PET MEDALJA, JEDNO ZLATO / Ovako stoje Kauboji na SP: Zlato u Portugalu za povijest, a jedan poraz posebno se pamti

Image

Sve utakmice Hrvatske reprezentacije kao i sve utakmice Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj pratite na RTL-u, portalu Danas.hr i aplikaciji Play

22.12.2022.
16:25
VOYO logo

Hrvatska rukometna reprezentacija još nikada nije propustila nastup na svjetskom prvenstvu, od kada se prvi put pojavila. Premijeru na svjetskim prvenstvima naši su rukometaši imali 1995. na Islandu osvojivši odmah srebro.

Odabranici Zdravka Zovka su u skupini upisali četiri pobjede i jedan poraz, no osmina finala donijela je rijetko viđenu dramu. Tunis je pobijeđen tek nakon sedmeraca. Hrvatska je u četvrtfinalu bila bolja od Egipta, a u polufinalu od Švedske. U finalu su Richardson i Francuzi bili prevelika prepreka za Zovkove odabranike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KREĆE NOVO LUDILO /

Nogomet je završio, vrijeme je za rukomet: Sve što trebate znati o nadolazećem prvenstvu

Image
KREĆE NOVO LUDILO /

Nogomet je završio, vrijeme je za rukomet: Sve što trebate znati o nadolazećem prvenstvu

Jedino zlato u povijesti

Nakon islandskog srebra iduću svjetsku medalju naši su rukometaši osvojili 2003. u Portugalu i to zlato. Jedino do sada. Hrvatska, koju je tada vodio Lino Červar, otvorila je SP porazom od Argentine (29-30). Iako je na poluvremenu Hrvatska vodila s pet razlike, a 14 minuta prije kraja i sa + 6 razlike, na koncu su slavili "Gauči". Na poluvremenu druge utakmice protiv još slabije momčadi Saudijske Arabije Hrvatska je gubila sa dva gola razlike (8-10), ali je na kraju ipak slavil sa 25-18.

drugoj fazi Dansku i Egipat. U polufinalu je nakon dva produžetka pala Španjolska, a u finalu i Njemačka za veliko slavlje i jednu od najljepših priča u povijesti hrvatskog sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već na idućem SP-u 2005. u Tunisu naši su rukometaši izborili još jedno finale, no u završnom susretu Španjolska je pobijedila sa 40-34.

Poraz od Francuza u Areni

Uslijedilo je još jednom finale, 2009. pred našim navijačima, ali i još jedno srebro. U finalnom susretu igranom pred 15.000 gledatelja u zagrebačkoj Areni Francuska je pobijedila Hrvatsku sa 24-19. Finale je to koje je ostavilo gorak okus u ustima igrača i navijača jer je to bio vrhunac velikih obračuna između Hrvatske i Francuske. Francuzi su se okitili zlatom, a srebro i drugo mjesto na svijetu nisu bili dovoljna utjeha z anaše rukometaše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju medlju na svjetskim prvenstvim hrvatska reprezentacija je osvojila 2013. u Španjolskoj gdje je pod vodstvom Slavka Goluže bila treća.

Skupinu smo prošli s pet pobjeda, u osmini finala smo bili bolji od Bjelorusije, a u četvrtfinalu od Francuske. Pobjedničku seriju u polufinalu je zaustavila Danska, no u susretu za broncu Hrvatska je pobijedila Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Hrvatska zajedno s Danskom i Norveškom domaćin Svjetskog prvenstva 2025. godine, i ima osiguran nastup bez kvalifikacija, to znači da će se naš niz protegnuti na 16 nastupa na svjetskim prvenstvima.

DOSADAŠNJI PLASMANI NA SVJETSKIM PRVENSTVIMA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1995 - SREBRO
1997 - 13. mjesto
1999 - 10.
2001 - 9.
2003 - ZLATO
2005 - SREBRO
2007 - 5.
2009 - SREBRO
2011 - 5.
2013 - BRONCA
2015 - 6.
2017 - 4.
2019 - 6.
2021 - 15.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo