SVJESNI LOŠEG STANJA / Udružili se zagrebački klubovi i osnovali Udrugu za spas momčadskih sportova

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Cibona, PPD Zagreb i HGK osnovali udrugu za spas dvoranskih sportova i klubova.

4.5.2023.
17:56
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

U četvrtak je u Zagrebu osnovano Udruženje sportskih klubova Hrvatske gospodarske komore s ciljem naprijeđenja sustava financiranja hrvatskog klupskog sporta. 

Image
'EMOTIVAN SAM' /

Legenda iznenadila dinamovce na treningu: 'Bitno je to naglasiti, samo tako možete napredovati'

Image
'EMOTIVAN SAM' /

Legenda iznenadila dinamovce na treningu: 'Bitno je to naglasiti, samo tako možete napredovati'

Za predsjednika udruženja izabran je Vedran Šupuković, direktor Rukometnog kluba PPD Zagreb, za potpredsjednike Dino Bošnjaković ispred Košarkaškog kluba Cibona i Branimir Kos ispred Hrvatske gospodarske komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formiranje konkretnih i konstruktivnih prijedloga te stručni, sustavni i strukturirani razgovori s nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti bit će fokus djelovanja Udruženje sportskih klubova Hrvatske gospodarske komore

"Inicijativu za osnivanje Udruženja pokrenuli smo kako bismo povezali sportske klubove na nacionalnoj razini da uz potporu HGK na jasan način artikuliraju teme od iznimne važnosti za funkcioniranje klupskog sporta. Sve klubove karakterizira neadekvatna struktura prihoda, odnosno ovisnost o pojedinim segmentima prihoda, visoka razina fiksnih rashoda i visoka varijabilnost prihoda. Intencija nam je tražiti rješenja financiranja klupskog sporta jer je to gorući problem u funkcioniranju klubova, te je sve veći problem i na reprezentativnoj razini jer su klubovi baza reprezentativnih selekcija", istaknuo je Šupuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiranje klupskih sportova u Hrvatskoj tema je mnogih rasprava i problem koji se proteže već godinama.

"Činjenica je kako država izdvaja značajna sredstva za sport u RH, a najavljuju se još veća ulaganja. Zato rješenje ne vidimo u izdvajanju većih sredstava iz proračuna već u poticanju, kroz porezne olakšice, privatnih kompanija na ulaganja u sport. Smatramo kako bi to u ovom trenutku bila najefikasnija i najbrža strategija. Vjerujemo da nam HGK može pomoći u komunikaciji s državnim institucijama, ali i povezati nas sa subjektima u gospodarstvu", rekao je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Hrvatskoj gospodarskoj komori sport vidimo kao sastavni dio hrvatskog gospodarstva. Tu pored onih općepoznatih društvenih učinaka sporta, kao što su na primjer utjecaj na zdravlje opće populacije, smanjivanje pretilosti kod djece, posebno u fokusu imamo one ekonomske i financijske učinke sporta na gospodarstvo, kao što su rast turizma, rast zaposlenosti, rast konkurentnosti i produktivnosti, rast investicija", kazao je je Kos. 

Početkom godine stupio je na snagu novi Zakon o sportu, koji je donio niz novosti u funkcioniranju sustava sporta. Josip Pavić, državni tajnik iz Ministarstva turizma i sporta naglasio je kako ministarstvo podržava sve koji rade na razvoju i unapređenju sustava i to na svim razinama te da su klubovi baza na kojima počiva naš sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sljedećem razdoblju počinje ulaganje i u sportske građevine od nacionalnog interesa za koje je već osigurano 27 milijuna eura. Prošle godine pružili smo i dodatnu podršku nacionalnim savezima za organizaciju nacionalnih prvenstava za što smo osigurali 58 milijuna kuna. Na taj način pomogli smo u financijskom rasterećenju klubova, a ta podrška se nastavila i ove godine te će ostati kao trajno izdvajanje u proračunu. Novi Zakon o sportu uvodi po prvi puta direktno sufinanciranje 21 županijske sportske zajednice iz proračuna i to za stručni rad i materijalne uvjete za djecu i mlade do 18 godina, što će dodatno financijski rasteretiti i klubove. Oni jesu primarno javna potreba grada i općine, ali država je problem prepoznala te preuzela odgovornost i već sada pomaže kroz različite programe", naglasio je Pavić.

Osnivanje udruženja podržao je i Hrvatski olimpijski odbor jer smatra kako to služi boljitku i razvoju sporta te ostvarenju jednog od strateških ciljeva - kontinuiteta u osvajanju medalja na međunarodnim sportskim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je naglasiti kako sportski klubovi predstavljaju bazu iz koje se crpe reprezentativci, a tu bazu je potrebno pomagati, prvenstveno financijski, ali i pružanjem podrške u ovakvim inicijativama. Moram naglasiti kako je simbiozom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta i HOO-a uočena potreba sportskih klubova, te se u 2022. godini odvojilo 58 milijuna kuna dodatnih sredstava nacionalnim sportskim savezima za pomoć sportskim klubovima, a nastavlja se i u 2023. godini, što svakako predstavlja važan iskorak pomoći sportskim klubovima", zaključio je Siniša Krajač, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike