Play ponuda

ZRINKA KIKSALA / Senzacija na Svjetskom prvenstvu: Kanađanka pobijedila Schffrin i osvojila zlato

Image
Foto: Profimedia

Leona i Zrinka danas mogu ispisati povijest hrvatskog skijanja, a tekstualni prijenos utrke pratite na portalu Net.hr

18.2.2023.
8:56
Profimedia
Play ponuda

Kanadska 28-godišnja skijašica Laurence St-Germain postala je senzacionalna svjetska prvakinja u slalomu na subotnjem natjecanju u francuskom Meribelu, gdje je Leona Popović osvojila 17. mjesto, a Zrinka Ljutić napravila pogrešku u drugoj vožnji i ostala bez plasmana.

Image
SRETNO EKIPA! /

Počinje Svjetsko prvenstvo u skijanju: Evo kada nastupaju hrvatski skijaši i skijašice

Image
SRETNO EKIPA! /

Počinje Svjetsko prvenstvo u skijanju: Evo kada nastupaju hrvatski skijaši i skijašice

Kanađanka je bila iznenađenje i prve vožnje u kojoj je sa startnim brojem 18 došla do trećeg mjesta zaostavši za vodećom Mikaelom Shiffrin za 61 stotinku.

St-Germain je odlično skijala i u drugoj vožnji u kojoj joj je šesti rezultat donio naslov svjetske prvakinje u nevjerojatnom raspletu.

Bronca u Njemačku

Naime, drugoplasirana Švicarka Wendy Holdener je bila na putu prema preuzimanju vodstva, ali je nakon drugog prolaznog vremena pregazila vrata i ostala bez plasmana. Četverostruka svjetska prvakinja u slalomu Mikaela Shiffrin je ušla u drugu vožnju s velikom prednošću, ali ju je do trećeg prolaza izgubila i s tek 27. vremenom druge vožnje na kraju osvojila drugo mjesto sa 57 stotinki zaostatka za pobjednicom.

shimmer fallback
shimmer fallback

Brončano odličje, njeno prvo pojedinačno na velikim natjecanjima, osvojila je 31-godišnja Njemica Lena Duerr koja je za Kanađankom zaostala za 69 stotinki.

Do današnje utrke u Meribelu Laurence St-Germain nijednom nije bila na pobjedničkom postolju, a najbolji rezultat u utrkama Svjetskog kupa bilo je peto mjesto koje je osvojila na paralelnom slalomu, dok je u klasičnom slalomu bila šesta prije nešto više od dvije godine u Leviju.

Razočaranje za Hrvatice

Nažalost, rasplet druge vožnje nije bio povoljan za hrvatske skijašice. Leona Popović je nakon 12. mjesta u prvoj vožnji u drugom nastupu imala 21. rezultat, što joj je ukupno donijelo 17. mjesto, što je njen najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, ali je prema formi iz ove sezone i sama zasigurno očekivala mnogo više.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zrinki Ljutić je sedmo mjesto iz prve vožnje otvarala mogućnost borbe za odličja, ali 19-godišnja Zagrepčanka nije dobro ušla u drugi nastup, u kojem nije uspjela doći ni do prvog prolaznog vremena te je tako ostala bez plasmana u svom debitantskom slalomskom nastupu na svjetskim prvenstvima.

Svjetsko prvenstvo završava nedjeljnim slalom za skijaše na kojem će nastupiti četvorica hrvatskih reprezentativaca, Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović. Start prve vožnje je u 10 sati, a druge u 13.30 sati.

TIJEK UTRKE

Svjetsko skijaško prvenstvo - Ženski slalom

14.25 Kanađanka Laurence St-Germain je napravila veliku senzaciju osvojivši zlato ispred legendarne Shiffrin koja je druga. Lena Duerr ide u Njemačku s broncom oko vrata.

14.10 Ljutić je ušla s više rizika i platila danak neiskustvu jer je izletjela sa staze.

14.02 Popović je osma u drugoj vožnji, Zrinka slijedi za otprilike sedam minuta.

13.56 Talijanka Dea Mea je trenutno u vodstvu, još tri skijašice prije naše Leone.

13.20 Za desetak minuta kreće druga vožnja, 18 skijašica će startati prije nego što naša Leona Popović koja je trenutno na 12. mjestu stupi na scenu.

10:45 - Nakon prvih 30 skijašica Zrinka i dalje drži sedmu poziciju, a Leona je 12. Na startu je još 92 skijašice, ali ovdje ne bi trebalo biti prevelikih iznenađenja i pomaka u redoslijedu. Druga utrka je na rasporedu u 13.30.

10:41 Švicarka Aline Danioth sa startnim brojem 27 ulazi u cilj kao deveta i pomiče Leonu na 12. mjesto.

10:28 - Leona je nakon nekoliko skijašica pomaknuta na deseto mjesto, a Zrinka je sada sedma.

10:18 - Šveđanka Hanna Aronsson Elfman ugurala se između Zrinke i Leone s 1.41 zaostatkom. Zrinka i dalje stoji kao šesta, a Leona je sada osma.

10:15 - Ništa se ne mijenja u poretku, sve skijašice imaju zaostatak veći od 1.90. Zrinka i dalje drži šestu poziciju, a Leona je sada sedma.

10:10 - Evo i naše Zrinke Ljutić. Ulazi u cilj kao šesta s 1.29 zaostatkom.

10:08 - Lena Duerr u cilj ulazi kao treća s 92 stotinki zaostatka. Leona je sada na šestoj poziciji.

10:06 - Slovakinja Petra Vlhova ulazi u cilj s 99 stotinki zaostatka za i dalje vodećom Shiffrin. Pomiče Leonu na peto mjesto.

10:04 - Leona se nakon vožnje Wendy Holdener pomiče na četvrto mjesto.

10:03 - Sada starta naša Leona Popović. Završava na trećem mjestu, iza Shiffrin i Bucik sa zaostatkom 1.62.

10:01 - Slovenka Ana Bucik kasni za vodećom Shiffrin 1.23 i završava kao druga.

10:00 - Mikaela Shiffrin ulazi u cilj s vremenom 52.54.

0' Čeka se početak prve utrke. Prva na startu je Amerikanka Mikaela Shiffrin, druga je Slovenka Ana Bucik, a kao treća starta Leona Popović. Zrinka Ljutić starta osma.

Play ponuda
Play ponuda