PROTIV LITVE ZA FINALE / Položen ispit generacije: Hrvatska u polufinalu nakon 18 godina patnje!

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska košarkaška upisala je i osmu uzastopnu pobjedu na Eurobasketu vrijednu polufinala! Naši košarkaši tako su pobjedom nad Ukrajinom razbili prokletstvo koje nas prati još od Atene 1995. godine.

19.9.2013.
19:29
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nakon dugih 18 godina hrvatska se košarkaška reprezentacija plasirala u polufinale Eurobasketa! Izabranici JasminaRepeše su za ulaz među najbolje četiri momčadi Starog kontinenta pobijedili Ukrajinu 84:72 čime su bez dvojbe položili ispit generacije. Odigrali su hrvatski košarkaši nervoznu utakmicu, punu uspona i padova, no to se moglo i očekivati s obzirom na ulog. Na koncu, dojam će se brzo zaboraviti, a zauvijek će biti zapisan rezultat i plasman u europsku elitu.

U prvih deset minuta vidjeli smo dva lica hrvatske reprezentacije. Nervozno otvaranje rezultiralo je vodstvom Ukrajinaca 12:5 u 4. minuti pa je Jasmin Repeša bio primoran pozvati minutu odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predah je urodio plodom jer je Hrvatska u sljedeće dvije minute predvođena raspoloženim Simonom (postigao prvih osam hrvatskih koševa) napravila seriju 9:0. Dosta problema našoj obrani radio je omaleni EugeneJeter koji je odlično razigravao suigrače pa se na prvi mini-odmor otišlo s poravnatim rezultatom (22:22).

Ako je u prvoj četvrtini i bilo blokade u glavama hrvatskih košarkaša, u drugoj dionici pokazali su svu raskoš svog talenta. DontayeDraper povukao je u obrani, u napadu je odlično razigravao, a u nekoliko navrata i neumoljivo probio ukrajinsku obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski Amerikanac pokazao se kao ključna Repešina figura na čijim krilima radimo seriju 12:0 sredinom druge četvrtine i odlazimo na visokih +10. Draperu su odlično sekundirali i Bogdanović, Simon i Šarić pa su naši do odmora pobjegli na uvjerljivih 51:35.

Početkom nastavka Hrvati su se vratili starim navikama, Ukrajinci su bez većih problema probijali našu obranu, dok u napadu nismo imali pretjerano raspoloženog pojedinca. Ukrajinci su iskoristili našu lošiju igru te su sredinom četvrtine uhvatili priključak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Povezali su nekoliko uspješnih akcija i smanjili na -12 i tko zna kako bi sve izgledalo da Markota nije tricom zaustavio pohod Fratellovih izabranika. Igralo se koš za koš do kraja treće dionice pa smo u posljednju fazu utakmice ušli s devet koševa prednosti.

Zadnjih deset minuta Repešini su izabranici odradili rutinirano, ni u jednom trenutku nisu dopustili Ukrajincima da zakompliciraju utakmicu pa je slavlje brojnih navijača u Ljubljani moglo početi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U hrvatskim redovima najefikasniji je bio Kruno Simon sa 23 koša, a solidno su ga pratili Bogdanović sa 14 i Markota sa 12 ubačaja. U redovima poraženog sastava najraspoloženiji su bili Jeter sa 19 i Kravtsov sa 15 koševa.

Hrvatska će polufinale igrati već u petak protiv Litve, također u 17.45 sati. Litvanci su sa 81:77 pobijedili Italiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekinuto prokletstvo četvrtfinala

Crna serije započela je porazom u četvrtfinalu OI u Atlanti 1996. od Australije. Potom je uslijedio poraz u četvrtfinalu EP-a u Turskoj 2001. od domaćina, pa poraz u četvrtfinalu EP-a u Srbiji i Crnoj Gori 2005. od Španjolske. U četvrtfinalu smo ispali i na EP-u dvije godine kasnije u Španjolskoj 2007. od Litve, a godinu dana kasnije i u četvrtfinalu OI u Pekingu od Španjolske.

Na EP-u 2009. u Poljskoj izgubili smo u četvrtfinalu od Slovenije, a na zadnjem SP-u u Turskoj 2010. u osmini finala od Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo