SRBIJO, ČUVAJ SE! / Ovaj reprezentativac bi vam itekako mogao srušiti snove, a ovo je razlog i zašto

Image

U noći sa srijede na četvrtak (od 3.15 po hrvatskom vremenu) hrvatske košarkaše čeka veliki izazov, četvrtfinalni sraz Olimpijskih igara s velikim rivalom Srbijom.

17.8.2016.
12:18
VOYO logo

Veliko rivalstvo vlada između ove dvije zemlje, prije svega zbog političkih situacija tijekom povijesti. To se prenijelo i na sport, pa se u svakoj utakmici hrvatskih i srpskih klubova i nacionalnih momčadi osjeća velika napetost i nervoza.

Sudari Hrvatske i Srbije više su od utakmice, a pobjede u tim dvobojima, bez obzira o kojem se sportu radilo, "život znače". Što se tiče košarke, Srbija je u većini slučajeva u međusobnim susretima bila bolja momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija uspješnija od Hrvatske

Nakon raspada SFRJ, Hrvatska i Srbija međusobno igrale su osam puta, a Hrvatska je pobijedila samo dvaput (2011.) i to u prijateljskoj utakmici (83:71) odigranoj u Londonu i onoj odigranoj na Mediteranskim igrama u Pescari 2009. godine (71:69). Što se tiče utakmice na velikim natjecanjima, Srbija je u sva tri dosadašnja ogleda bila bolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osmini finala SP-a 2010. u Turskoj (73:72), s bacanjima 1.8 sekundi prije kraja (pri rezultatu 70-70, 11.6 sekundi prije kraja) i zahvaljujući nevjerojatnoj pogrešci hrvatske obrane, Srbi su šokirali Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamti se trica Đorđevića

U skupini na EP-u 2001. također u Turskoj pamti se uvjerljiv poraz (80:66), a najviše se prepričava ona pobjeda na Eurobasketu 1997. Tada je, četiri sekunde prije kraja, današnji srpski izbornik Saša Đorđević zgrabio loptu ispod svoga koša, povukao sam napadi preko ispruženog Slavena Rimca pogodio tricu za pobjedu (64:62).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji poraz od Srbije dogodio se uoči OI

Posljednji poraz od Srbije dogodio se nedavno u Argentini u sklopu priprema za ove Olimpijske igre. U tom duelu Srbi su slavili 86:77. Ono što veseli izbornika Acu Petrovića i sve hrvatske navijače sjajna je forma najboljeg hrvatskog košarkaša Bojana Bogdanovića (27). Košarkaš NBA momčadi Brooklyn Netsa trenutno je vodeći strijelac olimpijskog košarkaškog turnira s 24.8 poena po susretu uz 4,2 skoka po utakmici 851 % šuta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Babo najbolji strijelac turnira

Bogdanović je ispred Patty Millsa koji igra za Australiju (20,5 poena po susretu) i Kineza Yi Jianlija (20.4 ubačaja po utakmici). Što se tiče Srbije, njihov najbolji igrač je fantastični razigravač Miloš Teodosić koji je možda i najbolji košarkaš u Europi. Čovjek na parketu uistinu radi čuda, njegove lopte imaju oči, njegov pregled igre je fantastičan i u momčadi Saše Đorđevića sve kreće, a nerijetko i završava s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raduljica predvodi Srbe na ljestvici strijelaca

Međutim, najbolji srpski strijelac na olimpijskom košarkaškom turniru trenutno je Miroslav Raduljica s 17,6 poena po susretu. Miloš Teodosić dijeli 25. mjesto najboljih strijelaca na turniru s Rudy Fernandezom (11.4 poena). Statistiku najboljih strijelaca turnira u Rio de Janeiru možete vidjeti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga, Bogdanović će i u ovoj utakmici biti nositelj igre hrvatske košarkaške reprezentacije i Srbi će na njega obratit najviše pozornosti. Jer, Bogdanović itekako može Srbiji srušit snove. Nadamo se kako će se to na kraju i dogoditi...

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo