PETI DAN /

Osvajači olimpijskih medalja u srijedu: Mladi Japanac najbolji u višeboju, prvo zlato ikada za Gvatemalu

Image
Foto: Profimedia

Ovo su osvajači medalja petog natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Parizu

31.7.2024.
10:45
Profimedia
VOYO logo

Francuskinja Cassandre Beaugrand osvojila je zlato u ženskom triatlonu u srijedu, Švicarka Julie Derron srebro, a Britanka Beth Potter broncu.

Image
ZLATO OKO VRATA /

Ovo su sve medalje četvrtog dana Olimpijskih igara

Image
ZLATO OKO VRATA /

Ovo su sve medalje četvrtog dana Olimpijskih igara

Ova 27-godišnja triatlonka, prva na svjetskoj ljestvici, Francuskoj je donijela šesto zlato, a ukupno 19. od početka Igara. Beaugrand se odvojila u posljednjem krugu trkačkog dijela natjecanja i Derron, koja je vodila veći dio trčanja, nije je mogla pratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanje u triatlonu je održano nakon dosta neizvjesnosti u posljednjih nekoliko dana. Naime kiša koja je padala prošli tjedan uzrokovala je da Seina bude brža i prljavija pa su pokazni treninzi predviđeni za nedjelju i ponedjeljak bili otkazani. Zadnja kontrola, provedena jutros rano, pokazala je da kvaliteta vode u Seini ipak dopušta održavanje natjecanja.

Kineskinje Quan i Chen zlatne u sinkroniziranim skokovima s daske 10 m

Kineskinje Quan Hongchan i Chen Yuxi osvojile su zlato u ženskoj disciplini sinkroniziranih skokova s daske 10 metara u srijedu na Olimpijskim igrama u Parizu. Par je dominirao natjecanjem u srijedu od početka, imajući gotovo 15 bodova prednosti u prva dva skoka, a natjecanje su završile s 359,10 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejke Jo Jin Mi i Kim Mi Rae osvojile su srebro, a Britanke Andrea Spendolini Sirieix i Lois Toulson završile su s broncom. Quan i Chen, oboje po drugi put Olimpijci, osvojili su sinkroniziranu zlatnu medalju prvi put u paru. Pobjeda Kineskinja nije bila iznenađenje s obzirom na to da su 17-godišnji Quan i 18-godišnja Chen osvojili devet svjetskih naslova otkako su se počele natjecati kao par 2022. godine.

Britanac Yee olimpijski pobjednik u muškom triatlonu

Britanac Alex Yee osvojio je zlato u muškom triatlonu koji je održan u srijedu unatoč svim problemima s kvalitetom vode u Seini na Olimpijskim igrama u Parizu. Yee je savršenim tempom istrčao 10 km u u vrućim i vlažnim uvjetima, zahvaljujući izvrsnoj završnici u kojoj je iza sebe ostavio Novozelanđanina Haydena Wildea i Francuza Léa Bergèrea. Yee je u Tokiju prije tri godine osvojio srebro, dok je Wilde tada bio brončani.

Utrka se prvotno trebala održati u utorak, ali je odgođena zbog loše kvalitete vode u rijeci Seini za danas. Leo Bergere iz Francuske donio je danas drugu medalju u triatlonu za Francusku nakon što je u ženskoj konkurenciji slavila njegova sunarodnjakinja Cassandrea Beauagrand.

Nizozemci i Britanke slavili u četvercima na pariće

Nizozemski veslači u četvercu na pariće osvojili su prvu zlatnu medalje veslačkog programa na Olimpijskim igrama u Parizu obranivši tako zlato iz Tokija. Lennart van Lierop, Finn Florijn, Tone Wieten i Koen Matsemakers su dominirali stazom od prvog zaveslaja i bili su vodeći na svakom prolazu slavivši na kraju s rezultatom 5:42.00. Nizozemci su tako obranili tokijsko zlato, no iz posade koja je slavila prije tri godine u čamcu su ostali tek Tone Wieten i Koen Metsemakers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro je pripalo Talijanima (Luca Chiumento, Luca Rambaldi, Giacomo Gentili, Andrea Panizza) sa 2.40 sekundi zaostatka, dok su broncu osvojili Poljaci (Fabian Baranski, Mateusz Biskup, Dominik Czaja, Miroslaw Zietarski) sa 2:59 sekundi zaostatka.

U ženskom finalu četverca na pariće odlučivao je fotofiniš u kojem su Britanke pobijedile Nizozemsku za svega 0.15 sekundi. Nizozemska posada je vodila praktički cijelu utrku, ali su Britanke Lauren Henry, Hannah Scott, Lola Anderson i Georgina Brayshaw u posljednjim metrima izbile na vrh. Njihovo vrijeme je bilo 6:16.31, dok su Nizozemke bile druge s vremenom 6:16.46. Neizvjesna je bila i borba za broncu, a na kraju su Njemice (6:19.70) slavile ispred Švicarske (6:20.12).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BMX: Zlato za Torres Gila i Deng Yawen

Argentinac Jose Torres Gil (29) i Kineskinja Deng Yawen (18) olimpijski su pobjednici u BMX natjecanju slobodnim načinom koje održano na Place de de la Concorde. U ovoj disciplini i Hrvatska je imala svog predstavnika, ali 28-godišnji Varaždinac Marin Ranteš nije uspio izboriti nastup u finalu u svom debiju na Olimpijskim igrama. Torres Gil je sjajnim nastupom slavio sa 94.82 boda osvojivši prvu pojedinačna medalja u biciklističkom sportu za Argentinu, prvu medalja za Argentinu na OI u Parizu, te prvo zlato za Argentinu u bilo kojem sportu od Rija 2016. Drugo mjesto osvojio je najbolji u kvalifikacijama, aktualni svjetski prvak Britanac Kieran Reilly sa 93.91, dok je broncu osvojio Francuz Anthony Jeanjean (93.76).

U ženskoj konkurenciji slavila je Kineskinja Deng Yawen sa 92.60 bodova. Druga je bila Amerikanka Perris Benegas (90.70), a treća Australka Natalya Diehm (88.80). Peterostruka svjetska prvakinja i vlasnica srebra iz Tokija, Amerikanka Hannah Roberts bila je tek osma, dok braniteljica naslov iz Tokija Britanka Charlotte Worthington nakon slabog nastupa u kvalifikacijama nije izborila finale.

Ruano Oliva osigurala prvo zlato za Gvatemalu u povijesti

Gvatemalka Adriana Ruano Oliva (29) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u trapu osiguravši tako svojoj zemlji prvo zlato s OI u povijesti. Ruano Oliva je dominirala finalom trapa, pogodila je prvih 16 letećih meta i već tada preuzela čvrsto prvu poziciju. Gvatemalka je nastavila pogađati te je nakon 30 ispucanih metaka imala tri pogotka prednosti u odnosu na najbliže konkurentice. Naslov pobjednice osigurala je već u 46. od ukupno 50 serija kada je pogodila svoju 43. metu i tako izjednačila olimpijski rekord. Tek tada je došlo do malog pada koncentracije pa je Ruano Oliva promašila sljedeće dvije mete, ali natjecanje je okončala s dva pogotka, odnosno sa 45 od 50 pogođenih meta u finalu.

Zanimljivo, do Igara u Parizu Ruano Oliva nije imala zapaženih rezultata, prije tri godine na OI u Tokiju bila je 26., dok je na posljednja dva SP bila 36. u Osijeku 2022. te 33. u Bakuu lani. Ovo je ukupno treće olimpijsko odličje za Gvatemalu u povijesti, a drugo osvojeno na Igrama u Parizu, a oba su stigla u trapu. U utorak je Jean Pierre Brol bio brončani u muškoj konkurenciji. Jedinu medalju odranije osvojio je atletičar Erick Barrondo koji je bio srebrni u hodanju na 20 kilometara prije 12 godina u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebro je sa 40 pogodaka osvojila Talijanka Silvana Maria Stanco (31), a broncu Australka Penny Smith (29) koja je pogodila 32 od 40 meta. Španjolke Mar Molne Magrina i Fatima Galvez, koje su bile najbolje u kvalifikacijama, a Galvez je i najbolje rangirana trapašica na svijetu, ostale su bez odličja, završile su kao četvrta i peta u finalu.

Nakon kajaka, Fox osvojila zlato i u kanuu

Australka Jessica Fox (30) obranila je naslov olimpijske pobjednice u kanuu na divljim vodama, zlatu iz Tokija otprije tri godine pridodala je i ovogodišnje pariško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fox, koja je rođena u Marseilleu, ovime je nastavila s nizom sjajnim rezultata na ovim Igrama jer je prije tri dana osvojila zlato i u kajaku.

U finalu kanua Fox je ostvarila vrijeme od 101.06 sekundi, odnosno za 2.48 sekundi je nadmašila srebrnu Njemicu Elenu Lilik (25), dok je do bronce stigla mlada Amerikanka Evy Leibfarth (20).

Gruzijcu zlato u džudu

Gruzijski džudaš Laša Bekauri po drugi je put osvojio zlatnu olimpijsku medalju u kategoriji do 90 kg, a uspjeh iz Tokija ponovio je u Parizu pobijedivši u finalu Japanca Sunshira Muraa

Za 24-godišnjeg Gruzijca najteža je bila polufinalna borba u kojoj se borio protiv sunarodnjaka Tristanija Mosahlišvilija koji nastupa kao predstavnik Španjolske. Borba je odlučena u produžetku, kad je Bekauri svog suparnika natjerao na treću opomenu, što mu je donijelo plasman u finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu je dugo bio u zaostatku, nakon 'wazarija' Muraa na isteku prve minute borbe, a onda je uslijedio preokret. Prvi 'wazari' je Bekauri izveo u trećoj minuti borbe, a drugi, pobjednički, četiri sekunde prije kraja osnovnog dijela dvoboja.

Bronce su osvojili Grk Theodoros Tselidis, koji je svladao Mosahlišvilija, te Francuz Maxime-Gael Ngayap Hambou, kojem su suci dodijelili pobjedu protiv Brazilca Rafaela Maceda na sličan način kako su to učinili dan prije u dvoboju Katarine Krišto i Kosovarke Laure Fazliu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilac je pet sekundi prije isteka četvrte minute izveo atraktivno bacanje i činilo se da je ostvario pobjedu. No, u nastavku akcije, u parteru, uhvatio je suparnika ispod pojasa. Suci nisu bodovali njegovo bacanje, ali su vidjeli držanje za nogu, što je za Maceda bila treća opomena i automatski je pobjeda dodijeljena Francuzu. 

Mladi Japanac najbolji u višeboju

Mladi, 20-godišnji Japanac Shinnosuke Oka novi je olimpijski pobjednik u pojedinačnom višeboju za gimnastičare. 

Oka je za svoje izvedbe na svih šest gimnastičkih sprava u finalu dobio 86.832 bodova te je za 0.233 bodova nadmašio srebrnog Kineza Bohenga Zhanga (24), odnosno za 0.466 bodova brončanog, još jednog Kineza Ruotenga Xiaoa (28).  

Za Oku je ovo drugo zlato na Igrama u Parizu, nakon što je bio dijelom japanske reprezentacije koja je osvojila zlato u momčadskom natjecanju, a i tada su mu glavni konkurenti bili Kinezi koji su osvojili srebro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za iskusnog Xiaoa ovo je druga olimpijska medalja u višeboju, prije tri godine u Tokiju bio je srebrni, iza Japanca Daikija Hashimota (22) koji je u Parizu ostao bez medalje, na šestom mjestu.

Korejski mačevaoci obranili zlato

Muška reprezentacija Južne Koreje u mačevanju sabljom obranila je naslov olimpijskih pobjednika u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južna Koreja je u finalu svladala Mađarsku sa 45-41 te tako osvojila treće uzastopno olimpijsko zlato u ovoj disciplini, najbolja je bila u Tokiju prije tri godine te u Londonu 2012., dok u Riju 2016. nije bilo natjecanja u muškoj momčadskoj sablji.

Do finala su Korejci u četvrtfinalu svladali Kanađane sa 45-33, a u polufinalu Francuze sa 45-39.

Mađari su, pak, do finala stigli 45-38 pobjedom protiv Italije u četvrtfinalu te 45-43 pobjedom protiv Irana u polufinalu.

Brončane medalje osvojili su domaćini Francuzi 45-25 pobjedom protiv Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo