MATE MATE, SVI SMO ZA TE / Kamen, krš i maslina, vino, ganga - Belgija: 'Hrvatska oluja' u Malmöu za razornu pobjedu; Profesor Šunjić briljirao

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatski rukometaši došli su do nove pobjede na SP-u u Švedskoj. Emisiju 'Vrijeme je za rukomet' zajedno s Ivonom Hemen, Goranom Špremom, Petrom Metličićem i Dragom Vukovićem možete gledati na RTL-u ya koji trenutak. Družimo se s našim veselim društvom u studiju. Utakmicu Danaca i Amerikanaca u našoj grupi možete gledati na RTLPlayju od 20.30.

21.1.2023.
19:20
PIXSELL
VOYO logo

28. SP u rukometu - muškarci

Druga grupna faza - Main round

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto održavanja utakmice: Malmö

Početak: 18.00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska - Belgija 34-26

Kamen, krš i maslina, vino, ganga - neretva! Magistar matematike Mate Šunjić večeras je na SP-u briljirao protiv Belgije obranivši 20 lopti. Mate je i službeno ponio titulu najboljeg igrača dvoboja. A ova pjesma... Ona je odzvanjala dvoranom u Malmöu. Hit Mate Bulića bio je zvučna kulisa u kojoj je Mate Šunjić pokazao klasu. Naš profesor utjerao je strah u kosti Belgijcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu 2. kola skupine IV drugog kruga Svjetskog prvenstva, hrvatska rukometna reprezentacija je u Malmou svladala Belgiju s 34-26 (21-13)  i tako još uvijek ostala s teoretskim izgledima za plasman u četvrtfinale. Uz Matu Šunjića, briljirali su Filip Glavaš sa 5 golova (5 od 6), Ivan Martinović isto sa 5, Luka Cindrić razigravao je u napadu. Svi su zaslužili pljesak.

Egipat bolji od Bahreina

Nažalost, ranije je Egipat pobijedio Bahrein i osigurao mjesto u četvrtfinalu, a Hrvatskoj ostaje tek mizerna šansa da će afrički prvak svladati i Dansku, pa se temeljem gol-razlike ugurati među osam najboljih. Hrvatska želi i devetu poziciju, koja vodi u olimpijske kvalifikacije, a za to će se morati dobiti Bahrein u zadnjoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je utakmicu otvorila na pravi način, s čvrstom obranom i poletnim napadom, pa su naši poveli s 3-0. Obranama vratara Mate Šunjića, njih čak 9 u prvom dijelu, Hrvatska u 13. minuti dolazi do prednosti 10-4, a na poluvremenu je razlika narasla na 21-13.

U 39. imali +11

U 39. minuti naša prednost odlazi na +11, da bi potom uslijedilo nekoliko promašenih "zicera", očitog umora kod Hrvatske i fantastičnih obrana belgijskog vratara Lettensa. Cijelo drugo poluvrijeme prošlo je bez ritma, uz puno tehničkih pogrešaka i obrana vratara, pri čemu je hrvatski čuvar mreže Mate Šunjić je imao izvrsnih 20 obrana i proglašen je igračem utamice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Hrvatske je Marin Jelinić dao 6 golova,a Filip Glavaš i Ivan Martinović po pet. 

Posljednje kolo je na rasporedu u ponedjeljak, 23. siječnja kada će igrati SAD - Belgija, Hrvatska - Bahrein, te Egipat i Danska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve dvije reprezentacije izborit će nastup u četvrtfinalu.

"Dobro otvaranje, dobar naš vratar i zabili smo puno lakih pogodaka. Šteta što u drugom dijelu nismo to izdržali energetski, bilo je problema s ozljedama. Pohvaljujem Šunjića za 20 obrana, imao je izvrsnu izvedbu.  Ne treba gledat Dance, važno je dobiti utakmicu s Bahreinom i osvojiti deveto mjesto i kvalifikacije za Olimpijske igre. To nam je sada primarni cilj", kazao je hrvatski izbornik Hrvoje Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kronološki tijek utakmice - LIVE

60' - Gotova je utakmica. Ivan Martinović dobio nam je u završnici utakmice stabilnost u napadu. Mate Šunjić je stao na 20 obrana. Sigurno je i rutinski Hrvatska dobila Belgiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - Ivan Martinović zabija svoj 4 gol. Cure posljednje sekunde. Malo više od minutu je do kraja.

57' - Imamo 32-24, upisujemo novu pobjedu. Šunjić ima 19 obrana. Čudesno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

53' - Glavaš još jednom sigurno pogađa sa sedam metara. Ima 5 golova, Jelinić 6. 11 golova krila kombinirano. Krila su odlična i u obrani i u napadu.

50' - Mate Šunjić ima 17 obrana - 49%. Brutalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48. 15-31 ima Mate Šunjić. To je 49%.

45' - Šunjić ima 14 obrana iz 29 pokušaja, što je 49%. Fantastično. Briljira Mate Šunjić. Još je 15 minuta do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

44 - "Nije u šoldima sve, neka te tu kraj mene" - raspjevani su naši simpatizeri. U dvorani su pustili tu pjesmu na razglas u trenucima time-outa.

43 - "Kamen, krš i maslina, vino, ganga, Neretva. Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina" - odjekuje dvoranom u Malmö. Hrvatski simpatizeri su u svom dobro poznatom transu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' - Mate je na 12 obrana, briljira Mate. Službena statistika govori 12 obrana. 48% mu je učinak.

40' - Run and gun rukomet, Šebetić zabio, Belgijac uzvratio za 3 sekunde valjda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

37' - "USA, USA", čuje se s tribina od strane naših navijača. Danci u dvorani gledaju, Duvnjak se smije na navijanje naših. Inače, kasnije navečer od 20.30 igraju Danci i SAD. Tu takmicu možete gledati na RTLPlayju.

37' - Luka Šebetić se priklkučuje još jače. To je to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35.44 - Mateeeee Šuuuunjiiić - Mate Mate, svi smo za te. Ima Mate 11 obrana.

35' - Glavaš spašava u obrani Šebetića i Martinovića. Pivot napravi dobar blok, spomenuti trče u sredinu, a onda nastupa tu Glavaš koji spašava stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

34' - Marin Šipić se bori na liniji. Šipić se oslobodio, suradnja s pivotom i Marin zato ima 3 od 3. Šarac mu je dodao, suradnja na nivou.

33' - Jeroen De BeuleJef Lettens skida desetometarski pokušaj Šarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31' - Domagoj Duvnjak igra u obrani kao lav, a u napadu kao zmaj. Sad je sve napravio i odveo nas na +9 - 22-13. Inače, deveto mjesto na turniru nosi sigurno kvalifikacije za Olimpijske igre.

31' - Počeo je nastavak. Igramo 5-1 obranu.

30' - Gotov je prvi dio. Odigrali su naši uraganskih 30 minuta. Mate Šunjić briljira na golu. Luka Cindrić, Filip Glavaš, Marin Šipić, Domagoj Duvnjak, Josip Šarac, svi koji su nastupili dali su svoj obol ovih +8 na poluvremenu. Hrvatska laka konjica igra neopterećeno. Cindra ima 7 asistencija, Šunjić 9 obrana. Glavaš predvodi karavanu sa 4 gola iz 4 pokušaja. E, to se zove Hrvatska!

28 - Mate Šunjić nezaustavljiv je na golu. Osam obrana Mate Šunjića. Ide time-out Hrvoja Horvata.

27 - Tom Robyns s poda s loptom od 100 km na sat zabija svoj 4 gol. Stvara nam probleme.

24.42 - Najvećih +7 - Luka Šebetić pogodio je iz kontre, Duvnjak je sve napravio ukradenom, presječenom loptom i tranzicijom koju je dobio s tim.

23.51 - Lagani smo, lepršavi. Igramo s lakoćom i imamo +6. - 16-10.

22.15 - Tom Robyns postiže gol iz kontre - vodimo +4. 14-10. Glavaš je uzvratio golom odmah na drugoj strani. 15-10.

21.19 - Raphael Kotters za povratak Belgije na stardadnih -5. Drugi njegov gol.

19.56 - Imamo +6 - 13-7. Belgijci opet igraju 7 na 6 u napadu. I poentiraju. 13-8. Gol za gol.

17.40 - Jelinić je dobio dvije minute. Bio je u miss matchu s višim i jačim igračem. Morao je napraviti prejršaj. Neka, nema labavo. Neka vrište, neka pate... Nema laganog gola, neka poouca sva moguća želja u belgijskim rukometašima.

15.17 - Mate Šunjić je na nestvarnih 55 % obrana.

11.53 - Domagoj Duvnjak, kapetan postiže prvi gol. Lijepo, moćno i hrabro. Ušli smo u utakmicu onako kako smo htjeli i kako smo priželjkivali. Time-out Belgijaca. Neka se dečki dogovaraju, uzalud im trud svirači ako naši nastave ovako igrati.

10.04 - Uf, desetometrski projetil Luke Cindrića. Kako je ovo sjelo. Pljesak dvorane i za ovaj potez. Luka je on fire u posljednje dvije utakmice, nadamo se da će nastaviti i u ovoj. 8-4.

10' - Belgijci isto pojačavaju ritam.

8.56 - Josip Šarac prvi je hrvatski rukometaš koji je dobio dvije minute.

8.13 - Uragan naših rukometaša. S tribina se ori "Hrvatska, Hrvatska". Pljesak dvorane, mnoštvo Danaca.

7' - Belgijci su žilavi i odmah zabijaju. Yannick Glorieux zabija s krila. Njegov drugi gol na utakmici. Inače, on je igrač Tolousea, a to je ozbiljan klub. Inače, Belgijci su nešto ranije vezali dva gola i smanjili na 3-2. Hrvatska reprezentacija pojačala je ritam lakih golova.

4.18 - Prvi gol Belgije i to s krila. Dobra obrana naših dosad.

4' - Filip Glavaš sjajno zabija s desnog krila nakon izigrane akcije. Luka mu je dodao.. Mama Glavaš je na utakmici, ovo je veliki trenutak za njega. 3-0 za Hrvatsku.

2' - Obrana Šunjića, ekspresni laki gol Jelinića. 2-0. Bravo. Mate je otvorio gol, obrana - obrana - obrana! Samo da nam golmani počnu braniti za visoki postotak.

1' - Josip Šarac nam donosi prvi gol na utakmici. Iskoristio je rupu u obrani Belgije, jedan Belgijac je ispao iz igre.

1' - Počela je utakmica. Želimo dobiti Belgiju. Sretno Hrvatska!

17.57 - Na redu je himna Belgije. Evo i popisa igrača:

Raphael Kotters
Tom Robyns
Nick Braun
Serge Spooren
Quinten Colman
Yves Vancosen
Bartosz Kedziora
Simon Ooms
Sebastien Danesi
Yannick Glorieux
Ilyas D'hanis
Arber Qerimi
Joris Gille
Jeroen De BeuleJef Lettens - golmani
Arthur Vanhove - golmani

17.55 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

17.54 - Igrači su na terenu.

17.45 - Ej dragi, Drago je - Drago Vuković porazgovarao je putem videocalla s legendarnim Blaženom Lackovićem. Kakvi su to kraljevi...

17.38 - Dino Slavić seli na tribinu, a Dominik Kuzmanović je unutra u rosteru za utakmicu. To je promjena - "Protiv Danske smo dominirali u svim segmentima, ali nekad postoji neka viša sila da ne pobijediš. Za promjenu smo se odlučili jer je Kuzmanović zaslužio svoju priliku, da vidimo koliko može" - kazao je RTL-ovoj Ines Godi Forjan veliki Ivano Balić.

17.34 - Golmani su rak rana naše reptezentacije - "Vratari su bitni uvijek i bez vratara se ne može. Za pravi rezultat je potreban pravi golman", kazao je Goran Šprem našoj Ivoni Hemen.

17.25 - Filip Brkić i Nikša Kaleb javljaju se iz Malmoa. I danas će naš popularni komentatorski dvojac biti na svojim pozicijama i komentarima uljepšat nam gledanje utakmice, te donijeti nam atmosferu u vaše domove.

17.11 - Loše vijesti za našu reprezentaciju. Egipatski rukometaši svladali su u 2. kolu druge faze Svjetskog prvenstva u Malmoeu Bahrein s 26-22 (13-9) i osigurali četvrtfinale, te jako otežali plasman Hrvatske među najboljih osam. Mislili smo kako bi Bahrein, u jednom trenutku vodstva, mogao iznenaditi Egipat - ali bez uspjeha na kraju po njih. No, vratimo se u studio RTL-a. Goran Latković hologramom je teleportiran iz Malmoa u naš studio u Zagrebu. Čuda tehnologije....

Image
PET OD PET /

Egipat prvi iz naše skupine osigurao četvrtfinale: Bahrein se dobro držao, ali ostali su bez iznenađenja

Image
PET OD PET /

Egipat prvi iz naše skupine osigurao četvrtfinale: Bahrein se dobro držao, ali ostali su bez iznenađenja

Egipćani su došli do i do pete uzastopne pobjede na Mundijalu, od čega je ona protiv Hrvatske s devet golova razlike na samom startu pokopala nade Hrvata u četvrtinale.

17.00 - Počela je emisija "Vrijeme je za rukomet". Ivona Hemen, Petar Metličić, Goran Šprem i Drago Vuković danas su u studiju. Goran Šprem odmah je objasnio što nam se sve mora poklopiti da izborimo četvrtfinale turnira.

16.37 - Mario Kelentrić javio nam se prije dva dana putem videocalla kako bi nam izanalizirao remi s Danskom.

"Mene jako veseli ova utakmica, iako ćemo teško do četvrtfinala. Pokazali smo ponovno nešto što nas krasi, što nas je krasilo zadnjih 20-etak godina, jaka obrana i uz malo bolju potporu vratara mi bi danas sigurno dobili utakmicu. Odigrao je Marin Šipić možda svoju najbolju utakmicu u reprezentativnom dresu. Nisu imali rješenja za njega. Ali, opet nam se događaju iste stvari na turniru da nismo stabilni na golmanskoj poziciji. Problem je u tome što mi iz natjecanja u natjecanje mijenjamo te golmane i meni ih je žao i teško to gledati. Maltene posljednjih 40 godina sam se posvetio tome. To je najveći problem i mi tu lutamo iz natjecanja u natjecanje", rekao nam je Mario Kelentrić. OVDJE pročitajte i pogledajte naš razgovor s njim.

15.45 - Današnji rukometni dan u drugoj fazi SP-a otvaranju Srbija i Argentina od 15:30, a utakmicu možete pratiti uz program RTL2. Srbija je nakon propuštenog vodstva protiv Norvešle izgubila šanse za četvrtfinale. Protiv Argentine će sigurno igrati rasterećeno i tražiti novu pobjedu. Nakon utakmice naše reprezentacije, očekuju nas dva susreta u 20:30. Nizozemska i Njemačka izravno se bore za četvrtfinale, dok Danci protiv SAD-a u našoj 4 grupi idu po povečanje gol razlike i bijega od Bahreina i Hrvatske u tom segmentu, pod uvjetom da dobiju, a čudo bi bilo da Amerikanci tuku Dance.

15.37 - Svjetsko rukometno prvenstvo koje se igra u Švedskoj i Poljskoj na rasporedu je do 29. siječnja, a još mnoštvo napetih i atraktivnih utakmica gledatelji mogu pratiti na glavnom kanalu RTL-a, zatim na kanalu RTL2 te online platformi PLAY.

15.21 - Dobar dan dragi čitatelji Net.hr.a, gledatelji kanala RTL-a, rukometni fanatici, sportski zaljubljenici i svi koji vole hrvatske sportske selekcije, svim onima koji, naposljetku, vole svoju domovinu. Pred nama je druga utakmica u ovoj drugoj glavnoj fazi natjecanja po grupama. Znate i sami da su naš rukometaši prošli onu prvu grupnu fazu koja je, u biti, bila kvalifikacijska na Mundijalu iliti preliminarna, a ovo je sad ona prava grupa koja vodi u nokaut fazu. Kad smo kod četvrtfinala, po dvije reprezentacije, dvije prvoplasirane, idu u nokaut fazu. Grupa u ovoj fazi je 4, a iz formiranih grupa traže se po dvije najbolje reprezentacije. I sam pogled na tablicu dovoljno govori kako naši rukometaši i nisu u bajnoj situaciji i da nam samo teorija igra za četvrtfinale, TOP 8 donosi nam kvalifikacije za OI u Parizu, a to je primarni cilj ovog SP-a. Hrvatska je u prvoj utakmici u ovoj grupnoj fazi, prije dva dana, remizirala s Danskom koja glasi za prvog favorita turnira.

Tom utakmicom naši su rukometaši pokazali da još uvijek pripadaju među najbolje reprezentacije no težak -9 poraz od Egipta doveo nas je u situaciju da ni to nije dovoljno za prolazak u četvrtfinale. Za to su nam potrebne pobjede protiv Belgije i Bahreina, ali i pobjeda Egipta protiv Danske. Tada bi Hrvatska i Danska završile bodovno izjednačenje, a kako smo s njima remizirali prvi sljedeći kriterij koji se gleda je gol razlika. Danska je trenutno na plus 30, Hrvatska na plus 9. Jasno je kako u posljednje dvije utakmice moramo ne samo hvatati pobjedu, već i gol razliku kako bismo ulovili Dance. Postoji i scenarij u kojem danas od 15.30 Bahrein pobjedi Egipat, a u zadnjem kolu ga dotuče i Danska. Tako bi prvak Afrike imao šesto bodova, a Hrvatska sedam. Hrvatska mora pobijediti u ovoj utakmici jer bi tako održala na životu i minimalne šanse za prolazak dalje. Utakmica kreće od 18 sati uz izravan prijenos na RTL-u. Emisija 'Vrijeme je za rukomet', kao što smo već napisali, počinje u 17 sati.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo