OGLAS

ODLUČENO JE / MOO dopustio Rusiji i Bjelorusiji sudjelovanje na OIimpijskim igrama, ali uz posebne zahtjeve

Image
Foto: Shutterstock

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja

8.12.2023.
17:28
Shutterstock
VOYO logo

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je u petak odluku kojom se ruskim i bjeloruskim sportašima dopušta nastup na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine, ali bez nacionalnih obilježja.

Image
VELIKI POMAK /

Stigle dobre vijesti za Vuškovića: Sud prihvatio prijedlog njegovih odvjetnika

Image
VELIKI POMAK /

Stigle dobre vijesti za Vuškovića: Sud prihvatio prijedlog njegovih odvjetnika

Sportašice i sportaši iz ove dvije države će nastupati pojedinačno, kao neutralni, pod uvjetom da su ispunili kvalifikacijske norme, dok momčadima i ekipama nastup neće biti omogućen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportaši iz Rusije i Bjelorusije će u Parizu praktično predstavljati samo sebe, jer na svojoj odjeći neće smjeti nositi nacionalna obilježja, niti će u slučaju osvajanja zlatne medalje biti intonirana njihova državna himna. Nastup će biti dopušten samo onim sportašicama i sportašima koji nemaju nikakve veze s vojskom ili snagama sigurnosti i koji ne smiju aktivno pokazivati svoju podršku ratu u Ukrajini.

Kao dodatni uvjet za nastup u Parizu, MOO zahtijeva od svih sportaša da se pismeno obvežu na poštovanje Olimpijske povelje, a time i "mirovne misije olimpijskog pokreta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima MOO-a, osmero Rusa i troje Bjelorusa se dosad kvalificiralo za nastup a OI u Parizu. Kvalifikacijske norme je ispunilo oko 4600 sportašica i sportaša, a među njima je i više od 60 ukrajinskih predstavnika.

U rujnu je Međunarodni paraolimpijski odbor ukinuo potpunu zabranu Rusiji i dopustio ruskim sportašima s invaliditetom da se natječu na Paraolimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom. To je već bilo protumačeno kao najava slične odluke MOO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice hrvatskih rukometašica u drugom krugu možete uživo gledati na programu RTL Kockica te na platformi Voyo uz stručnog komentatora Filipa Brkića

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
John wick 2
VOYO logo