SNJEŽNA KRALJICA / Sjajna Leona Popović u nemogućim uvjetima ostvarila rezultat karijere: Vlhova prva na Sljemenu, Shiffrin druga

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlhova je došla do druge uzastopne pobjede na Sljemenu

4.1.2022.
11:39
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Slovačka skijašica Petra Vlhova pobjednica je slaloma Svjetskog kupa na zagrebačkome Sljemenu, a najbolja hrvatska skijašica Leona Popović je sedmim mjestom izborila rezultat karijere.

Image
ISKRENO SE POBUNIO /

Ivica Kostelić nije više mogao šutjeti: 'Nevjerojatno je to što su napravili...'

Leona Popović je u prvoj vožnji bila 14., a u drugoj vožnji je došla do prvog TOP 10 rezultata u karijeri s zaostatkom od 3.05 sekundi. Popović, 24-godišnjakinja iz Mrkoplja, dosad je kao najbolji rezultat imala 14. mjesto iz Levija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozni uvjeti

Vodeća slalomašica svijeta Vlhova iskoristila je startni broj jedan i daleko najbrže prošla prvu vožnju sljemenski Crveni spust u iznimno teškim uvjetima na stazi prekrivenoj lišćem, po visokoj temperaturi i jakim južnim vjetrom. U drugoj vožnji je Slovakinja sačuvala prednost i slavila po treći puta uzastopno na Sljemenu.

Drugo mjesto sa zaostatkom od 50 stotinku osvojoila četverostruka pobjednica Sljemena Amerikanka Mikaela Shifrin, koja se upravo u Zagrebu vratila natjecanju u Svjetskom kupu, osam dana nakon pozitivnog testa na koronavirus. Treća je bila Austrijanka Katharina Liensberger (+2.11)
Zrinka Ljutić je u prvoj vožnji startala kao 40. i nakon vrlo dobrog prvog prolaza napravila je pogrešku i odustala, dok je zaostatak Andree Komšić od 4.78 sekundi bio ipak prevelik za ulazak u drugu vožnju. Bila je 32., tek 31 stotinku od 30. pozicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki skok naše Leone

U poretku slaloma vodi Vlhova s 480 bodova ispred Shiffrin (340), dok je Popović s 15. došla na dvanaesto mjesto i 95 bodova. Shiffrin vodi u ukupnom poretku s 830 bodova,  115 više od Vlhove, dok je Leona 39.

Zbog epidemioloških razloga i ove godine na Sljemenu nije bilo gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu se u Zagrebu vozi slalom.

_______________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježna kraljica, druga vožnja

16.59 Fenomenalna Petra Vlhova pomela je konkurenciju i ponovno pobijedila na Sljemenu, Leona Popović je sedma.

16.57 Sjajna Mikaela Shiffrin bez greške je odskijala i preuzela vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.53 Austrijanka Katharina Liensberger preuzima vodstvo.

16.50 Ispale su i Erin Mielzyinski i Andreja Slokar, Leona popović će prvi put završiti u prvih 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.45 Još je samo osam skijašica. Leona Popović je zasad treća i u najgorem slučaju završit će na 11. mjestu, što joj je rezultat karijere.

16.38 Katharina Gallhuber probila se na drugo mjesto, Leona Popović je treća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.30 Naša Leona popović sjajno je odskijala i probila se na drugo mjesto. Mogla je i preuzeti vodstvo, ali napravila je pogrešku na drugim vratima i zaostaje za vodećom Ali Nullmeyer 47 stotinki.

16.24 Ali Nullmeyer odlično je odskijala i preuzela vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.20 Loši vremenski uvjeti rade velike problema skijašicama, čak njih pet nije uspjelo završiti vožnju.

16.13 Šveđanka Charlotta Saevfenberg preuzela je vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.10 Nije završila ni Marie Sporer, a Katharina Sporer je napravila veliku pogrešku i nije uspjela biti brža od Neje Dvornik.

16.05 Počela je druga vožnja. Emma Aicher nije uspjela završiti, a Neja Dvornik je imala vrijeme od 1.00.46.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.02 Čeka se početak druge vožnje.

____________________________________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka skijašica Petra Vlhova vodi nakon prve vožnje slaloma Svjetskog kupa na zagrebačkome Sljemenu po neslužbenim rezultatima.

Vodeća slalomašica svijeta iskoristila je startni broj jedan i daleko najbrže prošla sljemenski Crveni spust u iznimno teškim uvjetima na stazi prekrivenoj lišćem, po temperaturi višoj od deset stupnjeva i jakim južnim vjetrom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popović 14.

Drugo mjesto s zaostatkom od 64 stotinke drži četverostruka pobjednica Sljemena Amerikanka Mikaela Shifrin, koja se upravo u Zagrebu vratila natjecanju u Svjetskom kupu, osam dana nakon pozitivnog testa na koronavirus. Treća je Švicarka Wendy Holdener (+0.81), a ispod sekunde zaostatka za Vlhovom bila je još samo Šveđanka Anna Swenn Larsson (+0.84).  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja hrvatska skijašica Leona Popović imala je startni broj 21, a s zaostatkom od 2.81 sekundi drži 14. poziciju nakon tridesetak skijašica. Zrinka Ljutić nije se plasirala u drugu vožnju zbog pogreške na početku utrke. Andrea Komšić također nije izborila nastup u drugoj vožnji.

Druga vožnja je u 16 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati 1. vožnje

  1. Petra Vlhova - 55.99
  2. Mikaela Schiffrin - 56.63
  3. Wendy Holdener - 56.80
  4. Anna Swenn Larsson - 56.83
  5. Katharina Liensberger - 57.16
  6. Lena Duerr - 57.68
  7. Andreja Slokar - 57.84
  8. Erin MIelzynski - 57.86
  9. Michelle Gisin - 58.25
  10. Ana Bucik - 58.47
  11. Nastasia Noens - 58.52
  12. Paula Moltzan - 58.59
  13. Katharina Gallhuber - 58.71
  14. Leona Popović - 58.80

13:17 - Nakon što je odskijalo prvih 30 skijašica, možemo s popriličnom sigurnošću reći da će Leona Popović ići u drugu vožnju, ako se ne dogodi senzacija, naravno. Čekaju se još Zrinka Ljutić i Andrea Komšić. Ljutić kreće 40., a Andrea Komšić je 43.

13:02 - Odskijala je Leona Popović solidno, s obzirom na uvjete utrke. Završila je na 14. mjestu, što znači da će vjerojatno ući u drugu vožnju. Za vodećom Vlhovom zaostaje dvije sekunde i 81 stotinku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:45 - Martina Dubovska neće sigurno u drugu vožnju, ispala je sa staze. Petra Vlhovo još uvijek drži vrh ljestvice.

12:38 - Nakon što je pet skijašica izašlo na stazu, Petra Vlhova još uvijek vodi ispred Wendy Holdener.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:30 - Petra Vlhova je krenula prva i pokazala koliko će biti teška ova utrka za skijašice. Vjetar ometa skijašice, a i na snijegu ima dosta lišća, trave i svega ostalog što vjetar donese.

12:20 - Uvjeti na Sljemenu su nesvakidašnji. Toplo je na Sljemenu, a jak jugozapadni vjetar negativno utječe na ionako tanak sloj snijega. Ekstremni su to uvjeti za skijanje, vidjet ćemo kako će se ovo odigrati i kakav će snijeg biti nakon što po njemu odskijaju djevojke.

12:10 - Čekamo početak utrke na Sljemenu.

12:00 - U utorak, 4. siječnja, najbolje svjetske slalomašice će se po 16. put boriti za krunu i plašt Snježne kraljice, a među njima će biti i tri hrvatske uzdanice Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić, koje će pokušati prekinuti 11-godišnje čekanje na domaću osvajačicu bodova na sljemenskom Crvenom spustu. 

Prije 11 godina Ana Jelušić je u svom posljednjem sljemenskom nastupu osvojila 11. mjesto, a među 30 najboljih pridružila joj se i Sofija Novoselić koja je utrku završila na 25. mjestu.

Od ovogodišnje tri hrvatske predstavnice iskustvo osvajanja bodova u Svjetskom kupu ima samo 24-godišnja Mrkopaljka Leona Popović, ali ni ona u prijašnjih pet nastupa na Crvenom spustu nije uspjela ući u 30 najboljih u prvoj vožnji. Kako je sama rekla, ona i Sljeme nisu baš u prijateljskim odnosima.

"Uvijek bi neki dio lošije odvozila. Nadam se da će se ovaj put sve posložiti kako treba", poželjela je Leona na virtualnoj konferenciji za medije održanoj dva dana prije nego što će se iz startne kućice podno televizijskog tornja otisnuti u svoju šestu sljemensku avanturu.

Leona niže odlične rezultate

No, za razliku od prijašnjih godina, ova se u mnogočemu razlikuje od prijašnjih. Leona na Sljeme stiže s iskustvom osvajanja bodova na sva četiri prethodne slalomske utrke u ovoj sezoni i dva 14. mjesta, osvojena u finskom Leviju i na posljednjem natjecanju za Svjetski kup u austrijskom Lienzu, gdje je imala peto vrijeme druge vožnje. S 59 bodova se trenutno nalazi na 15. mjestu u redoslijedu za slalomski Mali kristalni globus, a po prvi put će na Snow Queen Trophyju imati startni broj manji od 45.

"Malo je lakše dolaziti na utrku u Top 30, zbog vremenskih uvjeta, ne moraš brinuti o stazi. Kad imaš visok broj onda uvijek postoji taj stres hoće li staza izdržati. To je olakšanje, ne samo na Sljemenu."

U prijašnjih pet nastupa najbliže je drugoj vožnji bila prije dvije godine, kad je drugu vožnju 'promašila' za samo devet stotinki, a imala je startni broj 71. Ta su vremena iza nje. Danas se više ne postavlja pitanje hoće li biti u drugoj vožnji, već samo koja će biti, što može zahvaliti silnom uloženom trudu na treninzima. Snježna kraljica će označiti početak napornih 40 dana u kojima Leonu čekaju brojni nastupi u Svjetskom kupu, a kulminirat će nastupom na Olimpijskim igrama u Pekingu.

"Želim samo ostati u dobroj formi i fokusu, pogotovo jer dolazi gušći raspored. Dobro je da sam u taj drugi dio krenula dobrim rezultatom. Cilj je ostati u dobroj formi, dobro trenirati i onda neće rezultati izostati", uvjerena je Leona čije skijanje ulijeva nadu da će se uskoro naći i među deset najboljih na utrkama Svjetskog kupa.

"Moram se dobro odskijati, ne mora se ništa posebno dogoditi. Držim fokus na svom skijanju. Dogodit će se sigurno."

Zrinka Ljutić je najveća nada hrvatskog skijanja

U slučaju 17-godišnje Zagrepčanke Zrinke Ljutić ono što skora budućnost donosi su prvi bodovi u Svjetskom kupu. U Lienzu im se približila na samo četiri stotinke, odnosno nekoliko centimetara.

"Nisu bile toliko bolne, jer sam imala grešku na prvom prolazu. Spletom okolnosti, jer su neke cure odustale, ispalo je jako dobro. Bilo mi je malo žao, ali mi je to još veća motivacija za Sljeme. Te četiri stotinke se više ne smiju ponoviti", odlučna je aktualna državna prvakinja u slalomu koja se vrlo često penje i na najviše mjesto pobjedničkog postolja u utrkama Europskog kupa.

"Naučila sam neke stvari prošle godine, ali to je proces koji traje. Uvijek ću se morati prilagođavati. Na treningu i u Europskom kupu sam skijala stvarno jako dobro. U glavi mi je bilo da je u Svjetskom kupu puno teže, puno više nego za što sam sposobna, ali vidjela sam da nije tako."

Prije godinu dana je debitirala na Sljemenu i sa startnim brojem 65 došla do 33. mjesta u prvoj vožnji, 44 stotinke od ulaska u borbu za bodove. Uvjerena je da ove godine može biti bolja.

"Imat ću bolji startni broj pa će staza će biti u puno boljem stanju. Ako se odskijam kako znam, mislim da neće izostati ulazak u drugu vožnju. Dosta dobro skijam slalom, mislim da sam u dobroj formi. Bila bih zadovoljna da uđem u drugu vožnju, a onda još jednom dobrom vožnjom pokušam ući u prvih 20", zaključila je Zrinka Ljutić.

Komšić: 'Sljeme je posebna utrka'

Iako je među njima sedam godina razlike, 25-godišnja Andrea Komšić ima samo jedan sljemenski nastup više od Zrinke. U prethodna dva nije se snašla na stazi koja među skijašicama slovi za jednu od najtežih, svakako i najdužih.

"Mislim da je ta dužina najveća razlika između Sljemena i drugih utrka. I snijeg je uvijek drugačiji. Na Sljemenu je najvažniji fokus od starta do cilja, jer se u donjem dijelu može puno izgubiti", rekla je Komšić te dodala:

"Sljeme je posebna utrka. Mislila sam da imam više od dva nastupa. Drugačija je, jer je domaća. Nažalost, nema publike koja je uvijek tu da pomogne. Pokušat ću odvesti kao na treningu."

S trenutačnom formom je zadovoljna i zato se nada svom premijernom ulasku u drugu vožnju.

"Naravno da se nadam da je to ta godina. Sezono je krenula dobro, u Leviju sam skijala bez opterećenja. Druga vožnja nije došla, ali sam vidjela da sam blizu, da sam konkurentna. Onda su se pojavili problemi s leđima, što me dosta unazadilo".

Bolovi još uvijek postoje, ali uz pomoć fizioterapeuta leđa su, tvrdi Andrea, pod kontrolom.

"Sad ću ih testirati na treningu."

Prvo natjecanje za Svjetski kup skijašica u 2022. na rasporedu je u utorak, 4. siječnja. Prva vožnja će startati u dnevnim uvjetima, od 12.30 sati, a druga će biti vožena pod reflektorima sa startom u 16.05 sati.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo