'DOPINŠKI ODMOR' /

Svjetska antidopinška agencija udarila po SAD-u: 'Ne testirate svoje sportaše'

Image
Foto: Profimedia

USADA je pismo nazvala 'pokušajem skretanja' uoči cjelovitog izvješća švicarskog tužitelja Erica Cottiera o slučaju 23 kineska plivača

10.9.2024.
11:04
Profimedia
VOYO logo

Svjetska antidopinška agencija (WADA) uputila je poziv Američkoj antidopinškoj agenciji da bolje zaštiti čisti sport u Sjedinjenim Državama zbog, kako kaže, rastuće zabrinutosti oko sportaša koji posjećuju velika natjecanja, a da nisu dovoljno testirani.

Image
KLAĐENJE I NAMJEŠTANJE /

Veliki skandal u Kini: Doživotno suspendirane 43 osobe iz nogometa uključujući i reprezentativce

Image
KLAĐENJE I NAMJEŠTANJE /

Veliki skandal u Kini: Doživotno suspendirane 43 osobe iz nogometa uključujući i reprezentativce

Prema pismu WADA-e koje je Reuters pogledao u ponedjeljak, a koje je prošlog petka poslano predsjedniku odbora USADA-e Tobieju Smithu, čak 90% svih sportaša u Sjedinjenim Državama natječe se izvan zaštite antidopinškog kodeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WADA je priopćila da je u srpnju primila pismo u ime 32 nacionalne i regionalne antidopinške organizacije iz Europe, Azije i Afrike koje su zabrinute zbog toga što SAD šalje sportaše na velike događaje poput Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, a da nisu dovoljno testirani.

"Sigurno je vrijeme da se pozabavimo ovim pitanjima koja se izravno tiču ​​USADA-e i američkih sportaša," navodi WADA u svom pismu USADA-i u kojem je pozvala na reforme antidopinškog sustava u SAD-u, posebno kada je riječ o sveučilišnom sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu su također citirani komentari izvršnog direktora USADA-e Travisa Tygarta, koji je, govoreći pred Odborom za trgovinu američkog Senata u veljači 2020., izrazio zabrinutost da bi strani sportaši mogli doći u Sjedinjene Države na "doping odmor" zbog pričično slabog antidopinškog programa u NCAA."

"Za USADA-u bi trebalo biti jako zabrinjavajuće da se toliko vrhunskih sportaša natječe u američkom sustavu koji ne štiti njihove interese, njihove izvedbe i, na kraju, njihovo zdravlje", napisala je WADA.

"Sigurni smo da vas užasava saznanje da vrhunski inozemni sportaši možda koriste 'dopinški odmor' na tlu SAD-a.

Prebacivanje krivnje

WADA je u svom pismu također citirala brojke koje je objavio Olimpijski i Paraolimpijski odbor SAD-a prema kojima je 75% američkih sportaša koji su se natjecali u Parizu došlo kroz fakultetski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tri četvrtine američkih olimpijaca koji su u jednom trenutku bili dio elitnog sustava koji djeluje daleko ispod globalno priznatog standarda čistog sporta", piše u pismu.

WADA već dugo smatra da američki sveučilišni i profesionalni sportovi moraju priznati antidopinški kodeks smatravši ih crnom rupom s nepotpunim testiranjem i kaznama koje su često obavijene velom tajne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USADA je pismo nazvala "pokušajem skretanja" uoči cjelovitog izvješća švicarskog tužitelja Erica Cottiera o slučaju 23 kineska plivača koji su bili pozitivni na zabranjene supstance i kojima je dopušteno natjecanje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U srpnju je Cottier, kojeg je odabrala globalna antidopinška agencija, otkrio da WADA nije krivo postupila niti je pokazala favoriziranje u slučaju kineskih plivača. Plivači su oslobođeni nakon kineske istrage koja je pokazala da su nenamjerno bili izloženi trimetazidinu, lijeku koji povećava dotok krvi u srce, putem kontaminacije.

Kao odgovor, USADA je u priopćenju rekla da WADA "bježi uplašeno" i pokušava se "odvratiti od vlastitog neuspjeha u obavljanju svog posla" kao globalni regulator u rješavanju slučaja kineskih plivača.

"Da se vodstvo WADA-e potrudilo pregledati sve podatke, a ne samo dijelove koji služe njezinom planu, znalo bi da je 100% američkih NCAA sportaša koji su se natjecali na Olimpijskim igrama u Parizu testiralo USADA 2024.", rekao je Tygart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo