'zavadi, pa vladaj' / Policija prijavljuje Vrbanovića i HNS zbog propusta, oni i dalje po svom: 'Nismo ništa vidjeli prije utakmice!'

Vrh HNS-a i dalje ne priznaje da su za kukasti križ na travnjaku znali prije početka utakmice, iako je sve više tvrdnji prema kojima su to morali znati

16.6.2015.
17:23
VOYO logo

Do kraja dana ili ili najkasnije sutra policija će zbog poljudske svastike prekršajno prijaviti Hrvatski nogometni savez za propuste u organizaciji susreta Hrvatske i Italije.

Vrh Hrvatskog nogometnog saveza i dalje ne priznaje da su za kukasti križ na poljudskom travnjaku znali prije početka utakmice s Italijom, iako je sve više
tvrdnji prema kojima su to morali znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije ostao dužan ni karamarku /

Ostojić o svastici na Poljudu za RTL Direkt: 'HNS je glavni krivac za sve'

Image
nije ostao dužan ni karamarku /

Ostojić o svastici na Poljudu za RTL Direkt: 'HNS je glavni krivac za sve'

Ministar unutarnjih poslova sinoć je u RTL Direktu ponovno upro prstom u HNS kako glavnog krivca za sve i ustvrdio da se dva dana ranije križ mogao vidjeti na travnjaku. No, izvršni predsjednik HNS-a negira i da je Savez o svastiki dobio obavijest 23 minute prije utakmice, od čovjeka koji vodi semafor.

"To pokazuju ne samo kamere sa stadiona, već kamere HNS-a, ne samo kamere RTL-a, već je bilo jasno da se najmanje dva dana prije toga moglo vidjeti šta je zapravo na terenu. U trenutku kad su saznali za to, mogli su prekinuti, a ne da doživimo ovu sramotu", izjavio je sinoć ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O skandalu se konačno oglasio i ministar sporta. I krenuo kontra kolege Ostojića.

"Sportska inspekcija postoji i radi, ja sumnjam da je Davor Šuker osobno bio na terenu i crtao tu svastiku i doista više o tome ne bih govorio", izjavio je ministar sporta Vedran Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iscrtavanje nacističkog simbola na poljudskom stadionu možda pokazuje da doista treba promijeniti kurikulume, i to tako da se, umjesto učenja napamet, neke činjenice ipak shvate", dodao je. 

Komentirajući na traženje novinara nacistički kuskati križ na travnjaku Poljuda, rekao je kako je nevjerojatno da i danas ima ljudi koji se poigravaju simbolom pod kojim je uzrokovana smrt 80 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kao da cijelu Hrvatsku, svaku osobu, muškarca, ženu i dijete ubijete i to tako 19 puta. Crtati takav jedan simbol u današnje vrijeme po meni je najblaže rečeno neodgovorno, a možda pokazuje i da mi doista trebamo promijeniti nastavu, kurikulume i da kroz ovu promjenu kurikuluma umjesto da djeca neke činjenice uče napamet neke činjenice ipak shvate", rekao je ministar Mornar.

Vrbanović: 'Ja nemam informaciju o tome da je netko 23 minute prije znao'

"Naravno da će HNS utvrditi kome je javljeno, ali ja vam danas govorim da ne znam. Ja nemam informaciju o tome da je netko 23 minute prije znao", poručio je Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

(Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

U međuvremenu je na stranicama HNS-a osvanulo priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni savez nije znao za svastiku na Poljudu uoči utakmice. Rukovodstvo Saveza, povjerenik za sigurnost, match manager utakmice i druge službene osobe dobile su informaciju o svastici između 7. i 11. minute susreta.

Zlonamjerna je i neistinita svaka drugačija tvrdnja. Da je bilo koji djelatnik Saveza znao za svastiku na Poljudu uoči utakmice, Hrvatski nogometni savez promptno bi reagirao i spriječio sramotu i štetu koju su počinitelji nanijeli Hrvatskoj, Splitu, reprezentaciji i HNS-u. Savez bi time najveću štetu učinio upravo sebi, jer zbog ovog događaja najviše će i ispaštati hrvatska reprezentacija te Hrvatski nogometni savez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi kronološke preciznosti - vanjski suradnici Saveza dobili su informaciju 15-ak minuta prije susreta o neobičnom oštećenju travnjaka, a kako su bili na samom travnjaku - gdje nitko ne može vidjeti ucrtanu svastiku - zaključili su kako trava nije oštećena tako da se ne bi mogao odigrati susret te da nema nekakve forme koja bi bila nedopuštena. Tek nakon početka utakmice, isti vanjski suradnici su s tribine vidjeli svastiku i o tomu odmah obavijestili odgovorne ljude Saveza, koji su, pak, o tomu obavijestili Uefu.

Hrvatski nogometni savez od početka aktivno sudjeluje u kriminalističkoj obradi radi pronalaženja krivca. Zbog toga od početka nismo iznosili detalje istrage, koje je ministar Ranko Ostojić iznio u emisiji Otvoreno, poput činjenice da su upravo kamere Hrvatskog nogometnog saveza jedine kamere na stadionu koje su snimale travnjak kroz cijeli tjedan tijekom treninga reprezentacije. Istina je da se danas, kada znamo lokaciju svastike, oštećenje travnjaka nejasnog oblika može nazrijeti i u danima prije susreta, ali odlučno odbacujemo da je bilo tko iz Hrvatskog nogometnog saveza primijetio i naznake svastike u bilo kojem trenutku prije utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavno na to, Hrvatski nogometni savez uputit će službeni demanti Slobodnoj Dalmaciji koja je objavila tendenciozan i maliciozan tekst. Insinuacija da je HNS znao za svastiku dva dana prije (!) i da o tomu nije nikoga obavijestio (!) je nekorektna i služi jedino raspirivanju niskih strasti i diskreditiranju djelatnika HNS-a.

Radi se o događaju bez presedana, pomno osmišljenoj sabotaži koja je nanijela neprocjenjivu štetu Hrvatskoj. Hrvatski nogometni savez podnijet će, po principu objektivne odgovornosti kao organizator javnog okupljanja, svoju odgovornost što svastiku nije uočio prije, iako zbog te činjenice najviše štete imaju upravo HNS i hrvatski nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, svastiku nisu vidjele ni službene osobe Uefe, osoblje stadiona, igrači i delegacije oba saveza, policija, kao ni stotine predstavnika medija koji su cijeli tjedan bili na Poljudu. I, duboko vjerujemo, svima je žao nitko od navedenih, niti jedna jedina osoba, nije vidjela svastiku prije utakmice i tako omogućila pravovremenu sanaciju terena.

Nažalost, dok mi raspravljamo o tomu tko je u kojoj minuti utakmice saznao za svastiku, autori ovog terorističkog čina negdje u tišini likuju promatrajući kako se međusobno optužuju hrvatska policija, Hrvatski nogometni savez, Hrvatski nogometni klub Hajduk, hrvatski navijači i hrvatski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivamo, stoga, cijelu javnost da pomogne policiji pronaći krivca za ovo zlodjelo kako bismo se mogli fokusirati na borbu protiv veličanja nacizma, fašizma i ustaštva, kao i svih oblika rasizma i diskriminacije, o čemu postoji jasan i nepodijeljeni stav hrvatskog društva.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike