VIJEST KOJA SE ČEKALA CIJELI TJEDAN: / MOO objavio odluku o nastupu ruskih sportaša na Olimpijskim igrama

Image
Foto: AFP

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) na izvanrednoj je sjednici svoga Izvršnog odbora odbacio mogućnost zabrane nastupa svim ruskim sportašima na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

24.7.2016.
16:34
AFP
VOYO logo

Šokantni rezultati istrage koje je u ponedjeljak objavila Svjetska antidopinška agencija (WADA) doveli su do brojnih poziva da se svim ruskim sportašima zabrani sudjelovanje na OI. Profesor prava Richard McLaren, šef WADA-ine nezavisne komisije koja je provela istragu, u svome je izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Dodao je da su, uz rusko ministarstvo sporta i njihovu antidopinšku agenciju, u proces varanja bile uključene i federalne sigurnosne službe. U izvještaju se tvrdi i kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše, te pozitivne uzorke urina mijenjali 'čistima'.

Atletičari bez Rija

Navodne prevare su trajale u razdoblju od 2011. do 2015. godine, a uključivale su ruske sportaše koji su nastupili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, Olimpijskim igrama u Londonu, Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, te Svjetskom plivačkom prvenstvu u Kazanju. Još ranije je Međunarodna atletska federacija (IAAF) donijela odluku da zbog niza dokaza o sustavnom dopingu zabrani svim ruskim atletičarima nastup u Riju, a tu je odluku ovaj tjedan podržao i Sportski arbitražni sud (CAS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivalo se da bi identičnu odluku mogao donijeti i MOO, ali u nedjelju je na izvanrednoj sjednici donio odluku da neće biti opće zabrane. Umjesto toga je odgovornost prebacio na svaku pojedinačnu sportsku federaciju koja će odlučivati smiju li Rusi u Rio. No, u svakom slučaju će svi ruski sportaši prije nastupa na Igrama morati ispuniti čitav niz strogih kriterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je jednom pao, ne ide na OI

MOO je od međunarodnih federacija zatražio da provedu individualnu analizu antidopinških nalaza svakog sportaša, uzimajući u obzir samo pouzdane međunarodne testove. Uz to, svaki ruski sportaš koji je jednom pao na doping-testu isključen je s nadolazećih Igara.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru počinju 5. kolovoza i traju do 21. istog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo