SVIJET U IŠČEKIVANJU: / MOO zatražio pravni savjet prije odluke koja će uzdrmati sport!

Image
Foto: AFP

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) priopćio je u utorak kako će tražiti pravni savjet vezan uz mogućnost isključivanja svih ruskih sportaša s nadolazećih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru.

19.7.2016.
17:25
AFP
VOYO logo

Posljedica je to šokantnih rezultata istrage koje je u ponedjeljak objavila Svjetska antidopinška agencija (WADA). Profesor prava Richard McLaren, šef WADA-ine nezavisne komisije koja je provela istragu, u svome je izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Dodao je da su, uz rusko ministarstvo sporta i njihovu antidopinšku agenciju, u proces varanja bile uključene i federalne sigurnosne službe. U izvještaju se tvrdi i kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše, te pozitivne uzorke urina mijenjali 'čistima'.

Image
TEŽAK SKANDAL POTRESA SPORT: /

Svim će ruskim sportašima zabraniti nastup na Olimpijskim igrama?!

Image
TEŽAK SKANDAL POTRESA SPORT: /

Svim će ruskim sportašima zabraniti nastup na Olimpijskim igrama?!

CAS u četvrtak o atletičarima

Navodne prevare su trajale u razdoblju od 2011. do 2015. godine, a uključivale su ruske sportaše koji su nastupili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, Olimpijskim igrama u Londonu, Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, te Svjetskom plivačkom prvenstvu u Kazanju. Jedan od zviždača, bivši direktor ruskog antiodopinškog laboratorija Grigorij Rodčenkov, tvrdi da je osobno sudjelovao u dopingiranju najmanje 15 osvajača medalja iz Sočija 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOO je promptno reagirao i na izvanrednoj sjednici svoga Izvršnog odbora donio nekoliko odluka. Najvažnija je da će tražiti pravni savjet oko mogućnosti zabrane nastupa svim ruskim sportašima na Igrama u Riju. Zasad su pod suspenzijom ruski atletičari kojima je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila nastupe na svim natjecanjima zbog dokaza da je godinama trajalo sustavno dopingiranje u ruskoj atletici. Konačnu odluku oko zabrane nastupa ruskim atletičarima u Riju donijet će u četvrtak Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovna analiza uzoraka

Nadalje, MOO je pokrenuo disciplinske postupke protiv dužnosnika ruskog Ministarstva sporta i drugih osoba spomenutih u izvještaju WADA-e zbog kršenja Olimpijske povelje i Svjetskog antidopinškog kodeksa. Nikome od njih neće biti odobrena akreditacija za Igre u Riju. Do daljnjega MOO neće organizirati niti davati pokroviteljstvo bilo kojem sportskom događaju u Rusiji, što uključuje i Europske igre 2019. za čije se domaćinstvo kandidirala ta zemlja.

U zaključku MOO navodi kako će inicirati ponovnu analizu uzoraka, uključujući i forenzičku, svih ruskih sportaša koji su sudjelovali na Igrama u Sočiju. Pod istragom će se naći i njihovi treneri, službenici i pomoćno osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo