OLIMPIJSKE IGRE SU OTVORENE / Japanci izveli dosad neviđeni spektakl; Car Naruhito svečano otvorio Igre, Naomi Osaka zapalila olimpijski plamen

Image
Foto: Profimedia

Tekstni prijenos otvorenja mogli ste pratiti na portalu Net.hr

23.7.2021.
12:39
Profimedia
VOYO logo

Gotovo četverosatnom svečanosti u petak su u Tokiju otvorene Olimpijske igre koje se održavaju pod sloganom "Ujedinjeni u različitosti".

Image
HRVATSKA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA /

Pogledajte popis i raspored nastupa svih hrvatskih sportaša u Tokiju

Image
HRVATSKA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA /

Pogledajte popis i raspored nastupa svih hrvatskih sportaša u Tokiju

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972.Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda na tribinama

Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu.

Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjdnica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spektakl na nebu

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj je 1824 dronova iznad stadiona formiralo logo Igara u Tokiju, a zatim taj logo pretvorilo u zemaljsku kuglu.

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine "Imagine" u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osaka zapalila plamen

Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju ceremonije japanska tenisačica, četverostruka "grand slam" pobjendica, 23-godišmnja Naomi Osaka je bakljom zapalila olimpijski plamen.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

16.50 Japanska tenisačica Naomi Osaka, druga igračica svijeta, bakljom je zapalila olimpijski plamen, nakon čega je na stadionu održan spektakularan vatromet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.40 - Olimpijska baklja stigla je na stadion.

16.15 Nakon kraćih govora predsjedice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha, Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naruhito je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964. održane također u Tokiju.

15.55 Predsjednik Međunarodnog olimpiskog odbora Thomas Bach drži govor. Uskoro će Olimpijske igre biti i službeno otvorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:46 - Još malo pa će i službeno otvorenje Igara, paljenje baklje. Čitala se zakletva, izveo se još jedan spektakularan performans na stadionu i zatim je uslijedio nevjerojatan prizor poviše stadiona. Japanci su od 1800 dronova napravili zemaljsku kuglu. Ovo je nešto do sada neviđeno, ovo je najimpresivniji dio ceremonije. U pozadini zbor pjeva "Imagine" od Johna Lennona.

Video možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:32 -Izašla je mnogobrojna reprezentacija Amerike, nakon njih su izašli Francuzi, a posljednja ekipa koja je ušla na stadion bila je ona japanska. Predstavljanje reprezentativaca sada je službeno završeno, ali ceremonija još nije gotova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:22 - Ceremonija se bliži kraju ostalo je još samo 25 reprezentacija, sada već i manje.

15:10 - Predstavljena je i reprezentacija Tonga, a zastavu im je nosio tekvandoaš Pita Taufatofua, a pogledajte samo u kakvom se izdanju pojavio na svečanoj ceremoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:00 - U međuvremenu je izašla i reprezentacija Kine. Kina je u Japan došla s čak 406 sportaša. U Riju 2016. godine bili su treći po osvojenim medaljama, u Londonu 2012. bili su drugi, a 2008. godine bili su prvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:54 - Reprezentacije ne izlaze abecednim redom kao što smo navikli, odnosno, izlaze, ali prema japanskoj abecedi, još preciznije, prema njihovu izgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:40 - Zanimljivo je spomenuti kako Japanci u pozadini, dok izlaze olimpijci, puštaju glazbene podloge iz raznih videoigara. Nešto što do sada nismo imali prilike čuti, a veoma je originalno jer Japanci su napravili neke od najboljih igara u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:19 - Evo nam Hrvatske, našu reprezentaciju predvode Sandra Perković i Josip Glasnović, a ovo je ujedno prvi put u povijesti da nam zastavu nosi sportašica. Zaista lijep povijesni trenutak. Inače, u Tokiju je 59 hrvatskih sportaša, nažalost, najmanje u povijesti naše države.

14:08 - Još samo 20 reprezentacija i stiže nam Hrvatska čiju će zastavu nositi Sandra Perković i Josip Glasnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:00 - Do sada smo vidjeli svakakve uniforme, ali reprezentacija Angole izašla je u doista posebnim autohtonim nošnjama.

13:50 - Izlaze Talijani, 28. put su ovdje, a najuspješniji su u mačevanju, zanimljivo. Imaju zaista velik broj sportaša.

13:34 - Izašla je reprezentacija Argentine, oni se izgleda jako raduju nastupu na Igrama, skakali su, veselili se, mahali zastavama. Nakon njih izašla je Aruba, jako ih je malo, ali imaju veoma interesantna šarena odijela.

13:39 - Olimpijci su počeli izlaziti. Prva je na stadion izašla Grčka, zatim, takozvana reprezentacija izbjeglica, oni nemaju svoju zastavu. A nakon njih izlazi reprezentacija Irske, zastavu im nose boksači.

13:32 - Performans je gotov, a bio je i novi kratki vatromet. U galeriji ispod možete pogledati kako je to do sada izgledalo.

13:21 - Slijedi još jedan japanski plesni performans i to u spomen svih koji više nisu s nama...

13:17 - Slijedi japanska himna i podizanje zastave.

13:12 - Traje već neko vrijeme performans japanskih plesača, vizualno to jako lijepo izgleda, bio je i prelijepi vatromet.

13:00 - Počelo je spektakl u Tokiju.

12:57 - Ceremonija samo što nije počela.

12:35 - Evo lijepi prizor iz Tokija, zalazak sunca uoči početka ceremonije.

12:10 - Braća Sinković opet neće biti na otvaranju Igara. U nastavku pročitajte i zašto.

11:41 - I hrvatska delegacija je spremna za svečanost. Sandra Perković nosit će zastavu. A braća Sinkovići neće moći sudjelovati na otvaranju jer ih ujutru po lokalnom vremenu čeka utrke.

11:39 - Međunarodni olimpijski odbor odbio je inicijativu potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa i slovenskog premijera Janeza Janše da bi olimpijska delegacija Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava Europskom unijom, na svečanosti otvaranja OI u Tokiju, pored slovenske, nosila i zastavu EU-a, objavila je slovenska  novinska agencija STA pozivajući se na vijest portala Politico.

Schinas i Janša u pismu MOO upućenom u nedjelju nošenje zastavu EU-a su obrazložili time da ona simbolizira europsko jedinstvo i vrijednosti na kojima se temelji EU, a koje su u skladu sa vrijednostima olimpijskog pokreta. 

"Svaka olimpijska delegacija može biti predstavljena samo jednom zastavom i nisu dopuštene nikakve iznimke. U protivnom MOO bi bio suočen sa zahtjevima raznih institucija, koje također kao i EU, dijele vrijednosti olimpijskog pokreta. U Tokiju će biti sportaši iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora te olimpijska ekipa izbjeglica što je dovoljno jasna poruka o miru i solidarnosti u cijelom svijetu", odgovorili su iz MOO-a.

Borba protiv koronavirusa

10:02 - Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach vjeruje kako će ljetne olimpijske igre u Tokiju biti važan signal u borbi  čovječanstva protiv novog koronavirusa.

"Olimpijske igre dat će ljudima nadu u budućnost," rekao je na početku sastanka Izvršnog odbora MOO-a u Tokiju.

Na sastanku tri dana prije službenog otvaranja OI, Bach je priznao da je tijekom posljednjih godinu dana bilo puno sumnje u organizaciju Igara.

"Svaki dan smo sumnjali, a bilo je i mnogo neprospavanih noći," kazao je dodavši kako je olimpijska pozornica u Tokiju sada spremna kako bi na njoj sportaši iz cijelog svijeta mogli "zasjati i nadahnuti svijet".

Herojski napori

Dodao je kako sve ove izazove MOO ne bi mogao svladati bez podrške japanskih vlasti.

"Sve ove izazove mogli smo nadvladati samo zato što smo tijekom posljednjih osam godina uživali pouzdano partnerstvo s Japanom. Uvijek smo se mogli osloniti na vas", rekao je.

Bach je pohvalio "herojske napore" medicinskog osoblja i volontera širom svijeta usred pandemije i rekao da otkazivanje Igara nikada nije bilo opcija za organizatore.

"MOO nikada ne napušta sportaše," kazao je.

Skupu se obratio i japanski premijer Yoshihide Suga, koji je uvjeren da je nakon "hodanja u dugom tunelu svjetlost sada vidljiva". Istodobno je rekao da teške okolnosti Igara u Tokiju neće umanjiti njihovu važnost.

Rekao je da će organizatori učiniti sve što je potrebno za sigurne Igre čak i bez gledatelja. "Zaštita zdravlja lokalnog stanovništva i olimpijskih gostiju iz inozemstva je najvažnija," dodao je Suga.

Međutim, Bachovi komentari i drugih dužnosnika MOO-a izazvali su bijes na društvenim mrežama u Japanu. Kako se slučajevi COVID-19 povećavaju u Tokiju, javna zabrinutost raste kako bi domaćin događaja s desecima tisuća inozemnih sportaša, dužnosnika i novinara mogao ubrzati stopu zaraze u glavnom gradu Japana i uvesti varijante koje su zaraznije ili smrtonosnije.

Sigurnost najbitnija

Organizatori su obećali održati Igre "sigurnimim i u olimpijskom "balonom" koji ograničava kretanje sudionika i nalaže česta testiranja, ali stručnjaci već vide problem.

U Japanu je zabilježeno 67 slučajeva infekcija COVID-19 među onima koji su akreditirani za Igre od 1. srpnja, kada su počeli stizati mnogi sportaši i dužnosnici, rekli su u utorak organizatori. To nije uključivalo one u lokalnim kampovima za trening.

Japan je zabilježio više od 838.000 slučajeva COVID-19 i oko 15.000 smrtnih slučajeva.

Otprilike jedna trećina japanskog stanovništva dobila je barem jednu dozu cijepiva, a oko 22% je potpuno cijepljeno, što je jedna od najnižih stopa među bogatim zemljama.

Nekoliko dana prije ceremonije otvaranja u Tokiju, 68% ispitanika u anketi novina Asahi izrazilo je sumnju u sposobnost olimpijskih organizatora da kontroliraju infekcije koronavirusom, dok je 55% reklo da se protive nastavku Igara.

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo