IZVODI VRATOLOMIJE NA BMX-U /

Maksim je mlada nada osječke scene esktremnog sporta: 'Jednog dana želim nastupiti na Olimpijskim igrama'

Image
Foto: Privatna arhiva

Ovaj 12-godišnjak iz Osijeka nastupit će na ovogodišnjem Pannonian Challengeu za kojeg se pripremao cijelu godinu

7.8.2021.
10:20
Privatna arhiva
VOYO logo

Maksim Getoš, 12-godišnjak iz Osijeka, mlada je nada osječke scene ekstremnog sporta. Naime, Maksim izvodi vratolomije na BMX-u, a za sve je "kriv" Pannonian Challenge, osječki festival ekstremnog sporta, uz koji je Maksim odrastao i zavolio BMX. Ove godine će nastupiti na njemu.

"Jedva čekam Pannonian Challenge. Za njega se pripremam cijelu godinu i izvest ću sve trikove koje znam. Barspin - okret volana za 360°, tailwhip - okret rame za 360°, 360° - okret s BMX-om za 360°, te backflip - salto unazad", priča Maksim za RTL.hr. Potonji trik koji je naveo jedan je od zahtjevnijih trikova u ekstremnim sportovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksim se vožnjom BMX-a počeo baviti s osam godina.

"Kada je tata mene i brata vodio u vožnju biciklima uvijek smo išli u osječki skate park. Tamo sam se samo vozikao preko osnovnih prepreka i rampi i taj poseban osjećaj mi se svidio i probudio adrenalin u meni. Moj tata, koji je isto prije vozio BMX, mi je sve pokazao i velika mi je podrška i sa savjetima i sa servisiranjem BMX-a", priča Maksim te dodaje da su mu uzori u BMX svijetu Marin Ranteš i Kevin Peraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatna arhiva

(FOTO: Privatna arhiva)

Trikove na BMX-u trenira u skate parku 4 do 5 puta tjedno po tri sata. 

"Trening se sastoji od suhog razgibavanja, laganog zagrijavanja sa BMX-om i zatim učenja nekog novog trika i ponavljanja svih trikova što znam. Nekada kada učim neki teži trik, prvo ga pokušavam napraviti skokom u bazen
sa spužvama (foampit)", objašnjava Maksim.

Puno puta je, kaže, padao, ali do sada nije ništa slomio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na dva treninga pri padu sam nabio trticu i iskrenuo nogu. Ništa me ne demotivira. Volim taj osjećaj adrenalina i samo vozim", govori Maksim.

Koliko mu je vremena trebalo da savlada onaj zahtjevan trik backflip (salto unazad), pitam ga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da savladam backflip mi je trebalo godinu dana. U početku sam ga ponekad pokušavao u spužve, a jednog dana sam, uz podršku trenera, uspio napraviti na spravi. Treba prvo u glavi smisliti kako napraviti taj trik, imati hrabrosti i 'probiti led'", priča Maksim.

Idući zahtjevniji trik koji će savladati je, kaže, flair.

"To je backflip sa okretom od 180°", objašnjava.

Osim treniranja trikova, ovih dana pažnju mu je posebno plijenilo BMX natjecanje na Olimpijskim igrama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratio sam natjecanje u BMX parku i drago mi je što je BMX postao olimpijski sport. Apsolutno želim jednog dana biti na OI", zaključuje Maksim.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo