Play ponuda

SVJETSKI REKORDER BIJESAN NAKON GUBITKA ZLATA: / 'Još od Jessea Owensa nikome nisu napravili ovo'

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI

Puno je uzbuđenja bilo u ponedjeljak navečer na atletskom natjecanju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a domaće je gledatelje u trans bacio posve neočekivani uspjeh brazilskog motkaša.

16.8.2016.
10:44
AFP, FABRICE COFFRINI
Play ponuda

Thiago Braz da Silva (22) osvojio je zlatnu medalju u skoku s motkom, preskočivši 6,03 metra što je visina novog olimpijskog rekorda. Iznenađenje predstavlja i rezultat i činjenica da je iza sebe ostavio velikog favorita - branitelja naslova i apsolutnog svjetskog rekordera Renauda Lavillenieja.

Image
OVO SE NE VIĐA ČESTO: /

Spektakularnim bacanjem u cilj zaradila posjekotine i modrice, ali i olimpijsko zlato!

Image
OVO SE NE VIĐA ČESTO: /

Spektakularnim bacanjem u cilj zaradila posjekotine i modrice, ali i olimpijsko zlato!

'Moj grad je želio da pobijedim'

Francuz je poveo nakon preskočenih 5,98 metara, no stvari su se promijenile kad je Thiago iz drugog pokušaja preletio 6,03. Lavillenie je dvaput rušio letvicu na toj visini, a treći pokušaj je ostavio za 6,08, međutim nije bio uspješan.

"Ovo je nevjerojatno. Prvi put u karijeri preko šest metara. Moj grad je želio da pobijedim", rekao je Thiago kojeg trenira Vitalij Petrov, nekadašnji trener velikana ove discipline Sergeja Bubke i Jelene Isinbajeve.

I dok je Thiago, koji je 2012. osvojio svjetsko juniorsko zlato ispred našeg Ivana Horvata, hvalio publiku zbog podrške, Lavillenie je bio bijesan. Netipično za atletiku, gledatelji su mu zviždali dok je pokušavao preskočiti 6,08 metara.

'Ništa im nisam napravio'

"Na Olimpijskim igrama 1936. publika je bila protiv Jessea Owensa. Otada nismo vidjeli nešto ovakvo. Ovo nije lijepa slika Olimpijskih igara. Ništa nisam napravio Brazilcima da mi zvižde. Takve se stvari događaju u nogometu, ali u atletici sam to prvi put vidio. Govorimo o najvećem trenutku u životu jednog sportaša i zato ne mogu biti sretan zbog zvižduka. Sada moram čekati četiri godine da vratim zlato", rekao je 29-godišnji Lavillenie.

Francuz se naknadno ipak ispričao zbog povlačenja paralele s Owensom.

"Oprostite za moju lošu usporedbu. Učinio sam to 'vruće glave' i shvaćam da sam pogriješio. Želim se svima ispričati", napisao je na Twitteru.

Dodajmo ovome da je u utrci na 800 metara zlato, kao i prije četiri godine u Londonu, uzeo Kenijac David Rudisha. Svjetski rekorder je pobijedio s rezultatom 1:42.15 ispred Alžirca Taoufika Makhloufija (1:42.61) i Amerikanca Claytona Murphyja (1:42.93). Postao je time prvi atletičar u posljednje 52 godine koji je obranio olimpijski naslov u ovoj disciplini. Posljednjem je to uspjelo Novozelanđaninu Peteru Snellu koji je pobijedio 1960. u Rimu i četiri godine kasnije u Tokiju.

Play ponuda
Play ponuda