Play ponuda

SJEĆATE LI SE OVE LEGENDE? / Jedan od najvećih ikad napustio je sport i napravio totalni zaokret u karijeri: 'Ne postoji više onaj nacionalni heroj'

Image

Ispričao je čime se posvetio nakon što je prestao raditi u savezu

15.10.2021.
9:15
Play ponuda

Nakon što je otišao u mirovinu legendarni 'Leteći Finac', Janne Ahonen (44) napravio je ogroman zaokret u karijeri. Naime, posvetio se prodaji i popravljanju automobila i kampera.

"Nakon ljeta 2020. godine i dalje sam radio u Skijaškom savezu. Volio sam taj posao i mogao sam ga nastaviti, čak i uz bolju plaću, ali to me previše podsjećalo na život koji sam imao kao sportaš. Bilo je mnogo putovanja, nekad sam bio odgovoran samo za sebe, a radeći u Savezu pratio sam cijeli tim. Nešto mi je nedostajalo", kazao je te se osvrnuo na svoj novi posao.

"Uglavnom se fokusiram na kampere, ja ih izrađujem i prodajem. Također, radim i na njihovom opremanju, redizajniranju… Mušterije me pozivaju i traže od mene da im instaliram određene stvari. Drago mi je što konačno mogu živjeti kao običan čovjek. Prokleto je lako i lijepo doći na posao kada znaš da ćeš nakon radnog vremena opet imati slobodnog vremena i nećeš osjećati pritisak", ističe Ahonen.

"Želim naglasiti da Janne Ahonen, koji je jedno vrijeme živio život kao nacionalni heroj Finske, više ne postoji. Život superheroja je bio zaista težak, a naravno da me mentalno ojačao. Ipak, tijekom svih uspješnih godina bilo je teško pronaći sebe. Kada sam završio karijeru, moj razvojni proces se nastavio tamo gdje je stao kada sam imao 15 godina. Prvo, počeo sam misliti o tome tko sam zapravo i sada sam pronašao odgovore. Kao sportaš bio sam privilegiran na puno načina i imao sam neizmjerno velik broj nezaboravnih uspomena, ali, na svu sreću, to vrijeme je prošlo. Dogodila mi se velika duhovna promjena", rekao je Ahonen.

Tijekom karijere bio je jedan od najboljih skijaša skakača s 36 pobjede u Svjetskom kupu i pet osvojenih novogodišnjih turneja. Dva puta je osvajao Kristalni globus, ima dva olimpijska srebra i pet zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava.

Play ponuda
Play ponuda