Poraz ali lekcija / Hrvatska je pokazala kvalitetu ali i otkrila svoje probleme: Ako želi proći mora ih sakriti

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u susretu je prvog kola skupine A Europskog prvenstva u Ljubljani izgubila od Norveške s 23-32 (14-16). Stela Posavec je s četiri gola bila najučinkovitija kod Hrvatske, dok je Nora Mork s osam golova predvodila Norvešku.

5.11.2022.
10:20
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija poražena je od Norveške u prvoj utakmici Europskog prvenstva. Norvežanke su opravdale titulu favorita i visoko slavila protiv Hrvatske. Iako rezultat od 32:23 govori o visokoj i bezbolnoj pobjedi Norveške, Hrvatska je pokazala da ima kvalitetu igrati protiv ekipa iz samog vrha svjetskog rukometa.

O Norveškoj ne treba puno pričati. Nora Mork je institucija za ženski rukomet i način na koji igra žena koja je osvojila sve što se može osvojiti je nevjerojatan. Katarine Lunde na golu je pokazala klasu i kao Nora Mork pokazuje da Norvežanke, pogotovo one iskusne i s puno medalja i ovoga puta pucaju na sam Europski vrh i da se nisu zasitile pobjeda i osvajanja medalja. Tranzicija koju Norvežanke igraju bit će jako teško obranjiva i sigurno su jedne od favoritkinja na ovom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EUROPSKO PRVENSTVO /

Hrvatska teško stradala protiv Norveške: Kraljice šoka imale crnu rupu od 13 minuta bez postignutog pogotka

Image
EUROPSKO PRVENSTVO /

Hrvatska teško stradala protiv Norveške: Kraljice šoka imale crnu rupu od 13 minuta bez postignutog pogotka

Izabranice Nenada Šoštarića u prvom poluvremenu pokazale su da imaju kvalitetu. Iako su Norvežanke diktirale utakmicu cijelo poluvrijeme, Hrvatska je pokazala karakter i nije dopustila Norvežankama da se odvoje. Nekoliko promašenih zicera i nekreativnost u napadu davale su Norvežankama priliku da kontroliraju rezultat. Konstantno vračanje očigledno je umaralo naše igračice što se očitavalo u drugom poluvremenu.

Hrabre sestre Posavec

Obavezno moramo spomenuti sestre Posavec koje su hrabro i sigurno ulazile u prazan prostor, napadale gdje se to moglo i sjajno reagirale u obrani. Ana Debelić sigurno je realizirala sve što joj je došlo u ruke i neiskorišteni napadi Norvežanki pružile su priliku našim rukometašicama da se približe. Očigledno je da Norvežanke imaju više iskustva, a to najbolje pokazuje situacija iz posljednjeg napada u prvom poluvremenu kada nitko nije išao okomito na gol, nego se tražio alibi i puštala lopta dalje i tako sve do isteka vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo poluvrijeme bila je jednosmjerna ulica. Iako smo u jednom trenutku došli do izjednačenja, trenutak u kojem su Norvežanke podigle intenzitet u obrani bio je presudan za utakmicu. Dora Krsnik najbolje je to osjetila na svojoj koži kada je ušla u mlin Norvežankama i zaradila dobre batine. Norveška je momčad koja svoju igru temelji na tranziciji, a tranzicija kreće iz obrane. Bilo je očekivati da će se to dogoditi, a Hrvatska nije imala rješenje. Naravno, primarni razlog napadačkog sivila je izostanak bitnih igračica. Bez Ćamile Mičijević nema udarca izvan devet metara i to će biti najveći problem za Hrvatsku na ovom prvenstvu.

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska je pred kraj utakmice bila čak 13. minuta bez pogotka. Od 46. do 59. minute bilo je mučno gledati kako se mučimo sa sjajnom Norveškom obranom. Izbornik Šoštarić je prilikom jedne minute predaha vrlo smireno i iskusno pokušao objasniti problem u realizaciji i smiriti djevojke, no jako se teško izvući iz takve blokade pogotovo kada su svi bili svjesni da je utakmica gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očiti problemi, ali...

Iako je utakmica izgubljena i poraz je visok, ovo je zapravo najbolje što nam se moglo dogoditi. Bilo bi preoptimistično tražiti pobjedu protiv Norvežanki i zato je dobro što je to bila prva utakmica. Hrvatska je u prvom poluvremenu pokazala kvalitetu i da može parirati svima. Sljedeće utakmice će biti odlučujuće i tu se moraju ispraviti svi oni problemi koji su danas bili očigledni. Neće se u dva dana stvoriti vanjski šuter ili netko tko može razbiti najjače obrane na svijetu. No iskusni Šoštarić mora maksimalno sakriti sve probleme i pokušati izvući ono najbolje iz svojih igračica.

Nekako bih izdvojio trenutak kada je Dora Krsnik popila batine u obrani kao najavu za daljnji tijek prvenstva. Hrvatske rukometašice godinama su bile izostavljene iz prvog plana i ulazile su u batine bez imalo straha. Poslije svakog pada su se ustale, obrisale prašinu i pokazale da će za reprezentativni dres dati sve od sebe. Imaju kredita da im vjerujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo