NOVA POTRESNA SVJEDOČANSTVA: / Šokantni slučajevi; 'Treneri su me tukli palicama, izgladnjivali. Morala sam se skidati...''

Image
Foto: Profimedia

'Treneri su me izgladnjivali po tjedan dana, govorili da sam predebela'

10.7.2020.
9:59
Profimedia
VOYO logo

Zastrašujući slučaj zloglasnog Larryja Nassara, liječnika američke reprezentacije koji je gotovo tri desetljeća seksualno zlostavljao djevojke i djevojčice, kako u reprezentaciji, tako i na sveučilištu Michigan, kao da je pokrenuo lavinu groznih otkrića i svjedočanstava, koje se kao klupko sve više odmotavaju, izlaze na vidjelo. Gimnastika je u posljednje vrijeme preplavljena groznim svjedočanstvima o različitim vrstama maltretiranja. Ne samo u SAD-u, nego i u Velikoj Britaniji...

Image
POTRESNO SVJEDOČANSTVO OLIMPIJSKE POBJEDNICE ZGROZILO AMERIKU: /

'Osjećala sam se kao da ne mogu disati'

Image
POTRESNO SVJEDOČANSTVO OLIMPIJSKE POBJEDNICE ZGROZILO AMERIKU: /

'Osjećala sam se kao da ne mogu disati'

Catherine Lyons: 'Pojačavali su glazbu u dvorani kako nitko ne bi čuo moje krikove, plač, jauke'

Najnovija potresna svjedočanstva o zlostavljanju u gimnastici, dolaze upravo otamo. Catherine Lyons (19), nekadašnja europska juniorska prvakinja na parteru, otkrila je u potresnoj ispovijesti za ITV da su je treneri tukli palicama i izgladnjivali po tjedan dana, uz vrijeđanja da je predebela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakodnevno su vikali na nju, a povremeno bi je, tvrdi, zaključavali i u ormar dok se ne bi smirila. Sve ju je to natjeralo da napusti sport prije nego što je ostvarila svoj san o nastupu na Olimpijskim igrama, a zbog torture kroz koju je prošla, dijagnosticiran joj je PTSP i otad redovno ide na terapije.

"Pojačavali su glazbu u dvorani kako nitko ne bi čuo moje krikove, plač, jauke"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski gimnastički savez priznao je da je pogriješio jer roditeljima djeteta nije rekao o fizičkom i emotivnom zlostavljanju koje je počinio trener. Godine 2012. jedan je roditelj vidio kako Catherine udara trener i sve je prijavio Savezu, koji pak nije o tome obavijestio njezine roditelje.

'Odvukao me u trgovinu kako bi me kaznio'

U priopćenju iz 2012., Savez je istaknuo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trener je završio pod istragom i nakratko bio suspendiran, ali je vraćen na posao, a tek nakon 2017. i nakon dodatnih optužbi Catherine i drugih, trener je ponovno suspendiran."

Lyons, koja se sada povukla iz sporta, tvrdi da ju je trener odvukao u trgovinu za kaznu i da joj je ograničio kalorije čak i kad je bila mlađa od 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni britanski Sky News prenosi izjavu bivše britanske gimnastičarke Margaux Derakhshan:

"Sjećam se da je jednu djevojku gurnuo na pod i povukao je s poda za kosu jer nije mogla ispravno napraviti koreografiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije sve...

Margaux Derakhshan: 'I drugi put je tamo bila djevojka koju je bacao i bacao na tlo, svi su samo gledali'

"I drugi put je tamo bila djevojka koju je bacao i bacao na tlo, svi su gledali, svi su to vidjeli, ali nitko nije intervenirao. Nitko nije rekao da je ovo možda otišlo predaleko, jer ne možete, na smijete ništa reći. Tu treba definitivno doći do velikog kulturološkog pomaka i tu nije u pitanju samo britanska gimnastika. Odgovornost je kluba, trenera da priznaju da takvo ponašanje nije u redu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasebno, svjedoci iz najmanje triju vrhunskih gimnastičarskih klubova u Velikoj Britaniji rekli su za Sky News da su redovito bili "osramoćeni" i izloženi verbalnom zlostavljanju svojih trenera.

Izvršna direktorica britanskog gimnastičarskog saveza Jane Allen kazala je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponašanja o kojima smo čuli posljednjih dana u potpunosti su u suprotnosti s našim standardima sigurnog treniranja i nemaju mjesta u našem sportu."

Scarlett Williams, koja je trenirala na Nottingham Gymnastics Academy, rekla je za Sky News da su neke gimnastičarske bile toliko uplašene prije treninga, da su dobile napadaj panike...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Maltretirali su nas za kaznu'

"Naše bi kutije za ručak bile provjerene i ako bi bilo koja 'zapakirana hrana' u njoj bila čokolada ili slatkiši, bile bi bačene", izjavila je.

"Kao posljedica toga, gimnastičar će biti maltretiran za vrijeme cijelog treninga. Vikali bi na cure i sramotili ih pred svima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lisa Mason (38), osvajačica zlata na Igrama Commonwealtha i sudionica Olimpijskih igara u Sydneyu, ističe da je trpjela zlostavljanje od svoje desete godine.

Njezina zastrašujuća priča glasi ovako. Nju su treneri tjerali da vježba sve dok joj ruke ne bi počele krvariti, pod izlikom da jedino mukotrpnim radom može do rezultata, a jednom prilikom je morala paradirati u donjem rublju pred kolegama da svi vide kako je "debela". Gimnastičarkama je, tvrdi, redovito zapovjeđeno da treniraju uz pomoć lijekova kada su bile ozlijeđene...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 12. godine smo gotovo stalno bile na Voltarolu, a neke moje kolegice gotovo uopće nisu mogle odraditi trening bez uzimanja lijekova. Jednom su me prisilili da se natječem s istegnutim gležnjem i frakturom potkoljenice", otkrila je Mason i dodala da je zatrpana porukama bivših i aktualnih gimnastičarki nakon što je izašao dokumentarac "Athlete A" o slučaju Larryja Nassara, ali se ne usude iznijeti svoja iskustva zbog straha da neće ići na Olimpijske igre u Tokio sljedećeg ljeta, prenosi britanski Standard.

'Postoji puno gimnastičarki koje žele iznijeti svoju priču, ali sada nije pravo vrijeme'

"Igre su iduće godine i nitko ne želi ljuljati čamac i uznemiriti ljude koji donose odluke u ovom sportu. Postoji puno gimnastičarki koje žele iznijeti svoju priču, ali sada nije pravo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedna bivša elitna gimnastičarka, koja je željela ostati anonimna, izjavila je za Sky News da ju je trener psihički i fizički zlostavljao i da se to smatralo normalnim. Svi su to znali, gledali, ali nitko nije reagirao.

"Učili su nas da se više moramo bojati trenera nego vještine koju pokušavamo svladati i da je to jedini način da uspijemo i budemo na razini na kojoj su oni htjeli da budemo. Nikad neću saznati je li bilo moguće biti na mojoj razini bez toga ili bih bila još bolja bez batina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon teških optužbi gimnastičarki oglasio se i Britanski gimnastički savez.

'Britanski gimnastički savez osuđuje svako ponašanje štetno za dobrobit naših gimnastičara'

"Dokumentarni film 'Athlete A', koji se na Netflixu trenutačno gleda širom svijeta i u kojem je detaljno opisan skandal Larryja Nassara u američkoj gimnastici, s pravom je uzdrmao naš sport i imao je utjecaj na sve nas. Britanski gimnastički savez osuđuje svako ponašanje štetno za dobrobit naših gimnastičara. Takva ponašanja u potpunosti su u suprotnosti s našim standardima sigurnog treniranja. Surađivali smo s našim gimnastičarima i poduzimali određene radnje kako bismo osigurali da se njihovi interesi i pitanja uvijek razmatraju i rješavaju i da slobodno mogu iznositi svoje probleme, kakvi god oni bili. Potičemo svakog gimnastičara, aktualnog ili bivšeg, koji je zabrinut zbog specifičnog incidenta ili ponašanja, da se obrati našoj jedinici za integritet koja ima moć istražiti bilo koju osobe unutar britanske gimnastike", stoji u priopćenju Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike