SUMNJIVA ROŠADA NA VRHU / Hrvatski velemajstor za RTL.hr komentirao filmsku situaciju u svijetu šaha: 'Zbog Carlsena su se svima tresle gaće'

Image

Šah se popularizirao u posljednje dvije godine. Magnus Carlsen održava status zvijezde i ide prema tome da postane najbolji igrač u povijesti. Posljednjih tjedana u igri za vrh u šahovskom svijetu pojavilo se ime Hansa Niemanna. Mladi Amerikanac ima povijest varanja, a iza njega stoji ime koje ima mnoštvo afera iza sebe.

25.9.2022.
10:55
VOYO logo

Kada sam se počeo baviti sportskim novinarstvom nikada nisam mislio da će me zaintrigirati situacija iz svijeta šaha. Popularizacija ovog sporta navela je mnoge da počnu šah igrati rekreativno, a to znači i pratiti događanja u profesionalnom dijelu ovog sporta. Oni koji prate šah, ovih dana s kokicama u rukama čekaju svaki novi turnir i svaku novu informaciju. Po forumima raspravljaju o tome je li mladi Amerikanac Hans Niemann zaista varao protiv svjetskog prvaka Magnusa Carlsena.

Image
Image

Hans Moke Niemann devetnaestogodišnji je Amerikanac koji je titulu velemajstora stekao prije godinu i pol dana. Popularnost je stekao svojim streamovima šahovskih mečeva na platformi Twitch. Isticao se od ostalih jer zbog svojih eksplozivnih reakcija na poraze. U prvi plan šahovske javnosti dospio je nakon što je slavio protiv Magnusa Carlsena. Carlsen je dan nakon poraza od Niemanna napustio turnir i indirektno optužio Niemanna da je varao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niemann je sam priznao da je varao na nekoliko turnira kada je imao dvanaest godina i oko njegovog imena postoji povijest varanja.

Image
šahovski skandal /

Kralj, kraljica, seks igračka: Pronašli smo analne kuglice s kojima je navodno varao šahovski velemajstor

"Što si tiče Niemanna, bilo je slučaja da je netko napredovao, a najčešće su to bili Indijci koju su igrali po cijele dane i napravili iskorak. Nije bilo slučaja da netko napreduje pobjedama protiv Carlsena. Carlsen je ima niz od 130 partija i tresle su se svima gače", kazao je za RTL.hr hrvatski velemajstor Alojzije Janković i nastavio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini da je sve dio plana i da ispadne malo luckast, da ispadne igrač koji može odigrati odlično i može odigrati slabo. Bio je prosječni Amerikanac koji je imao rejting 490 i naglo skočio na 2700."

Pripremao se za kombinaciju koju je Carlesen igrao

Niemann je naime nakon pobjede nad Carlsenom izjavio kako se pripremao na kombinaciju koju Carlsen baš odlučio igrati taj dan. Ta teza izazvala je sumnju jer Carlsen je poznat kao igrač koji nikada ne igra istu kombinaciju. Kreativan je i kreće drugačijim tempom svaku partiju. Druga teza zašto je Niemann svladao Carlsena je ta da se Magnus nije mogao izvući iz klopke koju mu je Niemann postavio na početku meča. Treća teza je varanje. Neki idu toliko daleko da spominju analne kuglice i druge dodatke na tijelu mladog Amerikanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je nakon pobjede nad Carlsenom rekao da je baš tu Carselonvu opciju gledao i pripremao se za nju. Carlsen svaki put igra nešto deseto, koja je šansa da se baš za tu opciju pripremao. Niemann ne vara tako da ia nešto na sebi, može imati softversku pomoć", kazao je Janković

Ime koje se veže uz afere

Niemann cijelo vrijeme tvrdi kako je samouk, no vrlo brzo su se u javnosti pojavile indicije tko bi mogao biti njegov trener. U priči se pojavio još jedan lik čije se ime veže za podosta afera u svijetu šaha. Pojavila se teza kako je Niemann projekt Maxima Dulgyja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dlugy je bio juniorski prvak svijeta koji je ušao u biznis s dionicama i na kraju bankrotirao. Kratko je bio u ruskim zatvoru. Priča se kako on ima veze s Niemannom. Dlugy je dobio ban od chess.com 2017. godine. Ukoliko je on upleten u prču ta priča je jako sumnjiva", priča nam Janković o ovom nadasve zanimljivom liku u ovom svijetu

Image
Image

Niemann je zaprijetio Carlsenu koji je doživio poraz nakon više od 130 partija. Mladi Amerikanac zainteresirao je javnost za sebe i ispunio prvi cilj. U prvom je planu, iziritirao je najboljeg na svijetu koji je nedavno predao partiju nakon samo jednog poteza i tako želio dodatno baciti sumnju na Niemanna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niemann puca visoko

"Meni tu neke stvari nisu jasne. Zašto Niemann puca tako visoko. Da želi varati može varati na manjim turnirima. Njegov cilj je rejting i onda kroz rejting dobiti neke nagrade. Preko Zooma i online može se varati. Dovoljno je jednom top igraču da mu se samo da naznaka na kojoj liniji je najbolji potez i on je dovoljno jak igrač da vidi potez", završio je Janković o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova priča neće tako brzo završiti. Afera je dosta velika i ukoliko se svijet šaha planira normalno razvijati, ova situacija će se još dosta spominjati. Carlsen neće tako lako prepustiti titulu najboljem. Niemanna još nitko nije otkrio kako vara i to ovoj priči ne daje nikakav legitimitet. Kako god bilo, ova pomalo filmska situacija zaintrigirat će mnoge i šahu donijeti još podosta pratitelja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo