Play ponuda

DRAMATIČNO UPOZORENJE: / MOO zbog Rusije ugrožava poštene sportaše i budućnost olimpijskog pokreta

Image
Foto: AFP, ANDREJ ISAKOVIC

Svega pet mjeseci prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu 2018. godine vodeće nacionalne antidopinške agencije zatražile su izbacivanje Rusije sa ZOI.

14.9.2017.
17:42
AFP, ANDREJ ISAKOVIC
Play ponuda

Agencije, njih 17, tvrde kako Rusija i dalje prikriva dokaze o dopingiranju svojih sportaša i izbjegava ispuniti zahtjeve iz tzv. McLarenova izvještaja.

Image
NOVI SLUČAJ DOPINGA U ATLETICI: /

Četiri godine suspenzije za troje ruskih atletičara

Image
NOVI SLUČAJ DOPINGA U ATLETICI: /

Četiri godine suspenzije za troje ruskih atletičara

Riješeno manje od 100 slučajeva

Agencije su optužile i Međunarodni olimpijski odbor, ali i Međunarodnu antidopinšku agencije (WADA) za neaktivnost, zatraživši od njih da prisile Rusiju da preda sve dokaze jer će se jedino tako moći odrediti tko smije, a tko ne smije nastupati na Zimskim olimpijskim igrama.

"Neaktivnost MOO-a ugrožava poštene sportaše i budućnost olimpijskog pokreta. Riješeno je manje od 100 slučajeva od 1000 sumnjivih. Sportaši se pitaju vrijede li još globalna pravila u borbi protiv dopinga", poručilo je 17 nacionalnih antidopiških agencija (SAD, UK, Njemačka, Francuska, Japan, Australija...).

Prikrivene stotine pozitivnih testova

U McLarenovu izvješću navodi se kako je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitivnih dopinških testova u mnogim sportovima, te kako je u Rusiji postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih dopinških rezultata koje je dorađeno do Olimpijskih igara 2012. u Londonu te na Svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

Pozitivni dopinški rezultati bili su ustanovljeni u više od 30 sportova, uključujući i nogomet.

Play ponuda
Play ponuda