Čarobna Nadia Comaneci / VIDEO Djevojčica iz Rumunjske je prije 46 godina očarala svijet i ušla u povijest svjetske gimnastike

Image
Foto: Profimedia.hr

Kroz povijest se pravila mjenjaju pa tako i u gimnastici. Praktički je nemoguće da bilo tko ikada dobije savršenih deset kao Nadia, pa će vjerojatno njena serija zauvijek ostati vrhunac u povijesti Olimpijskih igara

18.7.2022.
11:50
Profimedia.hr
VOYO logo

Olimpijske igre u Montrealu 1976. godine bile su jedne od onih koje su se duboko urezale u pamćenje svih ljubitelja sporta. Započele su skandalom zbog kojeg su brojne afričke zemlje bojkotirale OI. Razlog je bio taj što je Olimpijski odbor odbio kazniti Novi Zeland nakon što su odradili ragibijašku turneju u tada aparthejdom obilježenoj Južno Afričkoj Republici. Ako je započeo skandalom, završio je fantazijom.

Za fantaziju je zaslužna 14- godišnja Rumunjka Nadia Comaneci. Ona je na današnji dan prije 46 godina savršenom vježbom na dvovisinskom razboju došla do prve savršene desetke u povijesti gimnastike. Svojom predstavom je mlada Nadia zadivila svijet. No tako nije pisalo na semaforu, na tabli se pojavila ocjena 1.00, jer je semafor je imao samo tri znamenke za prikaz rezultata, a šokirana djevojčica je briznula u plač i nije se uspjevala smiriti dok nesporazum nije razriješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Imao omjer od 887-2 /

Upoznajte Ruskog King Konga: On je zastupnik, doktor i - najdominantniji sportaš svih vremena

Image
Imao omjer od 887-2 /

Upoznajte Ruskog King Konga: On je zastupnik, doktor i - najdominantniji sportaš svih vremena

Božica iz Montreala

Comaneci je bila čudesna, iznimno talentirana djevojčica. Budući da nitko nikad nije postigao rezultat poput nje u gimnastici zaradila je nadimak: "božica iz Montreala". Prestala se baviti gimnastikom 1984. godine, a u karijeri je osvojila 24 medalje, od čega 16 zlatnih na Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima.

Uz impozantnu gimnastičku karijeru, njen privatni život u diktaturom okovanoj Rumunjskoj je također bio vrlo interesantan. Gimnastikom se počela baviti s pet godina. Njena majka je rekla da je kćer upisala na gimnastiku jer je kao dijete bila toliko puna energije i aktivna da ju je bilo teško savladati. Njen trener Bela Karolyia je od Ceausescuevog režima pobjegao u Sjedinjene Države, Nadia je dobila zabranu putovanja pa je kovala planove za bijeg i na posljetku je ilegalno prešla rumunjsko-mađarsku granicu. Put ju je konačno odveo u Sjedinjene Države gdje živi i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz povijest se pravila mjenjaju pa tako i u gimnastici. Praktički je nemoguće da bilo tko danas dobije savršenih deset kao Nadia, pa će vjerojatno njena serija zauvijek ostati vrhunac u povijesti Olimpijskih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo