FIS NEMILOSRDAN / Popović i Ljutić u strahu od diskvalifikacija zbog novog pravila: 'Ti uređaji ne rade ispravno'

Image
Foto: Profimedia

Od Popović i Ljutić se očekuje da se ponovno ravnopravno bore s onim najboljima

10.11.2023.
13:00
Profimedia
VOYO logo

U subotu i nedjelju će finski Levi biti domaćin prvih slaloma za Svjetski kup skijašica u novoj sezoni, a među kandidatkinjama za najviša mjesta bit će i hrvatske uzdanice, 25-godišnja Leona Popović i 19-godišnja Zrinka Ljutić.

Image
NIJE PRIČAO O TOME /

Varaždin objavio zabrinjavajuće vijesti o Kovačeviću, a on komentira Sharbinija: 'Imao je priliku igrati'

Image
NIJE PRIČAO O TOME /

Varaždin objavio zabrinjavajuće vijesti o Kovačeviću, a on komentira Sharbinija: 'Imao je priliku igrati'

Za Popović, koja je prošlu sezonu završila na šestom mjestu u slalomskom redoslijedu u Svjetskom kupu, ovo će biti prvi nastup u novoj sezoni, dok je Ljutić na prvoj utrci sezone u austrijskom Soeldenu osvojila 14. mjesto, što je njen najbolji veleslalomski rezultat u Svjetskom kupu i odlična najava za sve ono što slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Popović i Ljutić se očekuje da se ponovno ravnopravno bore s onim najboljima koje predvode najbolja svjetska skijašica Amerikanka Mikaela Shiffrin i Slovakinja Petra Vlhova.

Osim njih, slalomske Male globuse su od 2013. do danas još osvojile samo Austrijanka Katharina Liensberger (2021.) i Šveđanka Frida Hansdotter (2016.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč svojoj dominaciji u ovoj disciplini, Shiffrin i Vlhova početak nove sezone dočekuju s dozom bojazni. Razlog za to su novi tehnički propisi i kontrole skija koje se provode nakon svake utrke. Već prije više puta najavljivanu zabranu primjene fluora u procesu pripreme skija za utrke, Međunarodna skijaška federacija (FIS) odlučila je od ove sezone striktno početi primjenjivati.

Istraživanja su pokazala da fluor ima štetne posljedice po zdravlje i okoliš, a kontrolori kod svake skijašice i skijaša provjeravaju je li korišten u procesu premazivanja skija. Uporaba fluora je bila široko raširena, jer je u kombinacijama s raznim premazima doprinosio kliznosti površine, a time dopuštao skijašicama i skijašima da razvijaju veće brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, toj je primjeni došao kraj. U kontroli se koriste specifični detektori koji crvenom žaruljicom signaliziraju prisutnost fluora. Zasvijetli li žaruljica triput crveno tijekom inspekcije skije, skijašica ili skijaš bivaju diskvalificirani.

To se prije dva tjedna dogodilo Norvežanki Ragnhild Mowinckel na veleslalomu u Soeldenu, na što je skijašica reagirala briznuvši u plač. Iz Norveškog skijaškog saveza su poručili da im nije jasno što se dogodilo, a iz FIS-a su poručili da su skije sadržavale značajno više fluora nego što je dopušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 88 GLEDAJTE EKSKLUZIVNO NA PLATFORMI VOYO U SUBOTU OD 20 SATI

To je zabrinulo i ostale natjecateljice i natjecatelje, jer svaki nastup sa sobom donosi dozu neizvjesnosti sve dok kod njih postoji i sumnja u ispravnost uređaja kojima se utvrđuje razina fluora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti uređaji ne rade ispravno. Svakome se može dogoditi da bude diskvalificiran. Nadam se da se to meni neće dogoditi", rekla je Talijanka Federica Brignone komentirajući diskvalifikaciju Norvežanke.

Njenu zabrinutost dijeli i peterostruka osvajačica Velikog kristalnog globusa te najbolja skijašica današnjice Mikaela Shiffrin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da uređaji za detekciju ne rade kako bi trebali... Čini se da testiranja mogu dati i pozitivan i negativan rezultat na istoj skiji u razmaku od samo dvadeset minuta", izjavila je Amerikanka. 

Nova pravila posebno pogađaju servisere koji sad moraju dodatno paziti kako se ne bi dogodilo da skije dođu u doticaj sa zabranjenom tvari, jer to za natjecatelja ili natjecateljicu o čijoj opremi brinu, može značiti diskvalifikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo