VEČERAS JE NAŠA FEŠTA / U Splitu se igra možda i najveća vaterpolo utakmica ikad za Hrvatsku: 'Pokazali smo da nismo baš bezveznjaci. Želimo to zlato'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tekstualni prijenos velikog finala EP-a u Spaladium Areni mogli ste pratiti na portalu Net.hr

10.9.2022.
19:00
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov europskog prvaka, u finalu domaćeg EP u Splitu svladala je Mađarsku sa 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2).

Image
IVICA TUCAK /

Branitelj je, a prije 17 godina umrla mu je kćerkica: 'Tko ne osjeća ljubav prema Hrvatskoj neće biti u reprezentaciji dok sam ja izbornik'

Image
IVICA TUCAK /

Branitelj je, a prije 17 godina umrla mu je kćerkica: 'Tko ne osjeća ljubav prema Hrvatskoj neće biti u reprezentaciji dok sam ja izbornik'

Po tri gola za Hrvatsku postigli su Rino Burić i Konstantin Harkov, dva je dodao Jerko Marinić Kragić, a po jedan Ivan Krapić i Andrija Bašić, dok su Erik Molnar i Szilard Jansik bili dvostruki strijelci za Mađarsku. Sjajan je na hrvatskom golu s osam obrana bio Marko Bijač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon efikasne prve četvrtine u kojoj je svaka momčad postigla po tri pogotka, u drugih osam minuta postignut je samo jedan pogodak. Sredinom tog dijela igre uspješan je bio naturalizirani Rus u hrvatskim redovima Harkov, dok je na našim vratima briljirao Marko Bijač s četiri obrane od kojih su dvije bile spektakularne. Minutu prije odlaska na odmor Fatović je u situaciji s igračem više pogodio vratnicu i propustio priliku za povećanje prednosti na dva razlike.

Igralo se gol za gol

No, već u prvom napadu treće četvrtine Hrvatska je opet dobila priliku da s igračem više povede s dva razlike, a taj put ju je iskoristila golom Burića. Nažalost, odmah potom je Nemet smanjio na 5-4, da bi Manhercz iz peterca vratio stvari na početak. Ipak, golovima Burića, Harkova i Bašića Hrvatska je stalno držala prednost te pred posljednjih osam minuta imala vodstvo od 8-7.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Početkom četvrte četvrtine Jansik je pogodio za 8-8, a zatim su obje reprezentacije propustile nekoliko prilika za vodstvo. U dva napada zardom Hrvatska je pogađala i okvir gola, Fatović gredu, a Marinić Kragić vratnicu, no i pokušaj Vigvarija zaustavila je greda, dok je Zalanki u par navrata bio neprecizan.

Ključnom se pokazala 30. minuta u kojoj su dosuđena čak tri peterca, dva za Hrvatsku, a jedan za Mađarsku. Prvo je Fatović zaustavljen prekršajem u protunapadu, zatim je Burić napravio prekršaj na Angyalu, a zatim su i Mađari nepropisno zaustavili Žuvelu. Marinić Kragić iskoristio je oba naša peterca, dok je Manhercz zatresao gredu pa je na ulasku u posljednje dvije minute Hrvatska imala prednost od 10-8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Infarktna završnica

Minutu i pol prije kraja veliku priliku za povećanje vodstva imao je Bukić koji nije bio precizan u kontri, da bi Mađarska 32 sekunde prije kraja dobila još jedan peterac. Jansik je smanjio na 10-9, no zatim je Hrvatska iskoristila svih 30 sekundi koje je imala na raspolaganju za napad, pa je Mađarskoj ostalo samo dvije sekunde za moguće izjednačenje, što napravno nije bilo dovoljno.

Hrvatskoj reprezentaciji to je pet medalja s europskih prvenstava i drugo zlato, koje su izborile 2010. godine, kada su također bili domaćini. Srebro su Barakude osvojile davne 1999. u Firenci, kada su u finalu izgubili od Mađarske, te u Kranju 2003. godine, u finalu protiv Srbije koje su obilježili navjački neredi. Do bronce je hrvatska reprezentacija došla u Barceloni 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončane medalje osvojili su Španjolci koji su u utakmici za treće mjesto svladali Talijane sa 7-6.

UŽIVO

Finale europskog vaterpolskog prvenstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjesto održavanja utakmice: Spaladium Arena (Split)

HRVATSKA - MAĐARSKA 10-9

HRVATSKA: Bijač, Bašić, Burić, Bukić, Harkov, Vrlić, Fatović, Krapić, Lazić, Biljaka, Žuvela, Marinić Kragić, Popadić, Zović, Kržić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MAĐARSKA: Vogel, Zalanki, Angyal, Jansik, Konarik, Nemet, Manhercz, Levai, Nagy, Molnar, Burian, Fekete. V. Vigvari, Agh, Vadovics

--------------------

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE

0.30 - Janšik iz peterca smanjuje na 10:9!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.07 - Napokon dva razlike! Marinić Kragić heroj!

2.25 - Manherz trese gredu iz peterca. Žuvela juri u kontru sad je peterac za nas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.47 - Marinić Kragiiiiiiiić zabija peterac za naše vodstvo!

4.12 - Marinić Kragić u stativu. Nemamo sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5.12 - Manherz tuče gredu našeg gola, a Fatović mađarskog.

6.55 - Igra se gol za gol. Opet je izjednačeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

0.18 - Bašić zabija prvi pogodak večeras. Napad odlično funkionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0.45 - Vigvari vraća rezultat u totalni egal.

1.59 - Bombetina Kharkovaaaaaa! Raspoloženi smo u napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.36 - Odmah Konarik vraća rezultat na početak.

3.10 - Buuuriiiić! Treći pogodak za Rinu koji igra u svom gradu ovu povijesnu utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4.30 - Manherz poravnava iz peterca.

6.45 - Vrhunska obrana čudesnog Bijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7.14 - Nemet uzvraća nakon 15 sekundi.

7.27 - Otvaranje prvog poluvremena kao u snovima. Rino Burić zabija za dva razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

1.32 - Četvrta obrana zaredom našeg najboljeg igrača na turniru, Marka Bijača!

4.30 - Konstantineeeeeee! Kharkov zabija lijevicom za vodstvo.

5.00 - Prva Bijačeva obrana.

5.25 - Suci pregledavaju VAR, utvrđuju da Bukić nije zabio pogodak.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

0.56 - Molnar se sjajno snašao pred našim golom i poravnao.

1.49 - Zalnki trese stativu, a kapetan Krapić na drugoj strani zabija za vodstvo!

3.08 - Burić zabija na drugoj stativi nakon sjajne kombinacije, opet je izjednačeno.

4.11 - Molnar zabija iz kontre, iznenadili su nas Mađari.

4.59 - Zalanki je cimnuo Bijača i zatim zabio, te odmah poravnao rezlutat.

5.28 - Kao i u polufinalu, Kharkov zabija prvi pogodak na utakmici.

6.19 - Propuštamo iskoristiti igrača više, kao i Mađari.

8.00 - Počela je ova velika utakmica!

--------------------

20.25 - Nakon slušanja himni, igrači će skočiti u bazen i boriti se za trofej prvaka Europe. Ajmo Barakude!

19.32 - Manje je od sat vremena do početka velike utakmice za hrvatski vaterpolo i sport općenito.

19.12 - Gotova je i pretposljednja utakmica na EP-u u vaterpolu u Splitu. Španjolska vaterpolska reprezentacija osvojila je brončano odličje na Europskom prvenstvu u Splitu pobijedivši u dvoboju za treće mjesto Italiju s 7-6 (3-1, 0-2, 3-1, 1-2). U reprizi finala nedavnog Svjetskog prvenstva Španjolci su u dvoboju za broncu opet pobijedili Talijane.

'Dođite najkasnije sat vremena prije početka utakmice'

"Pozivaju se sve navijačice i navijači, koji dolaze u Spaladium Arenu, da na vrijeme zauzmu svoja mjesta u dvorani, odnosno da dođu najkasnije sat vremena prije početka utakmice, do 19.30 sati", poručuju organizatori.

Uoči večerašnjeg velikog finala hrvatski vaterpolski savez se na svom web izdanju se oglasio porukom u kojoj navodi da je ostvaren cilj iz 2018. godine.

"Kada smo prije nepune četiri godine dobili organizaciju 35. Europskog vaterpolskog prvenstva, za Split 2022. smo ‘programirali’ zlato. Hrvatsko dakako, čije drugo. Dakako, sport poznaje pojmove poput programiranja, planiranja, ali stopostotnog jamstva uspjeha i pobjede baš u nekom zamišljenom trenutku nema. Pobjeda, uspjeh ovise o mnoštvu nepredvidljivih čimbenika.

Krunimo večeras novog prvaka Europe

Na neke imamo mogućnost utjecaja, na neke baš i ne. Jedno međutim ne možete nikome oduzeti, zabraniti. Snove. I tako smo četiri godine sanjali dan u kojem će u finalu Europskog prvenstva u Splitu 2022. zaigrati Hrvatska!

Sada međutim sve što je bilo valja zaboraviti (tko može), te se orijentirati na posljednje 32 minuta Prvenstva, iako su uvijek mogući i peterci, te utakmicu koja ‘kruni’ novog prvaka Europe.

"Ono što ćemo morati odraditi perfektno ako želimo pobijediti, a jasno da želimo bit će agresivan obrambeni blok. Po cijenu ne znam koliko isključenja, ne želim da ostavljamo njih da nam s pet-šest metara neometano bombardiraju Marka Bijača. Zato jer je mađarsko najjače oružje šut, imaju perfektne pucače, a oni nisu šuteri, to su bombarderi. To moramo spriječiti", prije finala će izbornik Ivica Tucak.

Ja ću budan sanjati

Kada smo spominjali snove, na tu je temu upitan i Jerko Marinić Kragić. Je li mogao sanjati da će jednom, nadomak rodne kuće praktički, u svojoj gradskoj četvrti, u ‘boj za zlato’, za Hrvatsku u finalu Europskog prvenstva?

"Pa, sanjati sam mogao, ali u stvarnosti… I sad se to baš događa. Mislim da smo ostvarili lijep rezultat, ali ne mislimo tu stati. Mi želimo to zlato i idemo po zlato", u svojoj će maniri Marinić Kragić.

Marko Žuvela, dragulj koji sve jače blista naglasio je.

'Željeli smo pokazati da nismo mi baš bezveznjaci ili da smo slabi'

"Željeli smo pokazati da nismo mi baš bezveznjaci ili da smo slabi. Iskustvo tek stječemo, ali kvalitetu imamo. Znamo što radimo i kako doći do cilja. Znamo i koji nam je cilj. Zlato!"

Nema više skrivanja, a kako ga i može biti u finalu. Svi oko njih su sanjali, priželjkivali zlato u Splitu, ali to se nije javno govorilo. Sad su se stanje i okolnosti promijenile. Sad se priča na glas, ali pričaju i same Barakude. Vjerujemo da njihov pravi govor tek slijedi.

U bazenu, večeras, od 20.30 sati. U finalu za prvaka Europe!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo