Imao omjer od 887-2 / Upoznajte Ruskog King Konga: On je zastupnik, doktor i - najdominantniji sportaš svih vremena

Image
Foto: Profimedia

Aleksander Karelin jedan je od najboljih sportaša 20. stoljeća, a po pitanju dominacije u sportu gotovo nitko mu ne konkurira.

18.2.2022.
18:23
Profimedia
VOYO logo

Ruski hrvač superteške kategorije, Aleksander Karelin, vrlo je vjerojatno najdominantniji sportaš u povijesti. Karelin je predstavljao Rusiju između 1987. i 2000., a smatra ga se najboljim hrvačem svih vremena.

U karijeri Karelin je pobijedio na čak 887 borbi. Da računica bude impresivnija, Rus je izgubio samo dvije borbe u cijeloj karijeri, što njegov omjer čini 887-2. Kada bi ste ušli u ring s ovim hrvačem, imali bi 0.2 posto šanse za pobjedu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visok 195 centimetara, a težak 130 kilograma. Karelin je bio impresivne fizičke građe, a zapisano je kako je mogao dizati u benču čak 190 kilograma! On je izluđivao svoje protivnike s potezom 'Karelin slam', gdje bi on podigao svoje protivnike dok su ležali na podu s licem prema dolje u pokušaju kako bi spriječili upravo takvu situaciju.

Najteži poraz doživio je 2000. na Olimpijskim igrama u Sydneyju. Nakon trinaest godina bez poraza u hrvanju, Karelina je porazio Amerikanac Rulon Gardner,  Ukupno, Karelin ima 35 zlata i 1 srebro u karijeri. Nikada nije bio brončani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojoj karijeri Karelin je osvojio tri zlata na Olimpijskim igrama uz jedno srebro. Osim toga, dodao je čak devet zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima i dvanaest zlata na Europskim prvenstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušao u politiku, a ima i dva doktorata

Karelinov otac bio je vozač kamiona i amaterski boksač od kojega je naslijedio dar za borilačke vještine. On se natjecao u grčko-rimskoj disciplini, a njegov sin Ivan nastavio je tradiciju u hrvanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim hrvanja, Karelin ima dva doktorata. Naime, završio je pravo, a uz to ima i doktorat u sportskoj pedagogiji s instiuta u Sankt Petersburgu. 

Karelin također ima bogatu političku karijeru. Proveo je vrijeme s ruskom poreznom policijom od 1995 do 1999 kad se umirovio kao pukovnik. Početak Karelinove karijere u politici bio je na pozivnicu Vladimira Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kakav show! /

Ovo se rijetko viđa: Gruzijac škaricama poslao protivnika u zemlju snova

Image
Kakav show! /

Ovo se rijetko viđa: Gruzijac škaricama poslao protivnika u zemlju snova

Najviše se bavio politikom u regiji Duma, a bio je i član ministarstva vanjskih poslova. Prije dvije godine je postao senator, a također je dio PutinTeama, socijalnog pokreta s ciljem promocije politike Putina.

Karelin je imenovan kao jedan od 25 najboljih sportaša 20. stoljeća, kao i najboljim hrvačem. Njegov trening sastajao se od nekoliko sati veslanja i nošenja debla na ramenima, a kao svojeg najtežeg protivnika imenovao je frižider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo