OGLAS

OLIMPIJSKA POBJEDNICA OTVORENO O DOPINGU: / 'Svi smo plivali i plivat ćemo s varalicama'

Image
Foto: Profimedia, AFP

Oštar napad na Finu i doping

19.7.2019.
17:12
Profimedia, AFP
VOYO logo

Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira, Amerikanka Lilly King (22) optužila je Međunarodnu plivačku federaciju (FINA) da ne radi dovoljno u borbi protiv dopinga i pritom navela primjer kineskog plivača Sun Yanga koji će nastupiti na svjetskom prvenstvu u Gwangju premda je uništio svoje krvne uzorke.

"Osobno mi se ne sviđa kako se FINA bavi doping kontrolama, nešto će se morati učiniti na tom području. Tužno je da smo svi plivali s varalicama, a oni će vjerojatno nastupiti i na ovom svjetskom prvenstvu," kazala je 22-godišnja Amerikanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništavanje uzoraka

"Za početak bi trebalo zabraniti nastup osobama koje uništavaju svoje uzorke krvi," dodala je King koja je na OI u Rio de Janeiru osvojila zlato na 100 prsno i u štafeti 4x100 mješovito, a na zadnjem SP-u u Budimpešti četiri zlatne medalje pri čemu na 50 i 100 m prsno.

King se oglasila nakon što je otkriveno kako je trostruki olimpijski pobjednik Kinez Sun Yang izbjegao suspenziju nakon što je čekićem uništio svoje uzorke krvi. Kineski plivač je negirao optužbe, a FINA je procijenila kako on nije prekršio pravila. Međutim, Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je uložila žalbu Arbitražnom sudu za sport u Lasanni (CAS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australski mediji su objavili kako je 27-godišnji kineski plivač odbio testiranje jer je smatrao kako službenica nije dovoljno kvalificirana. Potom je ipak dao uzorak, ali je epruveta uništena čekićem. Navodno, je Sunova majka bila ta koja je tražila da osiguranje donese čekić i razbije bočice sa uzorcima.

Impresivni uspjesi

Sun Yang je aktualni svjetski prvak na 200 i 400 metara, a osvajao je olimpijska zlata na 200, 400 i 1500 metara. Prije pet godina je već pao na dopinškoj kontrolu, zbog čega je odradio tromjesečnu suspenziju. Ukoliko CAS donese presudu protiv Kineza prijeti mu doživotna suspenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FINA je najavila da će njegov slučaj razmatrati u rujnu.

"Kako zgodno. Tek nakon SP-a," dodala je Amerikanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

King je u borbi s FINA-om podržao i njezin sunarodnjak Caeleb Dressel (22), vlasnik dvije zlatne olimpijske medalje, te sedam zlata sa svjetskih prvenstava.

Za čist sport

"Naš sport mora biti čist. Postoji potreba za poštenom borbom," kazao je mladi američki plivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moji uzorci će uvijek biti čisti. U posljednjih nekoliko godina imao sam dosta testova, 30, možda čak 40. Ali to mi ne smeta," dodao je Dressel.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo