ZLATO OKO VRATA /

Ovo su sve medalje četvrtog dana Olimpijskih igara

Image
Foto: Profimedia

Na jednom mjestu sva odličja

30.7.2024.
18:00
Profimedia
VOYO logo

Britanski strijelac Nathan Hales novi je olimpijski pobjednik u trapu, a u finalu je sa 48 pogođenih meta postavio i novi olimpijski rekord u finalnom gađanju.

Image
'A SADA OVO...' /

Rođeni Splićanin izazvao delirij u Srbiji pa otkrio nevjerojatan detalj: 'To ne može biti slučajno'

Image
'A SADA OVO...' /

Rođeni Splićanin izazvao delirij u Srbiji pa otkrio nevjerojatan detalj: 'To ne može biti slučajno'

Srebrnu medalju je osvojio Kinez Qi Ying sa 44 pogotka, dok je bronačno odličje pripalo Gvatemalcu Jeanu Pierreu Brolu Cardenasu koji je u finalno nadmetanje ušao kroz raspucavanje, u kojem je sudjelovao i hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz, ali je osvojio sedmo mjesto i ostao prvi ispod crte u redoslijedu za plasman u finale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski mješoviti par Sun Yingsha i Wang Chuqin osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu pobijedivši u finalu sjevernokorejsku kombinaciju, Kim Kum Yong - Ri Jong Sik, sa 4-2 (11-6, 7-11, 11-8, 11-5, 7-11, 11-8).

U dvoboju za bronačno odličje južnokorejski par Shin Yubin i Lim Jonghoon, sa 4-0 (5, 7, 7, 12) su nadigrali Doo Hoi Kem i Wong Chun Tinga iz Hong Konga. Ovo je prvo zlato za kinesku reprezentaciju na stolnoteniskom turniru i jedino koje im je izmaklo na posljednjim Igrama u Tokiju 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićanin osvojio zlato za Srbiju

Zorana Arunović i Damir Mikec iz Srbije osvojili su u utorak zlato u ekipnoj disciplini zračni pištolj na 10 metara na Olimpijskim igrama u Parizu.

Četrdesetogodišnji Mikec, koji već ima olimpijsko srebro koje je osvojio samostalno u Tokiju 2021., rođen je u Splitu.

Japanac Takanori Nagase obranio je naslov olimpijskog pobjednika u džudu u kategoriji do 81 kg, dok je Slovenka Andreja Leški iznenađujuće slavila u kategoriji do 63 kg na OI u Parizu.

Sjajni Japanac Nagase je u finalu pobijedio trostrukog uzastopnog svjetskog prvaka Gruzijca Tatu Grigalašvilija ipponom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagase je tako obranio olimpijsko zlato iz Tokija kada je u finalu porazio Mongolca Saeida Mollaeia.

Brončane medalje osvojili su Koreanac Lee Joonhwan i Tađikistanac Somon Makhmadbekov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makhmadbekov je osvojio prvu olimpijsku medalju za Tadžikistana u bilo kojem sportu od 2016., prvu olimpijsku medalju u judu od 2008. i petu olimpijsku medalju za naciju ikada.

Slovenka zlatna

U ženskoj konkurenciji slavila je Slovenka Andreja Leški koja je u finalu kategorije do 63 kg porazila Meksikanku Priscu Awiti Alcaraz.

Slovenki je trebalo samo minutu i 40 sekundi za dva waza-arija, što znači ippon i slavlje.

Za 27-godišnju Slovenku to je najveći uspjeh u karijeri nakon što je osvojila dva srebra na svjetskim prvenstvima (2021, 2023).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brončane medalje osvojile su Francuskinja Clarisse Agbegnenou i kosovska džudašica Laura Fazliu koja je u borbi za treće mjesto pobijedila hrvatsku reprezentativku Katarinu Krišto.

Zlato za SAD

Gimnastičarke Sjedinjenih Američkih Država očekivano su dominirale i osvojile zlatnu medalju u ekipnom dijelu natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvođene sa Simone Biles Amerikanke su vodile od samog početka natjecanja te su na kraju ostvarile skoro šest bodova prednosti pred prvom pratnjom Italijom.

Po četvrti put su Amerikanke osvojile zlatnu olimpijsku medalju u ekipnom dijelu gimnastičkog natjecanja, a osim Biles su veliki obol dale Sunisa Lee, Jordan Chiles, Jade Carey i Hezly Rivera.

Nastavljena je time žetva olimpijskih medalja za 27-godišnju Simone Biles. Osvojila je tako osmu medalju na Igrama, sada ima pet zlatnih odličja, jedno srebro i dvije bronce. Postala je ujedno prva američka gimnastičarka s osam olimpijskih medalja, sedam ih ima Shannon Miller.

Velika se borba vodila iz leđa Amerikanki, a na kraju su srebrne bile odlične i ujednačene Talijanke koje su osvojile prvu olimpijsku medalju za svoju zemlju nakon daleke 1928. godine. Zaslužile su je D'Amato, Andreoli, Esposito, Villa i Iorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nijanse su odlučivale u borbi za broncu koju su na kraju osvojile Brazilke (164.497) ispred Britanki (164.263). Ključna je u toj borbi bila fantastična izvedba Rebece Andrade na preskoku. Tek su šeste na kraju bile Kineskinje.

Novi Zeland na tronu

Ragbijašice Novog Zelanda osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu čime su obranile naslov pobjednica od prije tri godine u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su Novozelanđanke bile bolje od Francuskinja u finalu, a ovaj put su s 19-12 nadigrale Kanadu, najugodnije iznenađenje turnira. U finalnom meču su Kanađanke stalno prijetile, ali ipak nisu uspjele kreirati novo iznenađenje. Na prošlim Igrama Kanađanke su zauzele tek deveto mjesto.

Ove su dvije ekipe na OI-a u Parizu igrale zajedno u skupini A i tada je Novi Zeland slavio s uvjerljivih 33-7.

Još je napetija bila utakmica za brončanu medalju u kojoj su Amerikanke na kraju bile bolje od Australije s 14-12.

Slavlje Talijanki u mačevanju

Talijanska ženska reprezentacija u maču osvojila je zlatnu ekipnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanke Rossella Fiamingo, Giulia Rizzi, Alberta Santuccio i Mara Navarri su u sjajnom finalu nakon produžetaka pobijedila Francusku (Coraline Vitalis, Auriane Mallo-Breton, Marie-Florence Candassamy, Alexandra Louis-Marie) sa 30-29.

Nakon velike borbe koja je trajala skor sat vremena presudio je "sudden death" produžetak u koje je Italija stigla do zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U susretu za broncu Poljska je pobijedila Kinu sa 32-31.

Prije tri godine u Tokiju slavile su Estonke ispred Južne Koreje i Italije.

Plivanje

Australska plivačica Australka Kaylee McKeown i Irac Daniel Wiffen osvojili su zlatne olimpijske medalje isplivavši nove olimpijske rekorde na 100 leđno i na 800 slobodno.

McKeown je slavila na 100 leđno s novim olimpijskim rekordom 57.33 obranivši zlato iz Tokija gdje je također rušila olimpijski rekord. Prije tri godine je plivala 14 stotinki sporije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australka se sada može pohvaliti s četiri zlatne olimpijske medalje, a mogla bi dodati još jednu na 200 leđno gdje će braniti zlato.

Srebro je osvojila svjetska rekorderka Amerikanka Regan Smith sa 57.66, dok je broncu osvojila njezina sunarodnjakinja Katherine Berkoff s rezultatom 57.98.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijski rekord je postavio i Irac Daniel Wiffen slavivši na 800 metara s rezultatom 7:38.19. Dosadašnji olimpijski rekord držao je Ukrajinac Mihajlo Romančuk koji je u Tokiju isplivao vrijeme 7:41.28.

Za 23-godišnjeg mladića iz Leedsa ovo je najveći uspjeh u karijeri nakon što je na svjetskom prvenstvu u Dohi ove godine osvojio dva zlata na 800 i 1.500 metara.

Wiffen je Sjeverni Irac a ovom pobjedom postao je prvi olimpijac iz Sjeverne Irske koji je osvojio olimpijsko zlato za Irsku. Ujedno, Wiffen je Irskoj donio prvo plivačku zlato nakon Michelle Smith 1996.

Amerikanac Bobby Finke, dvostruki olimpijski pobjednik na 800 i 1500 metara u glavnom gradu Japana, pao je za jednu stepenicu na pobjedničkom postolju izgubivši u posljednjim metrima od Irca. Finke je na koncu plivao 7:38.75, dok je brončani bio Talijan Gregorio Paltrinieri sa 7:39.38.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjoj disciplini današnjeg programa, finalu štafeta 4x200 zlato su osvojili Britanci (James Guy, Tom Dean, Matthew Richardas, Duncan Scott) s rezultatom 6:59.43, ispred SAD (7:00.78) i Australaca (7:01.98).

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo