziciji, Dalić ima još milijun takvih briga koje mora riješiti u 85 dana. U zemlji od četiri milijuna izbornika, Dalić neće proći lišo.

Prigovorit će mu se za svaku krivu odluku. Kada vam igrač odigra lošu utakmicu to nije vidljivo svakom gledatelju nogometa. Veznjak može napraviti milijun pogrešnih kretanja i ulaženja u prostor, a da zapravo ne pogriješi ništa. To vidi netko tko ažurnije i stručnije prati nogomet od prosječnog gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada golman napravi grešku, to vide svi. Izbornik će morati dobro obratiti pozornost i odabrati onog tko će mu u tom trenutku izgledati najsigurnije. Imamo četiri asa s rukavicama na rukama, a treba nam samo jedan. Izborniče vi bacate kartu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo