Svijest o zaštiti okoliša / Picula s učenicima u akciji čišćenja

Image
Foto: PR fotografije

Zajedno s 13 učenika područne škole u Noršić selu i njihovim učiteljima i u suradnji s udrugom “Zelene stope”, zastupnik Tonino Picula sudjelovao je u akciji čišćenja na Noršičkoj Plešivici, čime je obilježen Dan planeta zemlje.

21.4.2014.
13:00
PR fotografije
VOYO logo

Staru Zastavu 750 koja je na vrhu Noršičke Plešivice ostavljena već najmanje 10 godina od strane neodgovornih vlasnika, Picula je zajedno s ekipom izvukao iz šume i uz pomoć komunalnog poduzeća Samobor, utovario na kamion.

Kod nas se ovakvo ostavljanje automobila još uvijek tretira kao "krivo parkiranje" i narodni običaj. Pa gdje ostaviti isluženi  automobil, nego u najbližem šumarku? Možete ga gurnuti u Savu ili neko jezerce. Zavisno od mjesta stanovanja. Za dovoz olupine na vrh brda treba ipak više truda i upornosti. Visinski rekord ipak drži olupina renault 4 ostavljena na vrhu Sinjala na Dinari na točno 1831. metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR fotografije

Učenici škole Noršić selo i njihovi nastavnici, uz pomoć  Željka Paukovca i njegovog traktora, spustili su fićeka do sela, gdje ga je preuzeo kamion samoborskoga Komunalca i odvezao na reciklažu.  Na  ovom satu ekologije djeca su naučila da litra motornog ulja zagadi više od milijun litara pitke vode, da starim štednjacima nije mjesto na pašnajcima i da je reciklažno dvorište jedino mjesto za  parkiranje dotrajalih vozila.

Cilj ove akcije bio je podići svijest o važnosti zaštite okoliša i promovirati prirodne ljepote kojima obiluju svi dijelovi Hrvatske. Zato su nakon akcije njeni sudionici simbolično ostavili žig s natpisom “Na Noršičkoj Plešivici mijenjamo stvari iz crnog u zeleno” u planinarskoj kutiji sa žigovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR fotografije

Noršićka Plešivica je zaobljen travnati vrh na zapadnom rubu Samoborskoga gorja.  Zahvaljujući svom izdvojenom položaju i livadi na vrhu, izvanredan je vidikovac, zbog čega nam je cilj što prije omogućiti svima, a prvenstveno djeci iz okolice, da se sigurno igraju na tom dijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo