EVO KOJA BI VJEŠTINA USKORO MOGLA POSTATI OLIMPIJSKIM SPORTOM: / Kako je ovo uopće moguće?

Image
Foto: AFP

Poznata su imena sportova koji bi uskoro mogli postati olimpijskim

23.2.2019.
18:04
AFP
VOYO logo

Nakon što je sve ljubitelje karatea, razveselila vijest da će se ovaj drevni sport naći u programu Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju, sada će te iste rastužiti vijest da će to biti samo tada. Naime, službeno je odlučeno kako karate neće biti dio igara 2024. godine u Parizu.

Iako je u pitanju drevna vještina, karate se nikako nije mogao naći u olimpijskom programu zbog previše različitih saveza, gdje svaki ima različita pravila. Ipak, kako igre dolazi u domovinu karatea, Japan, odlučeno je da će se 2020. godine karate uvrstiti na igre kao prezentacijski sport. Karate će na igrama iduće godine biti pod jurisdikcijom Svjetske karate federacije (WKF).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi bliski sportu su vjerovali kako je status prezentacijskog sporta samo prijelazni status te kako će karate napokon službeno postati dio olimpijske obitelji. Ipak, odlučeno je da ga neće biti na igrama 2024. godine u Parizu, iako su se tome otvoreno nadali i domaćini, kao jedna od najjačih karate nacija na svijetu. Olimpijski komitet je ipak odlučio da za karate nema mjesta.

Jedan sport posebno odskače

“Vjerujemo kako smo ispunili sve zahtjeve i kako imamo savršene uvjete da bismo bili dodani u sportski porgram. Ipak, danas smo obaviješteni da se naš san neće ostvariti”, rekao je predsjednik WKF-a, Antonio Espinos, piše Fightsite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto karate, u uži izbor četiri sporta ušli su surfing, skateboarding, sportsko penjanje i breakdancing. Prva tri sporta će se također eksperimentalno pojaviti u Tokiju. Posebno je šokantan izbor posljednje discipline koja niti nije sport i teško je objasniti da se tako nešto uopće našlo u konkurenciji.

Iz svjetskih karate saveza su složno obavijestili kako se mogu samo pomiriti s ovom odluku te u Tokiju učiniti najbolje što mogu i pokazati komitetu koliko su zapravo pogriješili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo